Apple aangeklaagd vanwege oplichting met iTunes kaarten

Door: Jeroen Kraak - 5 reacties
iTunes kaarten Apple
(Afbeelding: Apple)

Verschillende mensen zijn opgelicht met een iTunes kaarten-scam. Zij klagen nu Apple aan omdat het volgens hen niets doet om de daders te achterhalen.

Internet-oplichting is een groot probleem. Vooral in deze tijden waarbij we veel vaker dan normaal binnen zitten. Zo hebben verschillende mensen al last gehad van WhatsApp-fraude. Een andere manier van oplichting is die met cadeaukaarten.

Zo gaan oplichters te werk

Deze manier van oplichten gaat zo. Iemand belt op met de mededeling dat hij of zij van een helpdesk is. Ze vragen geld om je computer te herstellen. Een andere mogelijkheid is iemand die zich voordoet als een familielid die geld nodig heeft. De manier van betalen is een bijzondere. Ze vragen om de codes van een giftcard. Hiervoor hebben ze het kaartnummer en de pincode op de achterkant nodig. Hiermee kunnen ze onmiddellijk het geld van de kaart afhalen. Vervolgens verdwijnen de oplichters met de noorderzon. Er zijn genoeg alarmbellen. Sowieso moet je nooit zomaar geld overmaken als iemand opbelt of je een bericht stuurt. Bovendien kun je ervan uitgaan dat zo’n betaling door middel van een cadeaukaart altijd frauduleus is.

Apple zou de iTunes kaarten kunnen achterhalen volgens slachtoffers

Een aantal slachtoffers zoekt nu hun heil bij Apple. Ze hebben betaald met een iTunes-kaart en vinden dat Apple kan achterhalen wie de kaarten heeft gebruikt. Het bedrijf claimt dat het niet kan als het geld inmiddels is gebruikt. Volgens de slachtoffers is dat onzin. Met het geld wordt volgens hen apps aangeschaft waarbij de aankoopmethode gewoon te herleiden zijn. Apple houdt het geld na een aankoop vier weken vast tussen de aankoop van het app en het geld dat overgemaakt wordt naar een app-maker. In die tussentijd kan het bedrijf het geld terugstorten. Bovendien zou volgens hen Apple altijd geld kunnen vergoeden aangezien het 30% commissie krijgt.

Omdat ze niets meer horen van Apple klagen ze het bedrijf nu aan. Volgens hen liegt Apple en doet het niets om de daders op te sporen. Ook vinden ze dat Apple in het ergste geval hun schade moet vergoeden. Fraude met iTunes kaarten is big business als we de aanklacht moeten geloven. Volgens hen is er tussen 2015 en 2019 slechts aangifte gedaan ter waarde van 93,5 miljoen dollar. Het zou slechts het topje van de ijsberg zijn. Apple waarschuwt overigens wel voor de fraude met kaarten op haar site.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Frans

  Wat een stelletje zielige figuren, ze doen iets stoms, maar daar zijn ze zelf natuurlijk niet verantwoordelijk voor. De schuld moet bij iemand anders liggen en daarom zoeken ze een ‘schuldige’ met geld die gaan ze gaan aanklagen.

 • Profielfoto
  puchelaar

  Beetje kortzichtige reactie. Volgens mij wordt er niet gezegd dat Apple schuldig is aan de fraude, maar dat ze meer/überhaupt iets zouden kunnen doen om de schuldigen te achterhalen.

   

  Bij zo’n telefoontje moeten inderdaad alle alarmbellen afgaan, maar alleen wie nooit, maar dan ook echt nooit in ook maar de kleinste 1-aprilgrap is getrapt, kan zeggen dat-ie waarschijnlijk niet in een oplichtingstruc zou trappen.

   

  Daders zijn de schuldigen Frans, ook al hadden slachtoffers misschien de truc door moeten hebben. Maar onbewaakte momenten hebben we allemaal…

 • Profielfoto
  Frans

  puchelaar op 21 juli 2020 13:31
  Bij zo’n telefoontje moeten inderdaad alle alarmbellen afgaan, maar alleen wie nooit, maar dan ook echt nooit in ook maar de kleinste 1-aprilgrap is getrapt, kan zeggen dat-ie waarschijnlijk niet in een oplichtingstruc zou trappen.

   

  Daders zijn de schuldigen Frans, ook al hadden slachtoffers misschien de truc door moeten hebben. Maar onbewaakte momenten hebben we allemaal…

  Precies wat je zegt, alle alarmbellen zouden moeten afgaan, en dat is het verschil met een onschuldige 1-aprilgrap. Ben ik ook één keer ingetrapt, maar ik leer snel. In een oplichtingstruc ben ik nog nooit getrapt, terwijl ik de meeste mensen toch met vertrouwen tegemoet treed.

  Ik snap dat het voor de slachtoffers vervelend is dat ze opgelicht zijn. Dat ze daar een rot gevoel aan over hebben gehouden. Maar ze moeten zich ook realiseren dat ze het zelf gedaan hebben. Niet iemand anders, de samenleving of Apple. Nee, ze hebben zelf een stommiteit begaan en de consequenties daarvan moeten ze zelf dragen. Hopelijk hebben ze er van geleerd.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Je zal de mensen te eten moeten geven die er in trappen.

  Niet alleen in dit geval maar ook als het om bankgegevens gaat etc. Dat kun je dom vinden maar het gebeurt zo vaak dat het haast normaal is.

 • Profielfoto
  lord anubis

  “Bovendien zou volgens hen Apple altijd geld kunnen vergoeden aangezien het 30% commissie krijgt.”

  Haha grappig,

  Ik ga mezelf laten oplichten door mijn vrouw, laat het geld over maken naar haar en dan klaag ik Apple aan voor 30%. Beter verdient dan Bitcoins.

  Of nog beter idee, wie wil zich laten oplichten, stuur mij €120, vertel Apple dat je €40 wilt ontvangen en dan doen wij weer 50%/50% van dat geld.

  Wie wil?