WWDC20: zo kunnen ontwikkelaars hun apps klaarstomen voor Apple Silicon

Door: Mark Hofman - 3 reacties
ARM Mac Apple
(Afbeelding: screenshot Apple)

Gisteravond kondigde Apple de overstap aan naar zijn eigen geproduceerde chips: Apple Silicon. In de komende twee jaar zullen Macs de overstap maken van Intel processors naar processors van Cupertino zelf. Maar hoe kunnen ontwikkelaars zich voorbereiden dit jaar?

Ontwikkelaars krijgen dit jaar nog de toegang tot een Developer Transition Kit. Hiermee is het mogelijk om, voordat de consumenten ermee aan de haal kunnen, apps al klaar te stomen voor de nieuwe standaard. En die Developer Transition Kit komt in de vorm van een Mac mini.

Mac mini stoomt ontwikkelaars klaar voor Apple Silicon

Na de aankondiging van Apple Silicon werd dus bekend gemaakt dat ontwikkelaars snel toegang krijgen tot een Developer Transition Kit in de vorm van een Mac mini. Deze zal draaien op Apple’s A12Z chip en beschikt over 16GB aan werkgeheugen. Daarnaast kunnen ontwikkelaars gebruik maken van 512GB aan opslagcapaciteit. De A12Z chip zit op dit moment ook in de 2020 versie van de iPad Pro.

De Mac mini voor ontwikkelaars wordt geleverd met een betaversie van macOS Big Sur. Ook zal Xcode te vinden zijn op het apparaat, zodat ontwikkelaars hun apps klaar kunnen stomen voor het moment dat de consument ook overstapt.

Ontwikkelaars kunnen nu direct de Developer Transition Kit aanvragen bij het bedrijf uit Cupertino. Vanaf volgende week zullen de eerste exemplaren verscheept worden. Deze moet overigens aan het einde van het programma weer ingeleverd worden.

Zoals gezegd verwacht Apple CEO Tim Cook dat de overgang van Intel naar Apple Silicon enige tijd zal duren. Er wordt twee jaar uitgetrokken voor het hele project.

WWDC20 Apple Silicon Mac mini
De Mac mini (Afbeelding: Apple)

Meer WWDC20

Naast het feit dat Apple de nieuwe Mac mini en overstap naar Apple Silicon aankondigde, kondigde het bedrijf gisteravond heel veel meer aan. Zo werd er niet alleen gesproken over iOS 14, maar ook over watchOS 7 en tvOS.

Alle ontwikkelingen rondom WWDC20 in de gaten houden, bezoek via deze link dan onze toegewijde pagina.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Vroegah

  Wat nog ontbreekt in dit artikel is dat ontwikkellaars die speciale mac mini mogen gebruiken (huren) na betaling van 500 euries…

 • Profielfoto
  csteelooper
  “artikel”

  De A12Z chip zit op dit moment ook in de 2020 versie van de iPad Pro.

  Hoezo “op dit moment”? De iPad Pro 2020 krijgt écht niet vanzelf een andere processor hoor…

  Wat mij zal benieuwen is hoe dit gaat uitpakken voor mensen die nu Boot Camp gebruiken. Dat gaat uiteraard niet zomaar meer werken, maar aangezien ook Windows (weer) over gaat op ARM-ondersteuning, zou het wel leuk zijn als je in de toekomst de ARM-versie van Windows op Macs kunt zetten.

  Voor de oplettende lezers: ik zeg hier inderdaad dat Windows weer over gaat op ARM-ondersteuning, aangezien men ten tijde van Windows NT 3.1 en 4 een hele reeks aan verschillende types processoren ondersteunde, waaronder naast x86 ook PowerPC, DEC Alpha en inderdaad ARM.

 • Profielfoto
  Roel Van Gils

  Hoezo “op dit moment”? De iPad Pro 2020 krijgt écht niet vanzelf een andere processor hoor…

  Dat staat er ook niet. Er staat dat deze chip nu al in de iPad Pro 2020 zit en dat is correct. Vind je dat zo gek dan?