Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 1 juni 2020

Vodafone zet als eerste provider 5G in Nederland aan

Vodafone heeft (opnieuw) een primeur. Eerder dit jaar trok het dochter­bedrijf van Ziggo als eerste provider de stekker uit 3G en nu is het de eerste Nederlandse provider die een echt 5G-netwerk in de lucht heeft. De dekking is zoals verwacht nog behoorlijk beperkt.

Het is opmerkelijk dat Vodafone 5G al beschikbaar is, want de frequentie­veilingen voor de nieuwe netwerk­standaard zijn nog niet geweest. Toch heeft de provider het door een technische truc voor elkaar gekregen om 5G op bestaande frequenties aan te bieden zonder dat het 4G-bereik achteruit gaat.

Vodafone 5G werkt op 4G-frequenties

Om 5G te laten werken op dezelfde frequenties als 4G, moest Vodafone een technische truc uithalen. De provider gebruikt een techniek genaamd dynamic spectrum sharing (dss). Dit wil zeggen dat 4G de standaard blijft, maar een zendmast een klein stukje van zijn signaal kan upgraden naar 5G als er een toestel met ondersteuning voor het nieuwe netwerk in de buurt is. Als de telefoon weer uit de buurt is, zal de mast het brokje 5G weer vervangen door een 4G-signaal.

Door deze technische truc is de snelheid nog niet optimaal en laat de dekking ook nog te wensen over. Hoewel de verbinding technisch gezien 5G is, zal de snelheidswinst niet hoger dan 10 procent zijn. 5G staat nu op ongeveer tweeduizend zendmasten aan en de dekking is op moment van schrijven alles behalve landelijk. Vodafone houdt een actuele dekkingskaart bij.

5g vodafone jun 2020
De 5G-dekking op moment van schrijven – Klik/tap voor groter.

Frequentieveiling komt eraan

KPN en T-Mobile lijken voorlopig niet van plan om met dezelfde technische truc 5G aan te bieden. Dat lijkt ook niet meer dan logisch, want de veiling voor nieuwe 5G-frequenties start op 29 juni. De drie grote Nederlandse providers dingen allemaal mee naar frequenties voor het nieuwe mobiele netwerk. 5G moet gaan werken op drie frequenties, namelijk 700, 1.400 en 2100 MHz.

De eerste is vooral gunstig vanwege de goede dekking, want hoe lager de frequentie hoe beter deze door obstakels kan. Als aanvullende frequentie is de 1.400 MHz beschikbaar en die dient vooral als fallback voor de 700 MHz. Als het te druk is op de 700, kan de 1.400 MHz ingezet worden om het netwerk te ontlasten. Misschien komt 2100 MHz je bekend voor. Die frequentie was lang in gebruik voor 3G. Voor bezitters van een iPhone lijken alle puzzelstukjes komend najaar mooi in elkaar te vallen. Als de veilingen in Nederland afgelopen zijn en de providers hun netwerken kunnen gaan optuigen, wordt ook de eerste iPhone met 5G verwacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vodafone zet als eerste provider 5G in Nederland aan
Sluiten