Thomas Aalderink
Thomas Aalderink OMT Lists 21 juni 2020
Leestijd: 5 minuten

iPhone tips: 7 functies en handigheidjes die verstopt zitten in iOS

Met iedere nieuwe versie van iOS komen er ook weer nieuwe functies en handigheidjes naar je iPhone. Zelfs als je bovenop het nieuws zit, is het bijna onmogelijk om ze allemaal te kennen. Daarom hebben wij een aantal van onze favoriet tips, functies en handigheidjes voor je op een rij gezet.

Of je nu op zoek bent naar een manier om je Homescreen netjes te houden, muziek te delen of om makkelijker in slaap te komen, er is altijd wel iets wat je iPhone kan om het makkelijker te maken. Hieronder vind je zeven handig iOS tips die je misschien nog niet kent of vergeten bent.

iPhone tips: 7 handigheidjes en functies in iOS

Tip 1: een timer instellen voor muziek

Veel mensen vinden het lekker om in slaap te vallen met muziek, een audio book of podcast. Je kunt de audio aanzetten op je iPhone en vervolgens de hele nacht laten lopen, maar dat is zonde van je batterij. Gelukkig zit er in je iPhone een functie verscholen waarmee je kunt instellen hoe lang je muziek blijft afspelen.

Hiervoor ga je naar de Klok app en dan naar het tabje waar je een timer in kunt stellen. Vervolgens kies je hoe lang je de muziek wil laten afspelen. Daarna tik je op ‘Als timer eindigt’. vervolgens scroll je naar beneden tot je ‘Stop afspelen’ tegenkomt. Kies deze optie en start vervolgens de timer.

Het enige wat je dan nog hoeft te doen is je muziek, audio book of podcast aanzetten. Wanneer de timer afloopt zal wat je afspeelt automatisch stoppen.

Tip 2: swipen in de rekenmachine

Vroeg of laat maken we allemaal wel een keer gebruik van de rekenmachine op een iPhone. Deze werkt prima, maar er is helaas geen backspace knop. Wanneer je een fout maakt, moet je het gehele getal dat je het ingevoerd verwijderen. Althans, dat lijkt zo. Er is namelijk een manier om alleen het laatste cijfer dat je hebt ingevoerd te verwijderen. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is over het getal swipen.

iPhone tips rekenmachine
De rekenmachine op je iPhone.

Tip 3: meerdere apps tegelijk verplaatsen

Als je regelmatig nieuwe apps download kan het gebeuren dat je op een gegeven moment het overzicht helemaal kwijt bent. Dan is het goed om er even voor te gaan zitten en orde te brengen in de chaos. Daarbij is het handig om te weten dat je meerdere apps tegelijkertijd kunt verplaatsen.

Hiervoor houd je het icoon van één van de apps die je wil verplaatsen ingedrukt. Alle apps beginnen dan te trillen. Vervolgens sleep je de geselecteerde app een stukje met je vinger. Blijf de app ingedrukt houden en tik tegelijkertijd met een andere vinger op de apps je ook wil verplaatsen. De geselecteerde apps worden zo gebundeld waarna jij ze kunt verslepen naar hun nieuwe bestemming.

Tip 4: samen muziek luisteren en films kijken

Sinds iOS 13 is het mogelijk om samen met een vriend muziek te luisteren of een serie te kijken op je iPhone, zonder je AirPods te delen. Je kunt namelijk je audio delen met iemand anders die ook AirPods of een Beats koptelefoon heeft.

Verbind eerst je eigen AirPods met je iPhone. Ga vervolgens naar het bedieningspaneel en tik op het Airplay icoontje. Kies voor de optie ‘Deel audio’ en houd je toestel bij de AirPods die je wil koppelen (zorg dat deze in het doosje zitten). Om een Beats koptelefoon te koppelen moet je deze in pairing mode zetten.

De AirPods of koptelefoon verschijnt vervolgens op je scherm. Tik op ‘Deel Audio’ en je kunt samen gaan luisteren. Ook handig om te weten: in het bedieningspaneel kun je het volume van de gekoppelde apparaten afzonderlijk van elkaar regelen.

Audio delen iPhone
De hoogte van het volume kun je afzonderlijke regelen.

Tip 5: zoeken op songtekst

Soms heb je een nummer in je hoofd en kun je er maar niet opkomen hoe deze heet? Erg vervelend, maar de oplossing is nabij. Je kunt in de Muziek app namelijk zoeken op songtekst. Typ een stuk van de tekst in de balk waar je normaalgesproken de artiest of het nummer invult en Apple doet de rest. Je kunt er zelfs voor kiezen om het stuk dat je weet te zingen voor Siri.

Tip 6: snel symbolen en speciale tekens typen

Als je een vraagteken, uitroepteken of ander leesteken wil gebruiken, dan tik je op de 123 toets op je toetsenbord. Heel simpel, maar het kan een stuk sneller. Wat je namelijk ook kunt doen is deze toets ingedrukt houden. Vervolgens verschijnen de verschillende leestekens op je scherm. Veeg je vinger naar het teken dat je wil gebruiken en laat los. Zo simpel is het.

Dit werkt niet alleen voor de 123 toets, maar ook voor letters. Handig als je een streepje op een letter wil zetten of op zoek bent naar een umlaut. Je kiest gewoon de letter waar je een variant op zoekt en houdt deze ingedrukt. Vervolgens slepen, loslaten en klaar.

Tip 7: swipen in plaats van tikken

Met de komst van iOS 13 introduceerde Apple het Quickpath toetsenbord. Hiermee kun je op een nieuwe manier typen, namelijk door te swipen. In plaats van op de letters te tikken, sleep je met je vingers over de letters van het woord dat je wil maken. Het is misschien even wennen, maar het is zeker de moeite waard om eens te proberen. Je vindt het Quickpath toetsenbord in de instellingen. Ga naar “Algemeen” -> “Toetsenbord” -> “Toetsenborden” -> “Voeg toetsenbord toe”.

Nieuwe functies in iOS 14

Later deze maand zal Apple tijdens WWDC20 de opvolger van iOS 13 officieel uit de doeken doen. De verwachting is dat iOS 14 de nodige nieuwe functies gaat introduceren. We kunnen daar nog niks met zekerheid over zeggen, maar we hebben al wel alle geruchten en verwachtingen voor je op een rij gezet in dit artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
iPhone tips: 7 functies en handigheidjes die verstopt zitten in iOS
Sluiten