Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 23 juni 2020

WWDC20: Apple richt zich op veiligheid met nieuwe privacy functionaliteiten

Naast het feit dat Apple tijdens de WWDC20 keynote van gisteravond besturingssystemen en de overstap naar Apple Silicon aankondigde, had het bedrijf het uiteraard ook over privacy. Het is een uiterst belangrijk onderwerp. Niet alleen voor de consument, maar ook zeker voor Apple zelf. 

Het is dan ook zeker niet gek dat Apple tijdens de WWDC20 keynote een aantal nieuwe ontwikkelingen toonde. Ontwikkelingen die je online veiligheid moeten vergroten en je op dat gebied dus meer privacy geven. We duiken er iets dieper in.

WWDC20: nieuwe privacy functionaliteiten

Er zijn een aantal zaken die Apple ook op het gebied van privacy verbetert. Deze verbeteringen zijn niet persé gekoppeld aan een besturingssysteem, maar worden over het algemeen doorgevoerd. Dat maakte Apple gisteravond tijdens de WWDC20 keynote bekend.

Sign in with Apple

Als gebruiker ben je in de mogelijkheid om je bestaande account bij een ontwikkelaar om te zetten naar een Sign in with Apple account. Op die manier kan jij meer accounts beveiligen met Face ID en maak je gebruik van de tweefactor authenticatie.

Daarbij worden je activiteiten binnen die apps niet bijgehouden door Apple.

'Sign in with Apple'
Apple presenteerde ‘Sign in with Apple’ tijdens de WWDC 2019 aan het publiek (klik tap voor groter)

Onnauwkeurige locatie

Gebruikers zijn in de mogelijkheid om een onnauwkeurige locatie te delen met ontwikkelaars. Op die manier weten ze ongeveer waar je zit, maar krijgen ze nooit toegang tot je exacte locatie. Die locatie blijft geheim.

Waarschuwing

iOS 14, iPadOS 14 en watchOS 7 hebben een nieuwe functionaliteit ingebouwd. Hiermee wordt jij als gebruiker gewaarschuwd wanneer een app toegang heeft tot je camera of microfoon. De waarschuwing wordt gegeven door middel van een indicatielampje.

Toestemming

Alle applicaties zijn vanaf nu verplicht om toestemming te vragen aan de gebruiker, voordat er data verzameld wordt. Op die manier mogen bedrijven je dus niet zomaar meer tracken en je data vervolgens aan een ander bedrijf geven. Dit gebeurt op dit moment vaak voor advertentiedoeleinden.

Daarbij kan jij als gebruiker van Safari zien welke trackers de browser heeft tegengehouden. Daarbij toont Apple ook aan van welke bedrijven de trackers afkomstig zijn.

Apple WWDC20
Op alle systemen beschikbaar

Meer WWDC20

WWDC20 zit vol met nieuwe aankondigingen. Zo maakte we gisteren bijvoorbeeld kennis met iOS 14 en zag ook macOS 11 Big Sur het daglicht. Benieuwd naar alles wat er deze week gebeurt is of nog staat te gebeuren, bezoek dan zeker even onze toegewijde pagina.

De WWDC20 pagina is via deze link te bereiken.

Reageer op artikel:
WWDC20: Apple richt zich op veiligheid met nieuwe privacy functionaliteiten
Sluiten