Weekend poll: moet de iPad net als de Mac vensters krijgen?

Door: Raymon Mens - 14 reacties
iPad Pro 2018 toetsenbord
(Afbeelding: OMT/Raymon Mens)

De iPad evolueert. De afgelopen tijd kreeg de tablet functies die tot nu toe voorbehouden waren aan de Mac. Denk aan ondersteuning voor USB-sticks, lettertypen en meerdere instanties van dezelfde app. Onlangs kwam er ook volledige ondersteuning voor trackpads en muizen. Het Magic Keyboard voor iPad Pro symboliseert deze verandering.

Een belangrijk verschil tussen iPadOS en macOS is het ontbreken van vensters. Multitasking is daardoor beperkt tot een vrij rigide geheel met twee of drie apps naast elkaar. Moet de iPad net als de Mac ondersteuning voor vensters krijgen? Stem in onze weekend poll!

(Zie je geen poll? Dan staat er waarschijnlijk een iets te enthousiaste adblocker aan. Geeft niets, maar zet ‘m even uit om te kunnen stemmen!)

vensters mac
Vensters in System 7 (1991) op de Mac – Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple Museum)

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  demandiebakt

  Is het niet zo dat de basis iPad daar net ff wat minder goed mee om kan gaan dan een iPad Pro? Qua specs lijkt het me prima mogelijk op n forse Pro, maar als het dan niet werkt op de gewone iPad krijg je weer een tweedeling van het iPadOS, en volgens mij is dat ook niet de bedoeling.

  Wellicht zouden er wat meer mogelijkheden voor de krachtigere iPads kunnen zijn, maar helemaal naar “vensters” zoals op de mac lijkt mij in ieder geval niet nodig.

 • Profielfoto
  tomc

  Naar mijn mening is een 11 inch scherm iets te klein voor vensters. Bovendien vind ik de huidige splitscreen/multitasking opties zeer intuïtief en goed werken.

 • Profielfoto
  AT024

  iCloud Drive zijn toch al vensters?

 • Profielfoto
  Spongebob

  als je vensters wil, koop je mss beter een macbook

 • Profielfoto
  AT024

  Ik zie nog veel meer min punten dan alleen vensters. Kleine scherm, kan niet alles downloaden, kan niet alles streamen naar tv, kan geen desktop games spelen, heeft te weinig uitgangen…

 • Profielfoto
  pruus

  Ik wil meer vensters….niet omdat het moet, maar omdat het kan en het maakt de overgang van systeem op systeem logischer. En dat wil ik. Alle apparatuur moet op dezelfde wijze werken.

 • Profielfoto
  polansky

  Naar mijn idee moet het niet zo zijn dat een MacBook richting de Ipad gaat, maar dat de iPad zou moeten worden voorzien van MacOSX.

 • Profielfoto
  mvdenberg

  Split view werkt goed, maar ik zou graag zelf bepalen hoe groot of klein mijn vensters worden. Dus ja, graag vensters in iPadOS

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ik heb niks aan inhaalspelletjes van een apparaat dat inherent niet geschikt is voor mijn werk. Ik heb iets aan vooruitgang in het OS waarin ik wél productief kan zijn: macOS. Ieder jaar wordt macOS relatief dommer door gebrek aan vooruitgang en verder etterende wonden van de infectieziekte die iPadOS/iOS heet. Doe aan iPadOS whatever je doet aan iPadOS maar doe macOS gewoon niet tekort

 • Profielfoto
  Frans

  Ik denk dat het venster model, met ook meerdere vensters per applicatie die over en onder elkaar kunnen liggen, veel lastiger bedienbaar wordt op een OS zonder menubalk of dock. Vensters zou flink wat andere veranderingen aan de iOS interface met zich meebrengen, waarvan je je moet afvragen of dat het bedieningsgemak ten goede zal komen?

  Het (simpele) bedieningsgemak van iPadOS is naar mijn idee juist het aantrekkelijke van de iPad, dat moet je zeker niet teniet doen. Dat legt bepaalde beperkingen op, voor de meeste mensen is dat geen probleem, maar juist een voordeel. Voor mensen waarvoor dat wel een probleem is heeft Apple de MacBook (Air/Pro) met macOS.

  Wat ik liever zou zien veranderen aan de iPad is dat de camera aan de voorkant verhuist naar de lange zijde zodat hij beter werkt met video vergaderen wanneer je hem in de landschap stand hebt staan. Nog mooier zou zijn 2 camera’s, waarbij de juiste geselecteerd wordt afhankelijk van de stand waarin je de iPad houdt. Een extra Lightning/USB-C aansluiting zou ook welkom zijn. Maak alles maar USB-C eigenlijk, wordt het geen tijd om afscheid te nemen van Lightning, Apple?

 • Profielfoto
  demandiebakt

  @ Alexander Henket,

  De vraag was niet of jij iPadOS klote vind haha.. dat is nu wel duidelijk,

  iPadOS ziek noemen omdat jij er niets aan hebt is wel een beetje een vreemde reactie toch? Net zoiets als klagen over de opties van de auto die de buurman heeft, to each it’s own.

 • Profielfoto
  RW076

  we moeten niet van de iPad een MacBook willen maken. (Ik zou het vervelend vinden)

 • Profielfoto
  Jafo

  Je kunt natuurlijk ook vragen of de MacBook met een touch screen moet worden uitgerust.

 • Profielfoto
  groenoord

  Overgestapt van Macbook pro naar IPad pro met magic keyboard, SUPER SUPER. Er blijft altijd iets te wensen over, maar voor mij is het top. Ik kan hier bijna alles mee. En ja, er blijven altijd mensen die blijven zeuren dat het allemaal veel te duur is. Maar als je iets koopt wat je veel gebruikt en het bevalt je, dan is het goed. Ieder zijn keus.