Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 4 juni 2020

Thuiswerken doen we zoveel mogelijk, maar kijkt de baas met je mee?

Veel van ons doen nu aan thuiswerken. Dat is in veel gevallen prima, maar voelt dat ook nog zo wanneer je weet dat de baas meekijkt? Een journalist van de BBC heeft daar onderzoek naar gedaan en bekijkt een programma waarmee mensen dus thuis in de gaten gehouden worden, terwijl ze op een computer aan het werk zijn.

Werkgevers moeten er vaak maar op vertrouwen dat hun werknemers ook daadwerkelijk aan het werk zijn. Natuurlijk kun je dat enigszins controleren door het werk na te lopen aan het einde van de dag, maar er zijn ook programma’s waarmee werknemers constant gecontroleerd kunnen worden. Dergelijke software is de laatste tijd heel populair onder bedrijven, omdat ze dan precies kunnen zien wat medewerkers heel de dag uitvreten. Maar hoe zit dat met je privacy? Het programma dat de BBC behandelt laat zien dat ook persoonlijke momenten vastgelegd worden middels screenshots. Zo wordt niet alleen de privacy geschonden van de werknemers, maar ook van de mensen met wie diegene op dat moment contact heeft.

Thuiswerken zonder privacy

Uiteraard houden bedrijven vol dat het gaat om het controleren van de productiviteit. Maar daar is niet elke werknemer het mee eens. New York Times-journalist Adam Satariano heeft daarom als test een programma uitgeprobeerd en samen met zijn direct leidinggevende gecheckt hoe het is om op deze manier te werken — wanneer je dus constant in de gaten gehouden wordt.

Camerabewaking (Afbeelding: Pexels)

“Wetende dat mijn leidinggevende meekeek en op screenshots en via logs kon zien wat ik heel de dag deed, verandert de manier waarop je thuiswerken ervaart en hoe je je werk doet”, laat de journalist weten. Het programma dat in dit geval gebruikt wordt is Hubstuff. Deze software is op meer dan 100.000 computers van bedrijven geïnstalleerd. Deze software maakt om de zoveel minuten een screenshot van je beeldscherm. Maar er is ook software die opneemt wat je doet en zelfs elke tik op je toetsenbord vastlegt. “De software is opdringerig en over de top. Je krijgt aan het einde van de dag een score voor productiviteit, waarmee je vergeleken kan worden met andere mensen.”

Dergelijke software voor thuiswerken kan (onterecht) vragen oproepen bij werkgevers. Want in dit geval wordt er alleen gemeten wat je doet als je achter je computer zit. Daardoor lijk je dus misschien een stuk minder productief dan je daadwerkelijk bent. Een ander bedrijf dat soortgelijke software maakt zegt dat de software niet op die manier gebruikt wordt. Dergelijke programma’s worden gebruikt voor een algemeen beeld van de dag en de werknemers. Ja, de data is er, maar die wordt alleen gebruikt wanneer iets echt afwijkt van de rest, aldus de CEO van InterGuard.

De informatie die verzameld wordt omtrent thuiswerken kan zelfs gebruikt worden voor beslissingen maken, waardoor mogelijk discriminatie op allerlei gronden kan voorkomen. In Europa is dit soort monitoring legaal, maar bedrijven moeten zich zelf aan strenge regels houden. Zo moet er gezegd worden dat het gebeurt en waarom en er moet echt een geldige reden voor zijn. Het mag gebeuren zonder dat werknemers daar toestemming voor geven, maar dan moet het bedrijf in kwestie wel transparant zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Thuiswerken doen we zoveel mogelijk, maar kijkt de baas met je mee?
Sluiten