Mark Hofman
Mark Hofman Diensten 26 juni 2020
Leestijd: 4 minuten

tvOS 14: 5 kleine verbeteringen die je misschien gemist hebt voor het grote scherm

WWDC20 zit er al bijna op en we hebben in de afgelopen dagen kennis kunnen maken met alle nieuwe besturingssystemen. Zo ook met tvOS 14 dat misschien niet alle aandacht kreeg in de keynote van maandag, maar waar wel degelijks iets nieuws te vinden is.

In dit artikel zetten we nieuwe tvOS 14 functionaliteiten op een rij waarvan we denken dat jij die gemist hebt deze week.

tvOS 14: 5 kleine verbeteringen voor het grote scherm

Zoals gezegd heeft tvOS 14 wel degelijk iets te bieden voor gebruikers, maar is daar deze week niet alle aandacht op gevestigd. Dat hopen we met dit artikel wel te doen. De volgende functionaliteiten komen naar tvOS 14.

Apple Arcade x Game Center

Op het gebied van gaming had Cupertino deze week ook iets te melden. Alle Apple Arcade aankondigingen voor tvOS 14 waren gericht op de Game Center. Het is nu bijvoorbeeld mogelijk om via Game Center verder te gaan op een savefile, die gekoppeld is aan een profiel. Daarnaast is de dienst, die anno 2020 wel een klein beetje op de achtergrond geraakt is, standaard geïntegreerd in de Arcade app en de App Store.

Het laat onder andere zien hoeveel achievements je voor een bepaalde game hebt behaald. Daarnaast is er ook een snelkoppeling te vinden naar de desbetreffende game, om gelijk van start te kunnen gaan.

Uiteraard krijg je ook te zien welke games je vrienden en familie spelen.

Screen saver selectie

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben groot fan van de screensavers die de Apple TV aanbiedt. Zeker de Aerial screen savers zijn naar mijn idee uiterst indrukwekkend. Maar toch zit er af en toe een screen saver bij waar ik niet echt op zit te wachten. Bijvoorbeeld wanneer een een screen saver vanuit de onderwaterwereld voorgeschoteld krijg.

In tvOS 14 heb jij iets meer controle over de screen savers en is het mogelijk om bepaalde thema’s uit te schakelen. Zo kan je ervoor kiezen om wel landschappen en steden te tonen, maar geen screen savers uit de onderwaterwereld.

tvOS WWDC20 Apple
tvOS 14

Gebruikersprofielen in tvOS 14

Buiten de Game Center om zijn er op het gebied van gebruikersprofielen niet heel veel wijzigingen te vinden. Al komt tvOS 14 wel met een kleine aanpassing die meer dan welkom is.

Elke keer wanneer jij je Apple TV inschakelt, krijg je een welkomsnotificatie te zien. Hierdoor zie je in een keer op welk profiel er ingelogd is en kan je gemakkelijk switchen naar een ander profiel.

Privacy en beperkingen

Zoals gewoonlijk heeft Apple ook deze week weer veel gesproken over privacy. Zo kan je met Apple Maps een onnauwkeurige locatie sturen en laat Safari weten welk data een website van je afneemt. Het tvOS 14 systeem werd niet specifiek genoemd, maar er is wel een kleine wijziging te vinden op het gebied van privacy.

Voorheen was het mogelijk om Ad tracking aan of uit te zetten. Voor de mensen die het niet weten: hierdoor kan Apple gerichte advertenties jouw kant op sturen, of juist niet. Voorheen was dit aan of uit te zetten in de Limit Ad Tracking sectie van de instellingen. In tvOS 14 zal je deze waarschijnlijk kwijt zijn, want de instelling heeft een andere naam. Hij is in deze versie te vinden onser de naam Allow Apps to Request to Track. 

Ook op het gebied van de Game Center zijn er wat privacy-instellingen veranderd. Zo heeft het bedrijf uit Cupertino vier nieuwe beperkingen toegevoegd. Het is mogelijk om Nearby Multiplayer, Private Messaging, Avatar en Name Changes en Profile Privacy Changes te verbergen. Uiteraard allemaal gericht om een zo veilig mogelijke ervaring te bieden aan de mensen.

HomeKit camera’s

Het was op het gebied van tvOS 14 een van de grootste aankondigingen: ondersteuning voor HomeKit camera’s. Het bedrijf uit Cupertino liet zien dat live meekijken slechts een simpele druk op de knop verwijderd is in de control center. Je hebt niet alleen de mogelijkheid om het beeld van de camera’s full screen op je televisie te tonen, maar ook notificaties te ontvangen.

Meer tvOS 14 en WWDC20?

Zoals gezegd was het deze week de week van WWDC20. Apple onthulde niet alleen nieuwe functionaliteiten voor tvOS 14, maar introduceerde nog heel veel meer. We hebben je zo goed mogelijk op de hoogte proberen te houden van alle ontwikkelingen. Wil je de berichten rustig teruglezen? Bezoek dan zeker onze toegewijde pagina.

De WWDC20 pagina is via deze link te vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
tvOS 14: 5 kleine verbeteringen die je misschien gemist hebt voor het grote scherm
Sluiten