Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Diensten 24 juli 2020
Leestijd: 2 minuten

5G: voor grote groep mensen is er nog veel onduidelijk over de uitrol

Het is bijna zover: 5G wordt uitgerold in Nederland. Toch weten veel mensen nog niet al te veel over het nieuwe mobiele internet.

Er zijn veel vragen over 5G, blijkt uit een onderzoek van provider KPN. 45 procent van de ondervraagden heeft nog geen idee hoe dit precies in elkaar zit. Zij hebben vooral zorgen over straling. 19 procent denkt dat de straling van 5G niet goed voor je is. 17 procent is zelfs bang voor de gevolgen. Ondanks dat alles is 69 procent er mee eens dat er complottheorieën zijn en 40 procent vergelijkt het met de rumoer rond het millennium.

Vooral vrouwen hebben zorgen over 5G

Het interessante is dat vooral vrouwen zorgen hebben over schadelijke effecten over 5G ten opzichte van mannen, dat is 31 procent tegenover 16 procent. Dit komt overeen met andere cijfers. Zo claimen twee keer zoveel vrouwen dan mannen dat ze staling lijken op te merken.

„Het is niet gek dat de twijfels over 5G door alle onderzoeken eerder toe- dan afnemen. Met onderzoek kun je namelijk nooit 100 procent bewijzen dat iets veilig is, want nieuwe onderzoeken kunnen altijd een schadelijk effect ontdekken”, legt Fred Woudenberg, expert risicoperceptie en risicocommunicatie, uit aan Metro. “De beste manier om twijfels over de schadelijkheid van 5G weg te nemen, is door mensen in staat te stellen de blootstelling eraan te beperken, los van de blootstellingslimieten die de overheid hanteert.”

Om veel onduidelijkheid weg te nemen komt KPN met een vierdelige documentaireserie over 5G. Daarmee hopen ze antwoord te geven op de grootste vragen die nu over 5G in de samenleving zijn. De eerste aflevering is hier al te zien.

Vanaf volgende week in Nederland

Vanaf volgende week wordt het 5G netwerk uitgerold door KPN en T-Mobile. KPN doet dit in de vijf grootste steden van Nederland, bij T-Mobile is het nog niet bekend waar het precies begint. Eind 2020 wil het in heel Nederland actief zijn, KPN heeft de deadline voor zichzelf op eind 2021 gezet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5G: voor grote groep mensen is er nog veel onduidelijk over de uitrol
Sluiten