Tim Cook spreekt zich uit tegen racisme in open brief

Door: Jeroen Kraak - 8 reacties
Tim Cook Apple iPhone 11 16x9
Afbeelding: AFP/Noah Berger

Na de dood van George Floyd spreken veel mensen en bedrijven zich uit tegen racisme. Apple-CEO Tim Cook doet dit ook.

De dood van George Floyd heeft niet alleen de Verenigde Staten, maar de gehele wereld geschokt. De tragische gebeurtenis heeft het racisme-debat opnieuw geopend. Ook verschillende bedrijven hebben al maatregelen genomen om racisme te beteugelen en spreken zich er tegen uit. Ook Apple doet dit. Tim Cook heeft een open brief geschreven en die geplaatst op de website van Apple.

Tim Cook schrijft van zich af

In zijn brief roept Cook op aan de mensen om zij-aan-zij te staan en voor elkaar op te komen. Hij vindt dat de dood van George Floyd laat zien dat de pijnlijke geschiedenis van racisme vandaag de dag nog steeds aanwezig is. Niet alleen in de vorm van geweld maar ook de diepgewortelde discriminatie in de samenleving. “We zien het in ons rechtssysteem, in het onevenredige aantal ziektes in de zwarte gemeenschappen, in de ongelijke wijken waar mensen wonen en in de opleidingen die onze kinderen krijgen.”

Meer diversiteit

Hoewel er volgens hem wetten zijn veranderd om racisme te beteugelen, wordt er nog steeds niet veel mee gedaan. Hij gaat ook in op Apple’s rol wat betreft racisme. Cook zegt dat het bedrijf juist sterkte haalt uit diversiteit, maar dat het bedrijf nog veel meer moet gaan doen. Hij wil dan ook meer scholen gaan helpen met financiële middelen en apparatuur, het vechten van tegen ongelijkheid en het doneren aan stichtingen die opkomen voor gelijkheid.

“Op dit moment willen mensen niet liever terugkeren naar het normale, naar een status-quo die alleen maar comfortabel is als we onze blik van onrecht afwenden. Hoe moeilijk het ook is om toe te geven, dat verlangen is voorrecht. De dood van Floyd is het tragische bewijs dat we naar veel meer moeten streven dan een normale toekomst. We moeten er een bouwen met de hoogste idealen van gelijkheid en rechtvaardigheid,” sluit Cook zijn brief af.

De volledige brief van Cook is hier te lezen.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Dutch-American

  Hahaha die cook toch. Laat zijn iPhone in China maken dat massaal de oeigoeren opsluit, dat weinig vrijheid heeft, dat mensenrechten schendt, maar daar heeft hij geen boodschap aan.  Waardeloze hypocriete brief.

 • Profielfoto
  sam-105

  Dus omdat het op meer dan een plek fout gaat, moeten we het er maar niet over hebben?

  Nu krijgt dit probleem gelukkig veel aandacht, en ik denk dat het goed is dat een groot bedrijf als apple hier ook duidelijk zijn standpunt in neemt.

  Hopelijk krijgen de problemen in china binnenkort ook de aandacht die ze nodig hebben om er iets aan te veranderen, maar we kunnen helaas niet alles in een keer oplossen.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Dutch-American op 5 juni 2020 15:54
  Hahaha die cook toch. Laat zijn iPhone in China maken dat massaal de oeigoeren opsluit, dat weinig vrijheid heeft, dat mensenrechten schendt, maar daar heeft hij geen boodschap aan.  Waardeloze hypocriete brief.

  En zo lul je dus alle kapot. Bewust…maar uiteraard verbaast het me weer niet.

 • Profielfoto
  Kevin

  Dutch-American op 5 juni 2020 15:54
  Hahaha die cook toch. Laat zijn iPhone in China maken dat massaal de oeigoeren opsluit, dat weinig vrijheid heeft, dat mensenrechten schendt, maar daar heeft hij geen boodschap aan.  Waardeloze hypocriete brief.

  Preach the Truth man!

 • Profielfoto
  wouter57

  Ach mijnheer Tim Cook spreek alstublieft voor jezelf. 88% van de Afro-Amerikanen zijn homofoob en zijn ook diegene die je winkels leeg plunderen. Maar aan de ene kant snap ik je wel, je moet iedereen te vriend houden anders verkoop je geen iPhones meer.

 • Profielfoto
  monty python

  Ach, puur markeringverhaal. Als bedrijf met grootste market cap moet je meedoen met de waan van dag, willen of niet. Houdt het slim oppervlakkig genoeg, binnen paar weken is dit allemaal overgewaaid en business as usual.

 • Profielfoto
  monty python

  Marketing natuurlijk

 • Profielfoto
  frankhuysmansmsk

  wouter57 op 7 juni 2020 15:44
  Ach mijnheer Tim Cook spreek alstublieft voor jezelf. 88% van de Afro-Amerikanen zijn homofoob en zijn ook diegene die je winkels leeg plunderen. Maar aan de ene kant snap ik je wel, je moet iedereen te vriend houden anders verkoop je geen iPhones meer.

  Waar haal je dat vandaan ? Broodje aap verhaal. Hele dikke duim blijkbaar