Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 2 juni 2020

Verkoop iPhone daalt wereldwijd, maar minder hard dan concurrentie

Marktonderzoeker Gartner laat weten dat de wereldwijde verkoop van de iPhone met acht procent gedaald is in het eerste kwartaal van 2020. De Amerikaanse techgigant verkocht ongeveer 40,92 miljoen iPhones in dat kwartaal. Dat is 3,7 miljoen iPhones minder dan in hetzelfde kwartaal van 2019.

In het eerste kwartaal van 2019 verkocht Apple naar schatting nog 44,57 miljoen iPhone-modellen wereldwijd. Andere smartphonefabrikanten kijken tegen cijfers aan die zorgen voor een droevige sfeer. Zo zakte de verkopen van Samsung-telefoons flink in bijvoorbeeld. De Zuid-Koreaanse fabrikant pende een daling van 22,7 procent in de boeken. Huawei deed het niet veel beter met een verkoopdaling van 27,3 procent. Dat heeft ook ongetwijfeld iets te maken met het feit dat de smartphonemaker geen geldige licentie heeft voor Android en de toestellen dus vandaag de dag veel minder in trek zijn dan voorheen.

Apple iPhone 11 en iPhone 11 Pro camerasysteem frankrijk
Klik/tap voor groter.

Verkoop iPhone gedaald in eerste kwartaal

Xiaomi is waarschijnlijk de enige smartphonefabrikant van dit moment die een stijging kon noteren. Weliswaar van 1,4 procent, maar groene cijfers zijn groene cijfers tijdens de aanhoudende pandemie. Over de gehele breedte genomen is er een daling van 20,2 procent zichtbaar op de smartphonemarkt. Gartner-analist Anshul Gupta zegt dat dit komt door de maatregelen die genomen zijn tegen de verspreiding van het coronavirus. Fabrieken in China moesten dicht, aangezien het virus daar ongestoord z’n gang kon gaan.

Als we specifiek kijken naar Apple dan heeft het virus op verschillende manieren effect gehad op de boekhouding. Eind februari moest het bedrijf al z’n winkels sluiten in China. Niet lang daarna waren ook de andere fysieke winkels aan de beurt op onze planeet. Sinds medio maart zijn de Apple-winkels, waar mensen soms alsnog niet de iPhone kunnen kopen die ze willen, allemaal weer geopend in China. Vier weken geleden begon het bedrijf uit Cupertino ook met het openen van locaties in de Verenigde Staten en Europa.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verkoop iPhone daalt wereldwijd, maar minder hard dan concurrentie
Sluiten