WWDC20 Keynote: Apple introduceert iOS 14 en iPadOS 14

Door: Mark Hofman - 11 reacties
iOS 14 iPadOS
(Afbeelding: screenshot Apple)

Tijdens de WWDC20 keynote introduceerde Apple iOS 14, het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone. Uiteraard deed het bedrijf uit Cupertino ook iPadOS 14, het systeem voor iPad-modellen, uit de doeken.

Wat hebben iOS 14 en iPadOS 14 te bieden, wat is er verbeterd en wanneer kunnen we ze verwachten? De antwoorden op die vragen, vind je in dit artikel!

WWDC20 Keynote: Apple introduceert iOS 14

Zoals gezegd heeft Apple vanavond iOS 14 uit de doeken gedaan. Het besturingssysteem voor de iPhone krijgt een upgrade. In hoeverre zijn functionaliteiten verbeterd en welke functionaliteiten zien het daglicht? Alles wat je moet weten op een rijtje.

De App Library in iOS 14

Apple voert aanpassingen door in het thuisscherm. Het bedrijf uit Cupertino introduceert bijvoorbeeld de App Library. Op deze manier worden alle applicaties automatisch gesorteerd op basis van categorie. Je apps staan dus altijd netjes bij elkaar. Daarbij is het mogelijk om een grote lijst aan applicaties te openen, waarmee je een duidelijk overzicht krijgt van al je applicaties. Zie het als een verzameling aan mappen, maar dan automatisch gesorteerd.

Widgets in iOS 14

Apple introduceert ook widgets. Deze staan links van het thuisscherm en zijn ook op het thuisscherm te plaatsen. Ondanks het feit dat ze allemaal dezelfde vorm hebben, verschillen ze wel qua grootte. Zo kan jij iedere pagina dus zo uniek maken als je zelf wilt. Je kan je thuisscherm aankleden met een widget van de Podcasts app, het weer, je agenda en nog heel veel meer.

iOS 14 iPadOS
Widgets in iOS 14. (Afbeelding: screenshot Apple)

Picture in Picture

iOS 14 introduceert ook een Picture in Picture modus. Hierdoor is het mogelijk om, tijdens het kijken van een video door, iets anders te doen. Dus kijk jij je favoriete serie op Apple TV+, dan is het mogelijk om even snel een WhatsApp te sturen, terwijl je gewoon doorkijkt. Het is overigens ook mogelijk om het schermpje te verslepen naar een plek naar keuze.

Siri in iOS 14

Apple heeft Siri ook voorzien van een upgrade. Zo zijn er verschillende nieuwe functionaliteiten te vinden en krijgt de slimme assistent ook een iets ander uiterlijk. Zo is Siri niet meer op een apart scherm te gebruiken, maar duikt de assistent op boven de huidige UI.

Het is ook mogelijk om audioberichten te versturen met Siri. Daarnaast vertaalt de slimme assistent vanaf nu ook meer talen. Om op dat gebied door te gaan introduceert Apple ook de gloednieuwe app Translate waarmee je makkelijk kan vertalen.

Verbeteringen in Berichten

Apple voert ook wat verbeteringen door in de Berichten applicatie. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je belangrijkste gesprekken vast te zetten, zodat je altijd snel bij de gesprekken kan komen waar jij de meeste waarde aan hecht.

iOS 14 iPadOS
Zet gesprekken vast. (Afbeelding: screenshot Apple)

Apple voert ook een aantal wijzigingen door in Memoji. Zo groeit je digitale personage met je mee op het gebied van leeftijd. Hoe ouder jij wordt, hoe ouder je Memoji wordt. Oh, en je hebt nu ook Memoji met mondkapjes.

Op het gebied van groepsgesprekken zijn er ook wat nieuwe functionaliteiten te vinden. Zo is het mogelijk om iemand te taggen in een groepsgesprek en pas je de foto van een gesprek aan.

Aanpassingen in Apple Maps

Apple Maps breidt uit.

Maps beschikt nu ook over een functionaliteit genaamd Guides. Door middel van commentaar van echte mensen, krijg je een tour door de grootste steden van de wereld. Apple werkt hiervoor samen met grote bedrijven.

Apple heeft een functionaliteit in Apple Maps gebouwd genaamd EV Routing. Het is een navigatiesysteem dat je route berekend op basis van laadpunten. Handig voor mensen met een elektrische auto.

Maps fiets
Nu ook voor op de fiets. (Afbeelding: screenshot Apple)

Apple introduceert ook een functionaliteit genaamd Cycling. Het is een toegewijde functionaliteit dat zich richt op fietsers. Later meer.

CarPlay in iOS 14

Apple voert wijzigingen door in de CarPlay app. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de achtergrond te veranderen en de iconen aan te passen. Uiteraard wordt er ook stilgestaan bij een, inmiddels, al veelbesproken functionaliteit: CarKey.

Zoals gezegd is het mogelijk om je auto van het slot te halen, op slot te doen of te starten met je iPhone of Apple Watch. Het is mogelijk om de sleutel met iemand te delen. Je kan wel bepalen wat iemand kan doen. Kan hij de auto openen of alleen op slot doen: dat bepaal jij.

CarKey verschijnt ook in iOS 13.

De App Store in iOS 14

De App Store biedt iets nieuws aan genaamd App Clips. Dit zijn kleine pop-up applicaties die je dingen kan laten doen. Denk hierbij aan je parkeermeter activeren, betalen voor je koffie en dat soort zaken. Handelingen die je kan verrichten, zonder de app te downloaden. App Clips is volgens Apple volledig ontwikkeld voor snelheid.

Apple Clips zijn te vinden in de App Library. Deze clips zijn te ontdekken op het web, via berichten, maps, NFC tags en nog heel veel meer. Nemen deze ongevraagd ruimte in? Nee, een App Clip kost minder dan 10MB aan ruimte.

WWDC20 Keynote: Apple introduceert iPadOS 14

Ook iPadOS 14 is vanavond uit de doeken gedaan. Het besturingssysteem voor de iPad wordt ook voorzien van nieuwe functionaliteiten. Alle informatie op een rijtje.

Ontworpen voor iPad

Apple introduceert Designed for iPad apps. Deze applicaties maken maximaal gebruik van het grote scherm en de functionaliteiten van de iPad-modellen. De apps voor de tablets waren voorheen vooral uitvergrootte iPhone applicaties en dat gaat dus veranderen. Applicaties voor de iPad worden dus iets meer gestroomlijnd en krachtiger.

Over ontworpen voor iPad gesproken: dat geldt niet voor de widgets. Deze zijn hetzelfde als de widgets uit iOS 14.

Foto app aangepast

Apple heeft de foto’s app aangepast. Zo is de applicatie vanaf nu voorzien van een sidebar. Daarbij introduceert het bedrijf ook dropdown menu’s in de foto’s applicatie.

Notificaties

Word je gebeld op je iPhone of op je iPad? De melding is vanaf nu een heel stuk kleiner!

Gebeld worden op de iPad. (Afbeelding: screenshot Apple)

Naast het feit dat de bel-notificatie compacter is ontworpen, is ook zoeken op de iPad een stuk compacter. Daarbij brengt een zoekopdracht je ook direct naar het internet vanuit de zoekbalk.

WWDC20 Keynote: aanpassingen aan de Apple Pencil

Tijdens de keynote wordt ook gesproken over aanpassingen aan de Apple Pencil.

De Apple Pencil beschikt binnenkort over een functionaliteit genaamd Scribble. Dankzij de functionaliteit is het mogelijk om geschreven tekst om te zetten in getypte tekst. Het is overigens ook een stuk beter te herkennen voor het besturingssysteem. Zo kan je geschreven tekst bijvoorbeeld selecteren zoals je dat ook met getypte tekst kan doen. Scribble kan ook verschillende talen in een enkele zin herkennen.

Om het duidelijk te maken: het is vanaf nu dus ook mogelijk om te schrijven een in tekstveld.

iOS 14 en iPadOS 14 gaan vanaf juli in beta en zullen vanaf deze herfst beschikbaar zijn voor het grote publiek.

Meer WWDC20

Apple trapt WWDC20 vanavond af met de keynote. Naast iOS 14 en iPadOS 14 wordt er nog heel veel meer bekend gemaakt deze week. Wil jij op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen, dan is onze toegewijde pagina het bekijken zeker waard!

De pagina is hier te vinden.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  PMvM15

  Weer geen split screen? Het is echt ongelofelijk. Android biedt dit al jaren aan.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Weinig nieuws. Kleine dingetjes. Geen enkele echte verrassing. Mijn zoon zegt: elk jaar doen ze een paar kleine dingetjes die in de jailbreakwereld al jaren mogelijk zijn. En verder zijn er blijkbaar geen ideeën voor echte vernieuwing

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Een app drawer? App clips? Home screen widgets?

  OMT, dit was dé kans om te melden dat Android dit alles al jaren heeft, gezien het recente artikel waarin gemeld werd wat Android allemaal gekopieerd heeft. En dat artikel sloot nota bene af dat terwijl Android kopieert, dat Apple alweer naar de toekomst keek met iOS14. Die toekomst lag dus deels in features van Android kopiëren. 😉

 • Profielfoto
  pruus

  En en ik had verwacht dat er een stap in functionaliteit van mail zou komen, zodat je mails op een datum kunt plaatsen voor later opvolgen. Wat al jaren bij Outlook is, en wat ik al jaaaaaren bij Apple in de feedback heb gezet, is er nog steeds niet. Nee overal aparte APPs voor. En zoveel jaar voor een idee om een binnenkomend gesprek niet meer groot op het scherm te plaatsen…tjonge tjonge. Ik krijg het uitkijken naar de shows steeds minder. Zal wel aan mij liggen…

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ik heb laatst de Keynote van 2005 nog eens bekeken waarin Steve de overgang naar Intel aankondigt.

  Eerst werd er een kwartier lang gepraat over de widgets in Tiger en daarna volgde een lange uiteenzetting over de transitie naar Intel. Dat was het.

  Resultaat: iedereen laaiend enthousiast.

  Nu krijgen we twee uur lang allerlei nieuwe software én een overstap naar ARM.

  Resultaat: zeuren, mekkeren en ouwehoeren.

  Ik moet je gelijk geven: het ligt dus waarschijnlijk aan jou.

 • Profielfoto
  SvS

  Het was een mooie presentatie. En wat zijn de reacties weer zuur. Koop dan een Android. Ik ben blij met de verbeteringen. En erg blij dat iPad en MacOS op den duur naar elkaar vergroeien, zodat je maar 1x hoeft te betalen voor een app die je op beide platformen wilt gaan gebruiken. iMessage had wel wat meer nieuwere functies mogen krijgen, zoals achteraf bericht aanpassen en het bold/cursief maken van je tekst.

 • Profielfoto
  SvS

  pruus op 23 juni 2020 07:39
  En en ik had verwacht dat er een stap in functionaliteit van mail zou komen, zodat je mails op een datum kunt plaatsen voor later opvolgen. Wat al jaren bij Outlook is, en wat ik al jaaaaaren bij Apple in de feedback heb gezet, is er nog steeds niet. Nee overal aparte APPs voor. En zoveel jaar voor een idee om een binnenkomend gesprek niet meer groot op het scherm te plaatsen…tjonge tjonge. Ik krijg het uitkijken naar de shows steeds minder. Zal wel aan mij liggen…

  Je bent geheel vrij om outlook op je iPhone te gebruiken.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Daarna loopt je batterij sneller leeg dan een lek zwembadje. Kunnen we dan weer beginnen te zeuren dat het ligt aan iOS.

 • Profielfoto
  Rhapsody

  MoNdO GeNeRaToR op 23 juni 2020 08:51
  Ik heb laatst de Keynote van 2005 nog eens bekeken waarin Steve de overgang naar Intel aankondigt.

  Eerst werd er een kwartier lang gepraat over de widgets in Tiger en daarna volgde een lange uiteenzetting over de transitie naar Intel. Dat was het.

  Resultaat: iedereen laaiend enthousiast.

  Nu krijgen we twee uur lang allerlei nieuwe software én een overstap naar ARM.

  Resultaat: zeuren, mekkeren en ouwehoeren.

  Ik moet je gelijk geven: het ligt dus waarschijnlijk aan jou.

  Ik moest wel lachen om je commentaar, je hebt helemaal gelijk. Er zullen altijd azijnzeikers blijven. Deze laatste keynote was echt indrukwekkend. Al vraag ik me af of professionals nog zo snel een intel-based Mac Pro zullen aanschaffen.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Apple fanboys  liggen weer massaal te geilen op kleine verbeteringen die Android al heen heeft.

  laatste keer kondigde Apple look around aan. Een street view voor Apple Maps. Een jaar later en slechts een aantal Amerikaanse steden hebben het. De rest van de wereld heeft nog niet eens de verbeterde maps. En Apple fanboys maar blijven schreeuwen hoe veel beter maps dan google maps is lol

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Dutch-American op 23 juni 2020 15:56
  Apple fanboys  liggen weer massaal te geilen op kleine verbeteringen die Android al heen heeft.

  laatste keer kondigde Apple look around aan. Een street view voor Apple Maps. Een jaar later en slechts een aantal Amerikaanse steden hebben het. De rest van de wereld heeft nog niet eens de verbeterde maps. En Apple fanboys maar blijven schreeuwen hoe veel beter maps dan google maps is lol

  Goh, wat ben je slim. Nu nog leren typen om die Motorola van je.