Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 11 juni 2020

TikTok doet mee in de Europese strijd tegen Fake News

TikTok is de volgende socialmediagigant die zich inzet in de aanhoudende strijd tegen de verspreiding van nepnieuws op het internet. Dat heeft de CEO van het bedrijf, Kevin Mayer, laten weten aan eurocommissaris Thierry Breton. Die deelde het nieuws vervolgens via Twitter.

Breton, Europees Commissaris voor de Interne Markt, heeft in zijn tweet laten weten een goed gesprek te hebben gehad met de CEO van TikTok. Omdat de app in kwestie verantwoordelijk is voor het entertainment van miljoenen mensen, heeft die een rol te spelen in de strijd tegen misinformatie. Helemaal als het bijvoorbeeld gaat om de valse informatie omtrent covid-19. Dat is wat Breton in zijn tweet schrijft. Ook nodigt de beste man andere grote platformhouders uit zich te houden aan de EU Code of Practice, zodat de verspreiding van nepnieuws kan worden aangepakt en er meer gedaan kan worden op het gebied van transparantie.

TikTok was niet de enige gesprekspartner

Reuters schrijft dat Breton de afgelopen twee maanden meerdere videoconferenties gehad heeft met enkele grote platformhouders. Denk dan aan Facebook-CEO Mark Zuckerberg, Google-CEO Sundar Pichai, Apple-CEO Tim Cook en Twitter-CEO Jack Dorsey. Het doel: het aanpakken van de verspreiding van fake news, en nog een aantal andere problemen. TikTok voegt zich nu dus aan dit rijtje toe en zal er van alles aan doen de verspreiding van foutief nieuws te voorkomen of te beperken.

De Europese Unie vraagt aan de bovenstaande bedrijven of ze elke maand verslag uitbrengen over de stand van zaken met betrekking tot nepnieuws. Daar bestaan namelijk grote zorgen om. Niet alleen kan misinformatie invloed uitoefenen op politiek en economie, ook op volksgezondheid.

Reageer op artikel:
TikTok doet mee in de Europese strijd tegen Fake News
Sluiten