Weekend poll: ervaar je meer privacy na twee jaar GDPR/AVG?

Door: Raymon Mens - 12 reacties
privacy camera 16x9
(Afbeelding: Pexels)

Zegt de datum 25 mei 2018 je nog iets? Op die dag trad de nieuwe Europese privacywet in werking. De GDPR (General Data Protection Regulation) of in goed Nederlands AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) bracht een groot aantal veranderingen. Zo mag persoonsgegevens verzamelen niet zomaar en heb je altijd recht op inzage.

Hoe is het twee jaar later in de praktijk? Ervaar jij meer privacy door de strengere wet, of heb je het idee dat het er door allerlei verplichte toestemmingen moeten geven juist op achteruit is gegaan. Stem in onze weekend poll!

(Zie je geen poll? Dan staat er waarschijnlijk een iets te enthousiaste adblocker aan. Geeft niets, maar zet ‘m even uit om te stemmen.)

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  pim939

  Juist doordat ik vaak toestemming moet geven heb ik het idee dat ik minder privacy heb. Het heeft er wel voor gezorgd dat ik bewuster ben over welke partijen allemaal gegevens van mij verzamelen, iets waar ik mij eerst niet zo bewust over was. Ik denk dan ook dat ik daarom minder privacy ervaar terwijl dat eigenlijk misschien gelijk is gebleven.

 • Profielfoto
  donut

  Ik begrijp dat GDPR ervoor heeft gezorgd dat het de standaard is geworden wereldwijd. Het is de strengste persoonsgegevenswet en de Googles en Apples willen graag dat het simpel blijft dus weten ze houden we ons aan de GDPR dan hebben we in de hele wereld geen probleem.

  Zeer zinvol alleen daarom al.

 • Profielfoto
  GodzillaNinja

  Het voornaamste voordeel wat ik ervaar is de plicht om al je persoonsgegevens te verwijderen door bijvoorbeeld een account te verwijderen. Daarnaast zijn de vinkjes in de cookie melding ook beter dan take it or leave it. Privacy naar mijn ervaring wel verbeterd dus.

 • Profielfoto
  mfduffel

  Vooral lastig: altijd maar toestemming moeten geven…terwijl er vroeger niks gevraagd werd. Veel simpeler!

   

 • Profielfoto
  GuZ

  Zolang er niet of nauwelijks gehandhaafd word hebben we er volgens mij niet veel aan – zie ook recente datalek RIVM weer en bij vele andere overheidsdiensten die zonder gevolgen blijven.

 • Profielfoto
  Lodewijk_Ramon

  donut op 20 juni 2020 11:30
  Ik begrijp dat GDPR ervoor heeft gezorgd dat het de standaard is geworden wereldwijd. Het is de strengste persoonsgegevenswet en de Googles en Apples willen graag dat het simpel blijft dus weten ze houden we ons aan de GDPR dan hebben we in de hele wereld geen probleem.

  Zeer zinvol alleen daarom al.

  Ik begrijp je reactie, maar hij is niet helemaal juist. GDPR is een Europese regelgeving en dus niet wereldwijd. Ten tweede begrijp ik niet waarom je Apple en Google in één zin noemt. Google heeft net als bijv. Amazon en Facebook een bedrijfsmodel waar het verzamelen van data een essentieel onderdeel van is. Zij hebben dus feitelijk last van een goede privacy regelgeving. Apple heeft geen commercieel belang bij het verzamelen van gebruikersdata en heeft juist privacy tot één van de speerpunten van haar bedrijfsbeleid gemaakt.

 • Profielfoto
  donut

  @ Lodewijk:

  Het is een Europese regelgeving, maar zoals ik begrijp toegepast in meerdere delen van de wereld vanwege uniformiteit/ minder werk.

  Apple is voor mij en bijna iedereen die er niet werkt een ‘Black Box’;

  Wat ze beweren moet gecontroleerd worden. Er is geen controle, behalve die van Apple zelf.

 • Profielfoto
  Jafo

  Mooi dat Pim aangeeft dat hij bewuster is geworden van wie allemaal welke gegevens over je verzamelt. Het gevoel van privacy wordt dan minder, maar je controle wordt beter. Eigenlijk toch raar dat je iets besteld bij Bol en je dan van PostNL een mailtje krijgt.
  Jammer dat Guz denkt dat er niet wordt gehandhaaft. Zonder AVG waren die RIVM gegevens ook gelekt maar had je het waarschijnlijk nooit te horen gekregen. Meestal horen wij niet dat er gehandhaafd wordt en als we het wel horen hebben we vaak niet in de gaten dat het ook over onze gegevens gaat. Als je de belastingdienst of het donor register had gebruikt als voorbeeld zou ik het al veel meer met je eens zijn geweest. Blijkbaar heeft de overheid het recht om zich niet aan haar eigen regels te houden. Ik zou maar wat graag het recht willen hebben om vergeten te worden door de belastingdienst.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Jammer alleen dat veel cookiemuren, vooral van Nederlandse sites (óók die van OMT), NIET aan de GDPR voldoen… Juist Amerikaanse sites passen de GDPR-richtlijnen erg goed toe.

 • Profielfoto
  RW076

  Administratie, niemand heeft er zin in. En het is ook vaak zo nutteloos, want als ik nu ja zeg mag ik het over een tijdje weer doen. Of ik niets beter heb te doen. Het is wel mooi verkocht, veel zijn er blij mee. Maar het heeft niets opgelost wat ervoor ook al kon. Het is bureaucratie van de hoogste (EU) plank.

 • Profielfoto
  steveb

  Privacy bestaat niet
  Het is enkel een streefdoel dat alles moeilijker maakt

 • Profielfoto
  Maurice

  Ik ben heel erg tegen de AVG-wet, het maakt veel meer kapot dan goed in mijn beleving.
  Rekening houden met enige privacy is goed, maar de laatste jaren vindt ik het veel teveel opgeblazen, en het wordt alleen maar erger.