Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 25 juni 2020

YouTube in 4K op weg naar iPhone en Apple TV (en de Mac?)

Het is 2020 en gebruikers van een iPhone, iPad of Apple TV kunnen nog steeds geen 4K-video op YouTube kijken. Dat is vreemd, moet ook Apple gedacht hebben en dus komt er verandering in. Door iOS 14 en tvOS 14 is Ultra HD-video nu eindelijk op weg naar de iPhone, iPad en Apple TV.

Dat YouTube in 4K naar de Apple TV komt, was overigens al door Apple bevestigd. Vandaag blijkt dat waarschijnlijk ook de iPhone en iPad op 4K-video kunnen rekenen. Bij gebruikers van iOS 14 verschijnen de eerste 4K-video’s al in de YouTube-app.

YouTube in 4K met tvOS 14 en iOS 14

Hoewel in de YouTube-app voor Apple TV nog geen 4K-video is verschenen, is dat op iOS wel het geval. Diverse gebruikers van de eerste bètaversie van iOS 14 zeggen 2160p (de term op YouTube voor 4K) te kunnen kiezen tijdens het afspelen. Ook wij konden dit bevestigen op een iPhone XS met de eerste bèta van iOS 14. Het lijkt gek genoeg alleen bij HDR-video’s te werken. Gewone video laat zich nog in maximaal 1080p (Full HD) afspelen.

Op de iPad met iPadOS 14 verschijnen 4K-video’s overigens nog niet. Ook op de Mac in Safari laat YouTube nog maximaal video in 1080p zien. De YouTube-app op de Apple TV krijgt ook ondersteuning voor 4K, dat is al door Apple bevestigd, maar op moment van schrijven verschijnt de optie daar nog niet.

youtube 4k iphone 001
Klik/tap voor groter.

Codec-oorlog tussen Apple en Google voorbij?

Het heeft zo lang geduurd omdat Apple en Google in een codec-oorlog zitten, of zaten. Apple gebruikt voor 4K-video de HEVC-standaard (High Efficiency Video Codec) die ook wel bekend staat als H.265. Google gebruikt zijn eigen VP9-codec en biedt 4K-video in YouTube niet in andere formaten aan. Het lijkt erop dat Apple er nu voor heeft gekozen om in iOS&nbpsp;14 en tvOS 14 VP9 te gaan ondersteunen. De YouTube-app gebruikt namelijk VP9 voor 4K-video op iOS 14.

Er wordt overigens ook alweer aan de opvolger van HEVC en VP9 gesleuteld. Een nieuwe, open videocodec genaamd AV1 moet in de toekomst door zowel Apple als Google gebruikt gaan worden. De twee bedrijven hebben zich al achter de nieuwe codec geschaard.

Nog geen 4K in Safari op de Mac

Na het zien van 2160p in de YouTube-app op iOS 14, hadden we goede hoop om ook 4K-video op de Mac te zien. Helaas blijkt in Safari 14.0 van macOS Big Sur de maximale kwaliteit voor YouTube nog steeds 1080p. Of dit in de toekomst gaat veranderen, is op dit moment nog onduidelijk. Een alternatief is het gebruik van Google Chrome, maar dat gebruikt zeker met 4K video flink wat accu. Misschien komt ondersteuning voor de VP9-videostandaard in een latere beta van macOS 11.0 nog naar de Mac. Wij houden een vinger aan de pols.

Reageer op artikel:
YouTube in 4K op weg naar iPhone en Apple TV (en de Mac?)
Sluiten