Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 3 juni 2020

Zoom: gratis accounts krijgen geen end-to-end encryptie, is alleen voor betaalde accounts

Als gratis gebruiker van videoconferentieapplicatie Zoom hoef je er niet op te rekenen dat je gesprekken een end-to-end encryptie krijgen. Dat gaat namelijk niet gebeuren, aangezien het bedrijf wil kunnen samenwerken met politiediensten, zoals de FBI, wanneer er sprake is van misbruik van het platform.

Dat heeft Zoom-CEO Eric Yuan vandaag bekendgemaakt. Yuan laat weten dat de aankomende end-to-end encryptie alleen geactiveerd wordt voor mensen die betalen voor de dienst. End-to-end versleuteling houdt in dat de versleuteling loopt van gebruiker tot gebruiker, waardoor niemand daar tussen kan komen — zelfs het bedrijf niet. Gebruikers vragen al heel lang om deze functie en een groot deel daarvan vist nu dus achter het net. En dat terwijl er al meer dan genoeg privacyproblemen bestaan omtrent de dienst, die, toegegeven, langzaamaan aangepakt worden.

Zoom wil werken met politiediensten

Zoom vindt werken met politiediensten dus belangrijker dan de digitale veiligheid van zijn (gratis) gebruikers. Er zit wel een reden achter. In het verleden hebben communicatiediensten zoals WhatsApp namelijk behoorlijk wat kritiek over zich heen gekregen vanwege de versleuteling. Het bedrijf kon namelijk niet achterhalen waar specifieke berichten vandaan kwamen. Dat is problematisch wanneer het gaat om misleidende berichten of berichten met of naar illegale content. In die positie wil de videoconferentieapplicatie zich niet plaatsen.

Alex Stamos, een beveiligingsconsultant die Zoom helpt, laat weten dat hier dus bewust voor gekozen is. Het bedrijf wil zodoende mensen helpen oppakken die bijvoorbeeld content delen met betrekking tot kindermisbruik.

Eerder kreeg het bedrijf al commentaar over zich heen door te claimen dat er wel end-to-end encryptie aanwezig is, terwijl dat helemaal niet het geval bleek te zijn. Daar heeft het bedrijf al zijn excuses voor aangeboden; die tekst is inmiddels aangepast. Voor de duidelijkheid: Gratis accounts zijn en blijven voorzien van 256 bits CGM-encryptie, terwijl betaalde accounts ook van end-to-end encryptie zijn voorzien. Helemaal ‘open en bloot’ zijn de gratis accounts dus ook weer niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zoom: gratis accounts krijgen geen end-to-end encryptie, is alleen voor betaalde accounts
Sluiten