WWDC20 Keynote: Apple introduceert macOS 11 (en de naam is…)

Door: Mark Hofman - 39 reacties
Apple macOS 11 Big Sur WWDC20
(Afbeelding: screenshot Apple)

Tijdens de WWDC20 keynote van vanavond heeft Apple de komst van macOS 11 aangekondigd. Het besturingssysteem voor Mac krijgt een upgrade en dus ook een nieuwe naam.

De opvolger van Catalina krijgt logischerwijs ook een naam en in de afgelopen paar weken waren er wilde speculaties op het web te vinden over die naam. Sinds vanavond weten we dat macOS 11 Big Sur op de planning staat. Maar wat kunnen we verwachten, wanneer wordt het systeem beschikbaar en door welke Mac-modellen wordt hij ondersteund?

WWDC20 Keynote: Apple introduceert macOS 11

Zoals gezegd heeft Apple tijdens WWDC20 dus niet macOS 10.16, maar macOS 11 aangekondigd. Het compleet vernieuwde besturingssysteem voor Mac heeft de naam Big Sur gekregen en komt met een flinke lading aan nieuwe functionaliteiten en verbeteringen.

Dit is alles wat je te wachten staat:

Nieuwe ontwerp voor macOS

Apple voorziet macOS Big Sur van een ander ontwerp dan je gewend bent. Niet alleen op grafisch gebied, maar ook zeker op audio gebied. Zo zijn de geluiden geremastered en vernieuwd. Volgens Apple moet macOS Big Sur de afstand tussen iOS, iPadOS en macOS verkleinen. Hierdoor delen de apparaten een notificatie en widgetvenster.

De indeling van de Finder is qua stijl helemaal vernieuwd en ook zien we een snelmenu die verdomd veel lijkt op dat van iOS. De menubalk reageert overigens op de achtergrond van je Mac. Dat houdt in dat de balk de kleuren overneemt van de achtergrond.

Het mag best wel duidelijk zijn dat macOS Big Sur qua ontwerp de kant van iPadOS en iOS op beweegt.

Widgets voor Big Sur

Het heeft even geduurd, maar Apple introduceert widgets voor macOS Big Sur. We hebben het niet alleen over unieke widgets voor macOS, maar ook over dezelfde widgets die je kan gebruiken in iOS.

macOS widgets WWDC20
Widgets in macOS. (Afbeelding: screenshot Apple)

Berichten app

De Berichten app voor Mac is voorzien van een flinke verbetering. Het brengt de applicatie, volgens Apple zelf, naar een nieuw niveau. Net als in iOS is het mogelijk om gesprekken vast te zetten, nieuwe Memoji te gebruiken en groepsgesprekken aan te passen.

Nieuwe Kaarten app voor Mac

Apple heeft de kaarten-applicatie ook aangepakt voor macOS Big Sur. Een nieuw ontwerp, nieuwe functionaliteiten. Het lijkt, om heel eerlijk te zijn, heel erg op de iPad-variant van de app. Best logisch, natuurlijk.

Catalyst

Ontwikkelaars kunnen applicaties nog beter optimaliseren voor macOS. Zo hebben ze de controle over iedere pixel die vertoond wordt. Het toevoegen van nieuwe menu’s of keyboard API’s: het is allemaal mogelijk.

Om te bewijzen dat het goed werkt, laat Apple weten dat de vernieuwde Kaarten app een Catalyst applicatie is. Net als de Berichten applicatie overigens.

Ontwikkelaars kunnen apps optimaliseren tot de pixel nauwkeurig. Catalyst biedt nieuwe menu en toetsenbord API’s, nieuwe aanvink-mogelijkheden en datumkiezers. De nieuwe versie van Apple Maps is een voorbeeld van een Catalyst app. Dat is dan ook gelijk de reden waarom de Mac versie nu zoveel op de iOS en iPadOS versie lijkt.

Apple komt met verbeteringen voor Safari

Safari krijgt de grootste upgrade sinds de lancering van de browser. Zo laat Apple weten dat JavaScript prestaties beter zijn en dat de browser nu 50% sneller is dan Google Chrome. Maar ook op het gebied van online veiligheid introduceert Apple nieuwe functionaliteiten. Zo is het mogelijk om te bekijken welke data een site van je vraagt. Dit kan met de Privacy Report knop.

Safari macOS WWDC20
Safari is sneller dan ooit. (Afbeelding: screenshot Apple)

Apple introduceert extensies in Safari. Deze zullen te downloaden zijn in de App Store. Het is mogelijk om extensies te gebruiken, maar jij hebt vervolgens wel de touwtjes in handen. Zo kan je een extensie toestaan om slechts een dag actief te zijn.

Daarnaast levert Apple ook een ingebouwde vertaler in Safari.

macOS 11 Big Sur gaat vanaf juli in beta en zal deze herfst beschikbaar zijn voor het grote publiek.

Meer WWDC20?

Niet alleen macOS 11 Big Sur wordt vanavond aangekondigd. Apple zal, net als de rest van de week, nog een hoop uit de doeken doen. Wij zijn er deze week bij en houden je op de hoogte via onze toegewijde pagina.

Deze pagina is hier te vinden.

Reacties

39 reacties
 • Profielfoto
  Chuck

  Ze hebben hard gewerkt!

 • Profielfoto

  Volgens mij is Big Sur zelfs 11.0 en niet 10.16;)

 • Profielfoto
  polansky

  Even een vraagje: Betekent dit ook dat je met de komende versie van MacOS je IOS apps kunt laten draaien op je Intel MacBook? Of is dat alleen weggelegd voor de nieuwe ARM computers?

 • Profielfoto
  fredtreebusch

  Ben erg onder de indruk !!

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  [email protected] op 22 juni 2020 20:51
  Volgens mij is Big Sur zelfs 11.0 en niet 10.16;)

  Inderdaad. Einde van macOSX.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Eindelijk weer eens echt vernieuwingen binnen Mac OS. Ik ben erg enthousiast over de nieuwe functies al krijg ik wel een beetje een iPad gevoel. Ik hoop wel dat ze het professioneel houden en dat we straks niet werken met een hele grote iPad. Het ziet er naar uit dat ze langzaam toewerken naar een samensmelting van alle OS’en.

 • Profielfoto
  feek

  Idd zie screenshot uit keynote

   

 • Profielfoto
  Nitro

  Helaas niet meer voor de MacBook Pro uit 2012:(

 • Profielfoto
  Maarten

  Volgens mij moet het artikel even worden bijgewerkt

 • Profielfoto
  Mark Hofman

  Artikel wordt bijgewerkt mensen, bedankt voor de oplettendheid! Het is inderdaad macOS 11!

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik heb niet de hele Keynote gezien.

  Wordt de MacMini late 2012 ook MacOs 11 Big Sur??

 • Profielfoto
  ¿`„

  Van mij mogen ze een keertje stoppen met het steeds maar vernomen van het OS naar Amerikaanse bergen Enzo. Van mij mogen ze een keertje stoppen met het steeds maar vernomen van het OS naar Amerikaanse bergen Enzo. En dit is gewoon een rot naam. Klinkt lelijk.

   

 • Profielfoto
  Chuck

  ¿`„ op 22 juni 2020 21:56
  Van mij mogen ze een keertje stoppen met het steeds maar vernomen van het OS naar Amerikaanse bergen Enzo. Van mij mogen ze een keertje stoppen met het steeds maar vernomen van het OS naar Amerikaanse bergen Enzo. En dit is gewoon een rot naam. Klinkt lelijk.

   

  Jij schrijft lelijk.

 • Profielfoto
  moveleen

  Dag windows via bootcamp:( Moet ik straks echt een windows machine kopen voor die paar games die ik speel:( Hoop het echt niet. Voor het macOS platform is dit zeker heel goed nieuws! Performance zal zeker beter zijn maar vind het erg egoïstisch dat ze zo’n stap voor de 2e keer in 2 decennia maken. (van PowerPc naar Intel en nu van Intel naar ARM, over 10 jaar weer wat anders of omdat ze het nu in huis maken nog meer monopoly als dat ze al hebben) Alle software developers moeten weer het roer omgooien. Heb zelf voor meer dan 2K aan hardware puur om te gamen, ruck dat Apple Nvidia geen drivers meer laat uitbrengen, en nu ook de ondersteuning voor windows laten vallen. Valt me erg tegen! Sinds Cook aan het roer staat is het maar te doen om 1 ding en dat is dollars! Enige producten die ik top vind zijn de AirPods, al is de geluidskwaliteit van de AirPods pro tov van de AirPods 1 en 2 echt beroerd maar misschien ligt het aan mijn oorschelp haha, en qua diensten is Apple Pay en sign in with apple goud. Niet echt een prestatie in 9 jaar tijd in mijn optiek.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  De volgende Macs worden ondersteunt

  My Mac is old, can I upgrade to macOS Big Sur?

  The latest Mac operating system will run on the following devices:

  MacBook (2015 or newer)
  MacBook Air (2013 or newer)
  MacBook Pro (Late 2013 or newer)
  Mac mini (2014 or newer)
  iMac (2014 or newer)
  iMac Pro (2017 or newer)
  Mac Pro (2013 or newer)

 • Profielfoto
  Chuck

  moveleen op 22 juni 2020 22:03
  Enige producten die ik top vind zijn de AirPods, al is de geluidskwaliteit van de AirPods pro tov van de AirPods 1 en 2 echt beroerd maar misschien ligt het aan mijn oorschelp haha,..

  Ik zou de Keynote nog eens kijken. Of voor het eerst. De AirPods krijgen een flinke upgrade,.. en eindelijk is Apple eens niet afhankelijk van de voortdurende onderprestatie van Intel.
  Zeuren is waarschijnlijk fijner.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Gezien de naamgeving die slaan op gebieden in het westen van de USA, zou ik er voor willen pleiten MacOS voortaan CalOS (California Operating System) te noemen.

 • Profielfoto
  erwin33

  ¿`„ op 22 juni 2020 21:56
  Van mij mogen ze een keertje stoppen met het steeds maar vernomen van het OS naar Amerikaanse bergen Enzo. Van mij mogen ze een keertje stoppen met het steeds maar vernomen van het OS naar Amerikaanse bergen Enzo. En dit is gewoon een rot naam. Klinkt lelijk.

   

  Yep.

 • Profielfoto
  erwin33

  iMac Lover op 22 juni 2020 21:42
  Ik heb niet de hele Keynote gezien.

  Wordt de MacMini late 2012 ook MacOs 11 Big Sur??

  Yep.

 • Profielfoto
  McJohn

  Een Mac Mini Late 2012 outperforms een 2014 op quasi alle vlakken, maar kan niet upgraden naar Big Sur … mjeh! 😐

 • Profielfoto
  Chuck

  Big Zeur.

 • Profielfoto
  Frans

  moveleen op 22 juni 2020 22:03
  Dag windows via bootcamp:( Moet ik straks echt een windows machine kopen voor die paar games die ik speel:( Hoop het echt niet. Voor het macOS platform is dit zeker heel goed nieuws! Performance zal zeker beter zijn maar vind het erg egoïstisch dat ze zo’n stap voor de 2e keer in 2 decennia maken. (van PowerPc naar Intel en nu van Intel naar ARM, over 10 jaar weer wat anders of omdat ze het nu in huis maken nog meer monopoly als dat ze al hebben) Alle software developers moeten weer het roer omgooien. Heb zelf voor meer dan 2K aan hardware puur om te gamen, ruck dat Apple Nvidia geen drivers meer laat uitbrengen, en nu ook de ondersteuning voor windows laten vallen. Valt me erg tegen! Sinds Cook aan het roer staat is het maar te doen om 1 ding en dat is dollars! Enige producten die ik top vind zijn de AirPods, al is de geluidskwaliteit van de AirPods pro tov van de AirPods 1 en 2 echt beroerd maar misschien ligt het aan mijn oorschelp haha, en qua diensten is Apple Pay en sign in with apple goud. Niet echt een prestatie in 9 jaar tijd in mijn optiek.

  Misschien de Keynote even (uit)kijken voor je ongefundeerde dingen gaat roepen?

  In het laatste deel laten ze zien dat macOS op de A12Z processor probleemloos bestaande (voor Intel gecompileerde) programma’s draait (via Rosetta 2) en dat er zelfs een ingebouwde virtual machine in zit waarin je Linux kan draaien. Zal met Windows ook wel lukken dan.

 • Profielfoto
  Geert

  Het meeste van dit nieuwe OS vind ik erg mooi, maar die logo’s met 3D effecten en schaduw doen me echt pijn in de ogen. Het is duidelijk dat Ive er niet meer werkt.

 • Profielfoto
  tomc

  Geert op 23 juni 2020 00:11
  Het meeste van dit nieuwe OS vind ik erg mooi, maar die logo’s met 3D effecten en schaduw doen me echt pijn in de ogen. Het is duidelijk dat Ive er niet meer werkt.

  Ach ach. Zo’n dingen riep men ook toen iOS 7 uitkwam. Het is de taak van een vormgever op dergelijk niveau om voor te lopen op de design trends.

 • Profielfoto
  KeKo

  Ik vind widgets wel fijn, maar Apple had net een paar jaar geleden de widget met dashboard afgeschaft. Op zich dus bijzonder dat ze toch terugkomen (maar wel fijn).

 • Profielfoto
  Applenerd

  Op zich mooie Keynote
  Maar wat ik echt niet snap is dat ze de imac,s uit 2013 droppen qua macos
  Dat is jammer moet je weer investeren in een nieuwe machine
  Ios 14 vindt ik dan wel weer prachtig

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Frans op 22 juni 2020 23:49

  moveleen op 22 juni 2020 22:03
  Dag windows via bootcamp:( Moet ik straks echt een windows machine kopen voor die paar games die ik speel:( Hoop het echt niet. Voor het macOS platform is dit zeker heel goed nieuws! Performance zal zeker beter zijn maar vind het erg egoïstisch dat ze zo’n stap voor de 2e keer in 2 decennia maken. (van PowerPc naar Intel en nu van Intel naar ARM, over 10 jaar weer wat anders of omdat ze het nu in huis maken nog meer monopoly als dat ze al hebben) Alle software developers moeten weer het roer omgooien. Heb zelf voor meer dan 2K aan hardware puur om te gamen, ruck dat Apple Nvidia geen drivers meer laat uitbrengen, en nu ook de ondersteuning voor windows laten vallen. Valt me erg tegen! Sinds Cook aan het roer staat is het maar te doen om 1 ding en dat is dollars! Enige producten die ik top vind zijn de AirPods, al is de geluidskwaliteit van de AirPods pro tov van de AirPods 1 en 2 echt beroerd maar misschien ligt het aan mijn oorschelp haha, en qua diensten is Apple Pay en sign in with apple goud. Niet echt een prestatie in 9 jaar tijd in mijn optiek.

  Misschien de Keynote even (uit)kijken voor je ongefundeerde dingen gaat roepen?

  In het laatste deel laten ze zien dat macOS op de A12Z processor probleemloos bestaande (voor Intel gecompileerde) programma’s draait (via Rosetta 2) en dat er zelfs een ingebouwde virtual machine in zit waarin je Linux kan draaien. Zal met Windows ook wel lukken dan.

  Zal er geen snelheidsverlies zijn zoals bij Rosetta 1?

 • Profielfoto
  tomc

  Applenerd op 23 juni 2020 08:37
  Op zich mooie Keynote
  Maar wat ik echt niet snap is dat ze de imac,s uit 2013 droppen qua macos
  Dat is jammer moet je weer investeren in een nieuwe machine
  Ios 14 vindt ik dan wel weer prachtig

  Dat je een nieuwe moet is enkel en alleen jouw keuze. Catina zal nog jaren lang lang updates krijgen.

 • Profielfoto
  Applenerd

  tomc
  Ja dat klopt maar dan wacht ik nog even op de nieuwe macs die gaan komen in het najaar

 • Profielfoto
  macqintosh

  polansky op 22 juni 2020 20:52
  Even een vraagje: Betekent dit ook dat je met de komende versie van MacOS je IOS apps kunt laten draaien op je Intel MacBook? Of is dat alleen weggelegd voor de nieuwe ARM computers?

  Nee, natuurlijk niet. Op een Intel machine kun je geen iOS apps draaien. macOS 11 is een binary, dus een versie voor Intel machines en één voor de Ax SOC (ARM). Alleen op een machine met de laatste kun je iOS apps native draaien.

   

 • Profielfoto
  moveleen

  Frans op 22 juni 2020 23:49

  moveleen op 22 juni 2020 22:03
  Dag windows via bootcamp:( Moet ik straks echt een windows machine kopen voor die paar games die ik speel:( Hoop het echt niet. Voor het macOS platform is dit zeker heel goed nieuws! Performance zal zeker beter zijn maar vind het erg egoïstisch dat ze zo’n stap voor de 2e keer in 2 decennia maken. (van PowerPc naar Intel en nu van Intel naar ARM, over 10 jaar weer wat anders of omdat ze het nu in huis maken nog meer monopoly als dat ze al hebben) Alle software developers moeten weer het roer omgooien. Heb zelf voor meer dan 2K aan hardware puur om te gamen, ruck dat Apple Nvidia geen drivers meer laat uitbrengen, en nu ook de ondersteuning voor windows laten vallen. Valt me erg tegen! Sinds Cook aan het roer staat is het maar te doen om 1 ding en dat is dollars! Enige producten die ik top vind zijn de AirPods, al is de geluidskwaliteit van de AirPods pro tov van de AirPods 1 en 2 echt beroerd maar misschien ligt het aan mijn oorschelp haha, en qua diensten is Apple Pay en sign in with apple goud. Niet echt een prestatie in 9 jaar tijd in mijn optiek.

  Misschien de Keynote even (uit)kijken voor je ongefundeerde dingen gaat roepen?

  In het laatste deel laten ze zien dat macOS op de A12Z processor probleemloos bestaande (voor Intel gecompileerde) programma’s draait (via Rosetta 2) en dat er zelfs een ingebouwde virtual machine in zit waarin je Linux kan draaien. Zal met Windows ook wel lukken dan.

  Ik heb de keynote uitgekeken en zag idd dat je Linux kan draaien. Ik weet nagenoeg zeker als dat voor windows ook het geval had geweest ze dit hadden laten zien. Als ze het niet laten zien zal het waarschijnlijk niet native werken zoals het via bootcamp nu wel mogelijk is….

 • Profielfoto
  moveleen

  Chuck op 22 juni 2020 22:19

  moveleen op 22 juni 2020 22:03
  Enige producten die ik top vind zijn de AirPods, al is de geluidskwaliteit van de AirPods pro tov van de AirPods 1 en 2 echt beroerd maar misschien ligt het aan mijn oorschelp haha,..

  Ik zou de Keynote nog eens kijken. Of voor het eerst. De AirPods krijgen een flinke upgrade,.. en eindelijk is Apple eens niet afhankelijk van de voortdurende onderprestatie van Intel.
  Zeuren is waarschijnlijk fijner.

  Heeft niets met zeuren te maken, heb de AirPods gehad, de AirPods 2 en de AirPods pro. De geluidskwaliteit (met name de bas) is bij de AirPods pro gewoon een stuk minder. Leuk dat ze dan spatial audio toevoegen maar heeft niets te maken met het feit dat het geluid minder is als de oorspronkelijke AirPods in mijn optiek, en heeft niets met zeuren te maken;)

 • Profielfoto
  computer space

  Wat enorm lelijk. Waarom krijgen we nog steeds geen “stijlen”. Rot op met al dat ronde gedoe. Ik wil een “NeXT” modus voor de weergave.

 • Profielfoto
  polansky

  macqintosh op 23 juni 2020 10:27

  polansky op 22 juni 2020 20:52
  Even een vraagje: Betekent dit ook dat je met de komende versie van MacOS je IOS apps kunt laten draaien op je Intel MacBook? Of is dat alleen weggelegd voor de nieuwe ARM computers?

  Nee, natuurlijk niet. Op een Intel machine kun je geen iOS apps draaien. macOS 11 is een binary, dus een versie voor Intel machines en één voor de Ax SOC (ARM). Alleen op een machine met de laatste kun je iOS apps native draaien.

   

  Jij zegt dat nogal stellig, maar virtualisatie is tegenwoordig gewoon heel normaal!

 • Profielfoto
  Henk Groot Wassink

  Wat jammer dat de MacBook Pro uit 2012 niet meer mee mag doen aan deze nieuwe MacOS update. Zo’n goede computer met SSD en Retina scherm wordt aan de kant gezet.

 • Profielfoto
  Henk Groot Wassink

  De macht van Apple.

 • Profielfoto
  Chuck

  Henk Groot Wassink op 23 juni 2020 21:11
  Wat jammer dat de MacBook Pro uit 2012 niet meer mee mag doen aan deze nieuwe MacOS update. Zo’n goede computer met SSD en Retina scherm wordt aan de kant gezet.

  Het is 2020.
  Echt.

 • Profielfoto
  xaddict

  Jammer dat al die Amerikanen de naam verkeerde uitspreken 😛

 • Profielfoto
  moveleen

  Frans op 22 juni 2020 23:49

  moveleen op 22 juni 2020 22:03
  Dag windows via bootcamp:( Moet ik straks echt een windows machine kopen voor die paar games die ik speel:( Hoop het echt niet. Voor het macOS platform is dit zeker heel goed nieuws! Performance zal zeker beter zijn maar vind het erg egoïstisch dat ze zo’n stap voor de 2e keer in 2 decennia maken. (van PowerPc naar Intel en nu van Intel naar ARM, over 10 jaar weer wat anders of omdat ze het nu in huis maken nog meer monopoly als dat ze al hebben) Alle software developers moeten weer het roer omgooien. Heb zelf voor meer dan 2K aan hardware puur om te gamen, ruck dat Apple Nvidia geen drivers meer laat uitbrengen, en nu ook de ondersteuning voor windows laten vallen. Valt me erg tegen! Sinds Cook aan het roer staat is het maar te doen om 1 ding en dat is dollars! Enige producten die ik top vind zijn de AirPods, al is de geluidskwaliteit van de AirPods pro tov van de AirPods 1 en 2 echt beroerd maar misschien ligt het aan mijn oorschelp haha, en qua diensten is Apple Pay en sign in with apple goud. Niet echt een prestatie in 9 jaar tijd in mijn optiek.

  Misschien de Keynote even (uit)kijken voor je ongefundeerde dingen gaat roepen?

  In het laatste deel laten ze zien dat macOS op de A12Z processor probleemloos bestaande (voor Intel gecompileerde) programma’s draait (via Rosetta 2) en dat er zelfs een ingebouwde virtual machine in zit waarin je Linux kan draaien. Zal met Windows ook wel lukken dan.

  Dus zoals ik al zei, voorlopig geen windows op ARM macs: https://www.theverge.com/2020/6/24/21302213/apple-silicon-mac-arm-windows-support-boot-camp