YouTube-advertenties en paywalls omzeilen? Dankzij deze bug kan het!

Door: Wesley Akkerman - 9 reacties
YouTube
(Afbeelding: YouTube)

Als je ook maar voor een moment op YouTube zit, dan weet je dat je heel wat reclame te zien krijgt. Maar daar is nu een trucje voor. Met een simpele stap kun je ervoor zorgen dat je weinig tot geen advertenties meer te zien krijgt. Maar onthoud wel dat daar altijd een keerzijde aan zit.

Veel mensen op het internet zitten doen er van alles aan om zo min mogelijk reclame te hoeven zien. Door het installeren van een adblocker kun je al een hoop tegenhouden. Soms kun je daardoor tegen problemen aanlopen (bijvoorbeeld wanneer een website je de toegang ontzegt). Dan heb je nog de websites die een paywall installeren. Je krijgt alleen toegang tot bepaalde content wanneer je daar je centen voor neerlegt. Middels een incognito-tabblad is dat probleem nog wel eens te omzeilen, maar voor beide gevallen is er nu een middel gevonden dat je leven een stuk gemakkelijker maakt.

YouTube concurreert
Het logo van Youtube op een telefoonscherm.

YouTube-reclame omzeilen door een simpele punt

Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is het plaatsen van een punt in de URL (de link van de pagina). Een voorbeeld: de URL is youtube.com/devideoinkwestie. Wat je dan doet is een punt in die link plaatsen, achter de .com. Je krijgt dan: youtube.com./devideoinkwestie. De punt maakt het verschil tussen het weergeven en niet weergeven van applicaties. Onthoud wel: wanneer je dit doet, ontneem je eigenlijk inkomsten van de maker van die video. Jij kunt wel chiller video’s bekijken, maar de maker van de video verdient er niets aan via YouTube.

Het trucje werkt op desktop en mobiel. Op mobiele apparaten moet je nog wel even de desktopversie van de site opvragen om dit voor elkaar te krijgen. De Reddit-gebruiker die de omzeiling heeft ontdekt, legt uit dat dit komt door onoplettendheid bij websitemakers.

It’s a commonly forgotten edge case, websites forget to normalize the hostname, the content is still served, but there’s no hostname match on the browser so no cookies and broken CORS – and lots of bigger sites use a different domain to serve ads/media with a whitelist that doesn’t contain the extra dot.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de reclame op YouTube, maar ook voor de paywalls op websites als The New York Times. Echter, nu de bug alom uitgelicht wordt in de media, is het slechts een kwestie van tijd voordat die gepatcht wordt.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  vandenbroeke

  Grappig dat een website die draait op inkomsten van advertenties zelf adblockers en trucjes promoot 😜

 • Profielfoto
  RW076

  Jaja, allemaal leuk en aardig, maar ik kijk dus 100% van mijn youtube content op een iPad of iPhone IN de app.
  nooit in een browser.

 • Profielfoto
  csteelooper

  RW076 op 12 juni 2020 14:43
  Jaja, allemaal leuk en aardig, maar ik kijk dus 100% van mijn youtube content op een iPad of iPhone IN de app.
  nooit in een browser.

  Tijd dus om dat te veranderen. Áls je zonder ads wil kijken tenminste…

 • Profielfoto
  Night

  vandenbroeke op 12 juni 2020 14:01

  Grappig dat een website die draait op inkomsten van advertenties zelf adblockers en trucjes promoot 😜

  Sterker nog: het eerste dat de hele staf en mods zeggen als er iemand klaagt over de ads: installeer een adblocker 😛

 • Profielfoto
  csteelooper

  Night op 12 juni 2020 17:35

  vandenbroeke op 12 juni 2020 14:01
  Grappig dat een website die draait op inkomsten van advertenties zelf adblockers en trucjes promoot 😜

  Sterker nog: het eerste dat de hele staf en mods zeggen als er iemand klaagt over de ads: installeer een adblocker 😛

  Tja, dat is dan ook precies wat ik gedaan heb. Sterker nog: (de ads op) OMT zijn er de directe aanleiding voor geweest. Zonder adblocker wordt de content helemaal bedolven onder ads… Ik bedoel, 4+ ads binnen een artikel… Is Dát écht nodig?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is het plaatsen van een punt in de URL (de link van de pagina).

  Wel jammer dat je dan bent uitgelogd uit je account, èn dat je van dark mode weer naar de witte versie van Youtube gaat.

   

 • Profielfoto
  Imagic

  YouTube premium hier dus sowieso geen last van reclames 😜

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dat kost serieus 12 euro per maand?

  Mwah… ik accepteer wel een advertentietje links en rechts.

   

 • Profielfoto
  Imagic

  Je krijgt er YouTube music bij