Weekend poll: Intel of Apple Silicon voor je volgende Mac?

Door: Raymon Mens - 34 reacties
Tim Cook Mac WWDC 2020 16x9
(Afbeelding: Apple)

Het was misschien wel de grootste aankondiging van WWDC 2020. Naast de iPhone en iPad krijgt ook de Mac een processor die door Apple zelf gemaakt is. Apple Apple Silicon vervangt vanaf eind 2020 de Intel Core-chips in de Mac. Tot die tijd weten we weinig concreets over bijvoorbeeld de prestaties.

De volledige transitie duurt twee jaar en nieuwe Intel Macs zullen die periode nog steeds verschijnen. Apple is voorlopig ook niet van plan te stoppen met het ondersteunen van Intel. Je hebt dus echt wat te kiezen. Welke volgende Mac ga je kopen? Stem in onze weekend poll!

(Zie je geen poll? Dan staat er waarschijnlijk een iets te enthousiaste adblocker aan. Geeft niets, maar zet ‘m even uit om te stemmen!)

Reacties

34 reacties
 • Profielfoto
  mausje68

  Mijn vrouw heeft pas een nieuwe MacBook Pro en ik de iPad Pro 2020, dus voorlopig niks.

 • Profielfoto
  jan jansen

  Intersese is nul komma nul.

 • Profielfoto
  tomc

  Het lijk mij in elk geval het slimste om voor de meest future proof producten te kiezen. Dus het wordt wachten op Apple silicon.
  In mijn geval ga ik wel wachten op de 2de generatie Apple chips voor mac. De eerst generatie zou wel eens wat kinderziektes kunnen meebrengen.

 • Profielfoto
  tomc

  jan jansen op 27 juni 2020 10:11
  Intersese is nul komma nul.

  Per ongeluk op het verkeerde forum beland?

 • Profielfoto
  Administrator

  Ik wacht wel op meer info. Kom maar op met die grafieken die de meest krachtige Intel chips verslaan. Superieure GPU met Metal voor foto- en videowerk, en ik ben om. Maar eerst zien, dan geloven. De eerste generatie gaat vermoedelijk als een eerste iPad cpu voelen: prima, maar niks spectaculairs. Vanaf de tweede generatie – en de Pro modellen – zie je enorme stappen voorwaarts. Wachten dus?

 • Profielfoto
  BigFreak

  Ik wacht ook nog even af tot de vergelijkingen komen. Zo alle intel er helemaal uit gaan, of bijvoorbeeld in de instapmodellen nog wel blijven.?

 • Profielfoto
  donut

  Altijd wachten voor het beste – dus nooit kopen!….;)

  Ik denk dat Apple een zeer goede keus heeft gemaakt. Intel bracht weinig, heeft moeite met het schrijven met 5, 7 en 10nanometer. Bovendien heeft Apple nu alles in eigen hand, wat ze graag wil. met de iOS chips hebben ze laten zien dat ze met de beste mee kunnen en zelfs overstijgen.

  Het is knap dat ze bij Apple weer jaren gewacht en voorbereid hebben voor het maken van al deze aangekondigde vernieuwingen.

  Het inzetten op veiligheid van informatie en privacy is ook een sterk punt, dat de informatie giganten niet leuk zullen vinden.

  Echter op dit moment is de US bezig met een wet die regelt dat alle info ontcijferd moet kunnen worden. Daar gaat dan de veiligheid.

 • Profielfoto
  klaas.

  Administrator op 27 juni 2020 11:13
  Ik wacht wel op meer info. Kom maar op met die grafieken die de meest krachtige Intel chips verslaan. Superieure GPU met Metal voor foto- en videowerk, en ik ben om. Maar eerst zien, dan geloven. De eerste generatie gaat vermoedelijk als een eerste iPad cpu voelen: prima, maar niks spectaculairs. Vanaf de tweede generatie – en de Pro modellen – zie je enorme stappen voorwaarts. Wachten dus?

   

 • Profielfoto
  klaas.

  klaas. op 27 juni 2020 11:51

  Administrator op 27 juni 2020 11:13
  Ik wacht wel op meer info. Kom maar op met die grafieken die de meest krachtige Intel chips verslaan. Superieure GPU met Metal voor foto- en videowerk, en ik ben om. Maar eerst zien, dan geloven. De eerste generatie gaat vermoedelijk als een eerste iPad cpu voelen: prima, maar niks spectaculairs. Vanaf de tweede generatie – en de Pro modellen – zie je enorme stappen voorwaarts. Wachten dus?

   

  Ik heb een nieuwe IMac nodig. Sneller voor FCP. Maar om nu een computer te kopen waar ik niet van weet of die bijv. Linux kan draaien?

  Ik heb ooit een dure Mac aangeschaft waar ik met geen mogelijkheid Linux op kon installeren nadat hij ook voor OsX waardeloos was. Gaat niet meer gebeuren, iets met ezel en steen.

 • Profielfoto
  speedlite

  tomc op 27 juni 2020 11:03

  jan jansen op 27 juni 2020 10:11
  Intersese is nul komma nul.

  Per ongeluk op het verkeerde forum beland?

   

 • Profielfoto
  speedlite

  dacht aan cursus begrijpend lezen

 • Profielfoto
  mrbaantjer

  @klaas. Dat kan gewoon Linux op IMac? Hier al eens gekeken: https://www.macworld.co.uk/how-to/mac/how-install-linux-on-mac-3637265/

 • Profielfoto
  Frans

  Ik heb maar gekozen voor ‘Ik neem een van de eerste Apple Silicon Macs’ omdat die het dichts bij mijn situatie komt, ‘Ik koop gewoon een Apple Silicon Mac wanneer mijn huidige Mac aan vervanging toe is’. Mijn verwachting is dat ik met mijn vorig jaar aangeschafte Mac mini 2018 nog minimaal 5 jaar vooruit kan, hopelijk wat langer. Met mijn Mac mini 2009 (met later ingebouwde SSD) heb ik het 10 jaar vol gehouden.

 • Profielfoto
  Frans

  klaas. op 27 juni 2020 11:57

  Ik heb een nieuwe IMac nodig. Sneller voor FCP. Maar om nu een computer te kopen waar ik niet van weet of die bijv. Linux kan draaien?

  Dag Klaas, als je iMac niet al te oud is (nog de nieuwste versie van macOS kan draaien) en er nog een HDD in zit, dan kan je een forse snelheidswinst bereiken door deze te (laten) vervangen door een SSD. Als je ook het RAM geheugen nog kunt (laten) uitbreiden is dat misschien een investering waarmee je de levensduur van je huidige Mac nog een aantal jaar kunt rekken? Ik heb zelf hele goede ervaringen met het plaatsen van een SSD in een Mac mini (zie post hierboven).

  Succes! 🙂

   

 • Profielfoto
  jan jansen

  tomc op 27 juni 2020 11:03

  jan jansen op 27 juni 2020 10:11
  Intersese is nul komma nul.

  Per ongeluk op het verkeerde forum beland?

  Heb sinds 1987 al Mac. 30 jaar mijn dagelijks brood mee moeten verdienen. Mogelijk heb ik er in die jaren honderd of meer gekocht. Nu met pensioen en heb er her en der nog wel zo’n 8 staan. Alles al meegemaakt met die dingen en als je nu ziet dat ze weer overstappen op een ander chipje kun je alleen zeggen “l’histoire se répète”.

 • Profielfoto
  SvS

  Mijn volgende imac komt hopelijk pas na 2022 en dan is er geen keus meer: ARM dus. Beter futureproof zijn.

  Maar mensen die nu teveel afhankelijk zijn van Windows op Mac zouden nu maar beter nog voor Intel gaan. Ik heb Windows niet nodig.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Ik heb nu een cpu/rank maxed out 15” 2016 model en behalve een loszittende toets nog altijd een winnaar. Dit jaar de iPhone en in 2021 kijk ik weer eens voor een nieuwe MacBook. Even aankijken wat de Apple markt gaat doen, maar waarschijnlijk een Apple Silicon.

 • Profielfoto
  steveb

  Antwoord 5
  ik kan nog wel 5 jaar met mijn mac.

  dan zulllen de meeste kinderziektes zeker al uit de apple silicon zijn

  maar ik geloof wel dat ze na 5 – 10 jaar werken aan mac silicon. dat ze ons wel kunnen verbazen. Aangezien de iPhone nu al geekbench scores haalt die laptops van 2 jaar oud niet halen. Dan lijkt dat mij veelbelovend.

   

 • Profielfoto
  macqintosh

  jan jansen op 27 juni 2020 15:58

  Heb sinds 1987 al Mac. 30 jaar mijn dagelijks brood mee moeten verdienen. Mogelijk heb ik er in die jaren honderd of meer gekocht. Nu met pensioen en heb er her en der nog wel zo’n 8 staan. Alles al meegemaakt met die dingen en als je nu ziet dat ze weer overstappen op een ander chipje kun je alleen zeggen “l’histoire se répète”.

  Gemiddd drie Macs versleten per jaar. Was je bouwvakker en gebruikte je ze als hamer ofzo???

   

 • Profielfoto
  Ree

  klaas. op 27 juni 2020 11:57

  Ik heb een nieuwe IMac nodig. Sneller voor FCP. Maar om nu een computer te kopen waar ik niet van weet of die bijv. Linux kan draaien?

  Ik heb ooit een dure Mac aangeschaft waar ik met geen mogelijkheid Linux op kon installeren nadat hij ook voor OsX waardeloos was. Gaat niet meer gebeuren, iets met ezel en steen.

  Geen van mijn macs, variërend van 12 jaar oud tot 3 maanden oud, draait linux zonder problemen. Mijn 2019 MBP (i9) heeft in linux niet eens Keyboard of trackpad … met andere woorden; afronden installatie is al onmogelijk.

  Maar wat betreft CPU; geen enkel ander OS dan linux draait fantastisch op ARM. Daar hoef je je geen zorgen om te maken. Windows daarentegen zal ik niet op die machines zien draaien (native dus), zeker niet niet de eerste 5 jaar.

  En wat betreft ezel en steen; je zult minstens een tweede keer dezelfde fout moeten maken, anders ben je een ezel. Het is immers “Een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen.” Met andere woorden; als je niet twee keer dezelfde fout maakt, ben je dus de ezel…

 • Profielfoto
  Ree

  mrbaantjer op 27 juni 2020 13:12
  @klaas. Dat kan gewoon Linux op IMac? Hier al eens gekeken: https://www.macworld.co.uk/how-to/mac/how-install-linux-on-mac-3637265/

  En dan hopen dat alles het doet. Het beste resultaat tot noch toe heb ik met Ubuntu; wel Bluetooth, geen WiFi, geen accelerated graphics op een iMac uit ’09

  Mijn 2019 MBP heeft geen WiFi, Bluetooth, toetsenbord en trackpad ondersteuning. Of mijn Vega20 chip gebruikt kan worden; dat kan ik niet eens testen, want ik kan niet eens inloggen …

 • Profielfoto
  Bonte

  Die eerste ARM Macs gaan niet spectaculair zijn, zeker niet qua software. Ik wacht nu op een frisse Intel iMac en we zien dan wel binnen 5 jaar of wanneer er hier een computer kapot gaat.

 • Profielfoto
  Pixelman

  Toch benieuwd hoe ze dat bv met een Mac Pro gaan aanpakken. En of je bv nog Windows zal kunnen draaien als test omgeving.

 • Profielfoto
  Bonte

  Pixelman op 28 juni 2020 08:54
  Toch benieuwd hoe ze dat bv met een Mac Pro gaan aanpakken. En of je bv nog Windows zal kunnen draaien als test omgeving.

  De de Mac Pro Afterburner kaart is een ARM processor met een specifieke taak, Apple kan dus een kaart uitbrengen om de Mac Pro compatibel te maken met Intel en Apple silicon. Of ze dat wil doen is een andere zaak.

  Anderzijds kan een Mac Pro ontwerp honderden ARM processors aan, hoe dan ook zal het een werkbeest blijven.

 • Profielfoto
  donut

  Ik lees dat Catalina nog steeds niet lekker draait op vele macs, waaronder de MacPro 2019- computer start traag op, slaap werkt niet, USB-connectie problemen… maw behoorlijk basale problemen en dat na een jaar Catalina!

  ARM zal zeker voor een lading nieuwe problemen zorgen; Ook third party software zal zich traag en met problemen aanpassen…

  Mijn keuze Mojave ( ook 32 bits applicaties en stabiel) + Intel, voor de komende 5 jaar.

  Daarna zal het onderhand stabiel zijn…hoop ik.

 • Profielfoto
  polansky

  Mijn MBP uit 2018 doet het nog prima, maar de volgende wordt zeker een nieuwe Apple Sillicon.

 • Profielfoto
  Marc

  Hopelijk minder oog voor design en meer voor snelheid. Zes jaar geleden schakelde ik over van Windows naar Mac. Best tevreden over Apple maar… iemand moet mij toch eens uitleggen waarom je op Apple-computers anno 2020 nog steeds een strandbal krijgt wanneer je door lijsten (van foto’s of iBooks) scrolt. Op Windows had je vroeger (meer dan 10 jaar geleden) een zandloperje en moest je effe wachten. Op de Mac krijg je steeds weer zo’n fucking strandbal! En dat zelfs op een nieuwe krachtpatser (MacBook Pro 16 inch met 16 GB Ram en 1 TB harde schijf). Niet te geloven! In Windows kan ik probleemloos door een lijst met honderden foto’s scrollen. Op de Mac krijg ik dan een stomme strandbal! Mijn Windowscomputer van het werk (6 jaar oud) start zelfs twee maal sneller op. Laat Apple zich vooral focussen op design. Allemaal mooi maar het is aan de snelheid van hun machines dat ze iets moeten doen. Om te beginnen: zorgen dat er geen strandbal meer opduikt! Absoluut een afknapper!

   

 • Profielfoto
  macqintosh

  Marc op 28 juni 2020 11:34
  Hopelijk minder oog voor design en meer voor snelheid. Zes jaar geleden schakelde ik over van Windows naar Mac. Best tevreden over Apple maar… iemand moet mij toch eens uitleggen waarom je op Apple-computers anno 2020 nog steeds een strandbal krijgt wanneer je door lijsten (van foto’s of iBooks) scrolt. Op Windows had je vroeger (meer dan 10 jaar geleden) een zandloperje en moest je effe wachten.

  Op de Mac krijg je steeds weer zo’n fucking strandbal! En dat zelfs op een nieuwe krachtpatser (MacBook Pro 16 inch met 16 GB Ram en 1 TB harde schijf). Niet te geloven! In Windows kan ik probleemloos door een lijst met honderden foto’s scrollen. Op de Mac krijg ik dan een stomme strandbal! Mijn Windowscomputer van het werk (6 jaar oud) start zelfs twee maal sneller op. Laat Apple zich vooral focussen op design. Allemaal mooi maar het is aan de snelheid van hun machines dat ze iets moeten doen. Om te beginnen: zorgen dat er geen strandbal meer opduikt! Absoluut een afknapper!

   

  n=1

  Ik heb nooit strandballen met een iMac 27″ 5K 24GB RAM en 256GB SSD.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Mijn iMac (2019 model) draait prima, geen strandballen. Maar ik draai nog niet MacOS Catalina, hoor nog over problemen en verder zijn er een aantal 32-bits programma’s die ik zou moeten vervangen. Probleem is dat ik ze maar een paar keer per jaar gebruik en om dan 30 of 40 euro per stuk te betalen voor een alternatief, daar zit ik ook niet op te wachten. Mijn laptop gebruik ik tegenwoordig amper, die is uit 2012 en zou voor vervanging in aanmerking komen. Maar ik gebruik meestal mijn iPad, ik denk daarom dat het nog een flinke tijd gaat duren voor ik een Mac met Apple Silicon ga kopen.

 • Profielfoto
  appievanr

  Nee, voor mij géén Mac meer of iets anders van Apple. Krijg een beetje jeukende uitslag van Apple’s technische infrastructuur.

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Ik heb niet ieder jaar een nieuwe Mac nodig gelukkig. Zodra ik een nieuwe nodig heb zie ik het dan wel weer.. het maakt me niet zo veel uit namelijk, beiden zal vast prima werken.

 • Profielfoto
  novae

  Ik wilde de nieuwe Mac Pro bestellen, maar nu besloten dat ik wacht tot de Mac Pro Silicon.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ik wilde dit jaar een nieuwe mbp en was bevreesd voor Apple Silicon. Toen ze in de Keynote alles lieten zie wat voor mij belangrijk is, parallels/Office/Java, was ik om. Ik heb nu een stomende, loeiende, blazende, overvolle Mac. Apple Silicon zou met minder watt, minder hitte, meer prestaties leveren. Ik wil het en ik wil het nu.

 • Profielfoto
  polansky

  Marc op 28 juni 2020 11:34
  Op de Mac krijg je steeds weer zo’n fucking strandbal! En dat zelfs op een nieuwe krachtpatser (MacBook Pro 16 inch met 16 GB Ram en 1 TB harde schijf). Niet te geloven!

  Inderdaad niet te geloven en ook nog eens onherkenbaar.
  Zul je dus zelf wel wat verneukt hebben. Want je bent of een trol, of je gewoon een windows gebruiker die geen Mac heeft.