Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Nieuws 5 juni 2020

Tim Cook spreekt zich uit tegen racisme in open brief

Na de dood van George Floyd spreken veel mensen en bedrijven zich uit tegen racisme. Apple-CEO Tim Cook doet dit ook.

De dood van George Floyd heeft niet alleen de Verenigde Staten, maar de gehele wereld geschokt. De tragische gebeurtenis heeft het racisme-debat opnieuw geopend. Ook verschillende bedrijven hebben al maatregelen genomen om racisme te beteugelen en spreken zich er tegen uit. Ook Apple doet dit. Tim Cook heeft een open brief geschreven en die geplaatst op de website van Apple.

Tim Cook schrijft van zich af

In zijn brief roept Cook op aan de mensen om zij-aan-zij te staan en voor elkaar op te komen. Hij vindt dat de dood van George Floyd laat zien dat de pijnlijke geschiedenis van racisme vandaag de dag nog steeds aanwezig is. Niet alleen in de vorm van geweld maar ook de diepgewortelde discriminatie in de samenleving. “We zien het in ons rechtssysteem, in het onevenredige aantal ziektes in de zwarte gemeenschappen, in de ongelijke wijken waar mensen wonen en in de opleidingen die onze kinderen krijgen.”

Meer diversiteit

Hoewel er volgens hem wetten zijn veranderd om racisme te beteugelen, wordt er nog steeds niet veel mee gedaan. Hij gaat ook in op Apple’s rol wat betreft racisme. Cook zegt dat het bedrijf juist sterkte haalt uit diversiteit, maar dat het bedrijf nog veel meer moet gaan doen. Hij wil dan ook meer scholen gaan helpen met financiële middelen en apparatuur, het vechten van tegen ongelijkheid en het doneren aan stichtingen die opkomen voor gelijkheid.

“Op dit moment willen mensen niet liever terugkeren naar het normale, naar een status-quo die alleen maar comfortabel is als we onze blik van onrecht afwenden. Hoe moeilijk het ook is om toe te geven, dat verlangen is voorrecht. De dood van Floyd is het tragische bewijs dat we naar veel meer moeten streven dan een normale toekomst. We moeten er een bouwen met de hoogste idealen van gelijkheid en rechtvaardigheid,” sluit Cook zijn brief af.

De volledige brief van Cook is hier te lezen.

Reageer op artikel:
Tim Cook spreekt zich uit tegen racisme in open brief
Sluiten