Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Diensten 21 juli 2020

Apple aangeklaagd vanwege oplichting met iTunes kaarten

Verschillende mensen zijn opgelicht met een iTunes kaarten-scam. Zij klagen nu Apple aan omdat het volgens hen niets doet om de daders te achterhalen.

Internet-oplichting is een groot probleem. Vooral in deze tijden waarbij we veel vaker dan normaal binnen zitten. Zo hebben verschillende mensen al last gehad van WhatsApp-fraude. Een andere manier van oplichting is die met cadeaukaarten.

Zo gaan oplichters te werk

Deze manier van oplichten gaat zo. Iemand belt op met de mededeling dat hij of zij van een helpdesk is. Ze vragen geld om je computer te herstellen. Een andere mogelijkheid is iemand die zich voordoet als een familielid die geld nodig heeft. De manier van betalen is een bijzondere. Ze vragen om de codes van een giftcard. Hiervoor hebben ze het kaartnummer en de pincode op de achterkant nodig. Hiermee kunnen ze onmiddellijk het geld van de kaart afhalen. Vervolgens verdwijnen de oplichters met de noorderzon. Er zijn genoeg alarmbellen. Sowieso moet je nooit zomaar geld overmaken als iemand opbelt of je een bericht stuurt. Bovendien kun je ervan uitgaan dat zo’n betaling door middel van een cadeaukaart altijd frauduleus is.

Apple zou de iTunes kaarten kunnen achterhalen volgens slachtoffers

Een aantal slachtoffers zoekt nu hun heil bij Apple. Ze hebben betaald met een iTunes-kaart en vinden dat Apple kan achterhalen wie de kaarten heeft gebruikt. Het bedrijf claimt dat het niet kan als het geld inmiddels is gebruikt. Volgens de slachtoffers is dat onzin. Met het geld wordt volgens hen apps aangeschaft waarbij de aankoopmethode gewoon te herleiden zijn. Apple houdt het geld na een aankoop vier weken vast tussen de aankoop van het app en het geld dat overgemaakt wordt naar een app-maker. In die tussentijd kan het bedrijf het geld terugstorten. Bovendien zou volgens hen Apple altijd geld kunnen vergoeden aangezien het 30% commissie krijgt.

Omdat ze niets meer horen van Apple klagen ze het bedrijf nu aan. Volgens hen liegt Apple en doet het niets om de daders op te sporen. Ook vinden ze dat Apple in het ergste geval hun schade moet vergoeden. Fraude met iTunes kaarten is big business als we de aanklacht moeten geloven. Volgens hen is er tussen 2015 en 2019 slechts aangifte gedaan ter waarde van 93,5 miljoen dollar. Het zou slechts het topje van de ijsberg zijn. Apple waarschuwt overigens wel voor de fraude met kaarten op haar site.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple aangeklaagd vanwege oplichting met iTunes kaarten
Sluiten