Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 24 juli 2020
Leestijd: 2 minuten

5G in Nederland: KPN en T-Mobile gaan volgende week van start

Op dinsdag 28 juli activeren KPN en T-Mobile beiden hun 5G-netwerk. Dat maken de partijen vandaag bekend in twee aparte persberichten. De twee netwerken sluiten zich aan bij Vodafone. De telecomprovider heeft zijn netwerk al eerder geactiveerd.

Het 5G-netwerk van KPN is in 90% van de vijf grootste steden van Nederland te gebruiken. Waar T-Mobile vanaf dinsdag zijn 5G-netwerk activeert is nog niet helemaal bekend.

Nederlands 5G netwerk breidt dinsdag uit

Aanstaande dinsdag, 28 juli 2020, lanceren zowel KPN als T-Mobile dus het 5G-netwerk. Ondanks het feit dat de twee providers dezelfde dag uitkiezen, bieden de twee wel verschillende zaken aan.

KPN in de vijf grootste steden

KPN activeert zijn 5G-netwerk aanstaande dinsdag in de vijf grootste steden van Nederland. In het persbericht wordt het niet duidelijk, maar tegenover RTL Nieuws laat de provider weten welke steden de dekking krijgen. Het gaat om:

  • Amsterdam
  • Rotterdam
  • Den Haag
  • Utrecht
  • Eindhoven

In die steden zal er ongeveer 90% dekking te vinden zijn. Hierdoor weet KPN bijna de helft van de Nederlandse bevolking te bereiken en dat is een goede stap richting het einddoel. Eind dit jaar moeten twee op de drie mensen in Nederland voorzien zijn en eind 2021 moet het hele land gedekt zijn.

KPN Telecom
klik/tap voor groter

T-Mobile: 5G eind dit jaar landelijk dekkend

Bij T-Mobile ligt dat net iets anders. Vanaf aanstaande dinsdag is het 5G-netwerk van de provider actief, maar waar precies is nog niet bekend. Klanten met een T-Mobile Unlimited en Unlimited Plus abonnementen krijgen, mits ze beschikken over een 5G-toestel, automatisch toegang. Klanten met een T-Mobile Go abonnement kunnen 5G-toegang als optie toevoegen.

Waar de dekking van T-Mobile precies is, dat is op dit moment nog niet bekend. Het lijkt erop dat het landelijk beschikbaar is, maar dat is niet helemaal aan de orde. T-Mobile laat namelijk weten dat het doel is om eind 2020 het hele land te kunnen voorzien van 5G. Een jaar eerder dan KPN dus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5G in Nederland: KPN en T-Mobile gaan volgende week van start
Sluiten