Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Diensten 23 juli 2020

Alexa lanceert iOS- en Android-apps: meer concurrentie voor Apple en Google

Amazon werkt aan een nieuwe functie voor stemassistent Alexa: de mogelijkheid apps op zowel Android als iOS te lanceren middels stemcommando’s. De nieuwe feature wordt vandaag gelanceerd in een preview. Dat betekent dat Amazon met een selecte club ontwikkelaars aan de mogelijkheid werkt.

Amazon wil met Alexa for Apps ervoor zorgen dat zijn eigen stemassistent een goed alternatief wordt voor Siri op iOS en Google Assistent op Android. Je moet in de toekomst in staat zijn een app als Twitter te openen met een stemcommando, en meteen op te gaan naar een hashtag. De resultaten verschijnen dan in beeld op je smartphone en worden niet hardop voorgelezen. Een ander voorbeeld is TikTok. Niet alleen moet je de app met je stem kunnen openen, ook moet je een opname kunnen beginnen. Hands-free, dus helemaal met je stem. Check ook vooral de onderstaande video voor dat voorbeeld.

Alexa als geduchte concurrent

Het is een nieuw type handeling voor Alexa, die voorheen natuurlijk voornamelijk gebruikt werd in smarthomes of voor het beantwoorden van verscheidende vragen. Het moet de stemassistent ook toegankelijker maken. Zowel Siri als Google Assistent hebben toegang tot apps en systeemfuncties waar de assistent van Amazon nu alleen nog van kan dromen, dus er valt nog een hoop winst te behalen.

Het helpt ook niet dat Amazon zelf geen besturingssysteem op echt populaire, mobiele apparaten heeft. Het bedrijf probeerde eerder een eigen smartphone te lanceren, maar die bleek geen succes. De tablets scoren beter, maar het feit blijft dat Amazon eerst langs Google moet om iets voor elkaar te krijgen. En datzelfde geldt wanneer Amazon iets op iOS wil realiseren: dan is het afhankelijk van Apple.

Daarnaast is het zo dat appmakers en ontwikkelaars nu al rekening houden met twee grote stemassistenten. De ervaringen op Alexa werken bovendien net even anders, waardoor die dus handmatig aangepast moet worden. En dat kost tijd en geld en vaak vinden ontwikkelaars het gewoon de moeite niet waard. En dat is nu waar Amazon dus aan werkt: ontwikkelaars zo ver te krijgen dat ze slimme functies ook via Alexa aanbieden.

Reageer op artikel:
Alexa lanceert iOS- en Android-apps: meer concurrentie voor Apple en Google
Sluiten