Thuiswerken doen we zoveel mogelijk, maar kijkt de baas met je mee?

Door: Wesley Akkerman - 9 reacties
Thuiswerken supercomputers wetenschappers coronavirus
(Afbeelding: Koen van Weel / ANP)

Veel van ons doen nu aan thuiswerken. Dat is in veel gevallen prima, maar voelt dat ook nog zo wanneer je weet dat de baas meekijkt? Een journalist van de BBC heeft daar onderzoek naar gedaan en bekijkt een programma waarmee mensen dus thuis in de gaten gehouden worden, terwijl ze op een computer aan het werk zijn.

Werkgevers moeten er vaak maar op vertrouwen dat hun werknemers ook daadwerkelijk aan het werk zijn. Natuurlijk kun je dat enigszins controleren door het werk na te lopen aan het einde van de dag, maar er zijn ook programma’s waarmee werknemers constant gecontroleerd kunnen worden. Dergelijke software is de laatste tijd heel populair onder bedrijven, omdat ze dan precies kunnen zien wat medewerkers heel de dag uitvreten. Maar hoe zit dat met je privacy? Het programma dat de BBC behandelt laat zien dat ook persoonlijke momenten vastgelegd worden middels screenshots. Zo wordt niet alleen de privacy geschonden van de werknemers, maar ook van de mensen met wie diegene op dat moment contact heeft.

Thuiswerken zonder privacy

Uiteraard houden bedrijven vol dat het gaat om het controleren van de productiviteit. Maar daar is niet elke werknemer het mee eens. New York Times-journalist Adam Satariano heeft daarom als test een programma uitgeprobeerd en samen met zijn direct leidinggevende gecheckt hoe het is om op deze manier te werken — wanneer je dus constant in de gaten gehouden wordt.

iPhone privacy
Camerabewaking (Afbeelding: Pexels)

“Wetende dat mijn leidinggevende meekeek en op screenshots en via logs kon zien wat ik heel de dag deed, verandert de manier waarop je thuiswerken ervaart en hoe je je werk doet”, laat de journalist weten. Het programma dat in dit geval gebruikt wordt is Hubstuff. Deze software is op meer dan 100.000 computers van bedrijven geïnstalleerd. Deze software maakt om de zoveel minuten een screenshot van je beeldscherm. Maar er is ook software die opneemt wat je doet en zelfs elke tik op je toetsenbord vastlegt. “De software is opdringerig en over de top. Je krijgt aan het einde van de dag een score voor productiviteit, waarmee je vergeleken kan worden met andere mensen.”

Dergelijke software voor thuiswerken kan (onterecht) vragen oproepen bij werkgevers. Want in dit geval wordt er alleen gemeten wat je doet als je achter je computer zit. Daardoor lijk je dus misschien een stuk minder productief dan je daadwerkelijk bent. Een ander bedrijf dat soortgelijke software maakt zegt dat de software niet op die manier gebruikt wordt. Dergelijke programma’s worden gebruikt voor een algemeen beeld van de dag en de werknemers. Ja, de data is er, maar die wordt alleen gebruikt wanneer iets echt afwijkt van de rest, aldus de CEO van InterGuard.

De informatie die verzameld wordt omtrent thuiswerken kan zelfs gebruikt worden voor beslissingen maken, waardoor mogelijk discriminatie op allerlei gronden kan voorkomen. In Europa is dit soort monitoring legaal, maar bedrijven moeten zich zelf aan strenge regels houden. Zo moet er gezegd worden dat het gebeurt en waarom en er moet echt een geldige reden voor zijn. Het mag gebeuren zonder dat werknemers daar toestemming voor geven, maar dan moet het bedrijf in kwestie wel transparant zijn.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  AT024

  Dat lijkt me best wel kut

 • Profielfoto
  RW076

  Ik werk voor een Brits bedrijf, daar is dit heel normaal. Maargoed, voor ons bedrijf is deugen dat ook. We schreeuwen van de daken dat we het hier hier en hier niet en hier hier en hier wel mee eens zijn. Behoorlijk activistisch dus. Heeft weer zijn roets in het type bedrijf dat we zijn, een tak van sport dat juist vanuit het verleden nogal onder druk van activisten stond. Ooit was er een manager die het mooi uitlegde, en de strekking is, if you can’t beat them join them. Allemaal leuk en aardig, maar persoonlijk ben ik er niet zo van. Hou politiek en werk gescheiden, maar ik merk wel dat ik steeds meer in de minderheid ben. Ik ga niet zoals die held van Google mijn bedrijf bekritiseren (wat hij op een volstrekt juiste manier deed) maar merk wel dat het steekt. terug naar de software uit bovenstaande post, wij krijgen dus ook zo’m cijfer aan het einde van de dag. We hebben intern een soort van Facebook (ook heel modern) en daar pronken mensen echt met deze statistieken, hierop word dan weer door jan en alleman (al werken er bijna geen mannen meer, want ja progressief enzo) op geliked etc etc etc. Lang verhaal kort, welkom in de nieuwe wereld, er zijn u al een aantal mensen voor gegaan.

 • Profielfoto
  Frans

  Als de baas c.q. werkgever zo weinig vertrouwen in je heeft dat ze dit soort micro-management nodig vinden, dan is er een veel groter probleem dat eerst aangepakt zou moeten worden.

 • Profielfoto
  bassbug

  RW076 op 4 juni 2020 18:50
  Ik werk voor een Brits bedrijf, daar is dit heel normaal. Maargoed, voor ons bedrijf is deugen dat ook. We schreeuwen van de daken dat we het hier hier en hier niet en hier hier en hier wel mee eens zijn. Behoorlijk activistisch dus. Heeft weer zijn roets in het type bedrijf dat we zijn, een tak van sport dat juist vanuit het verleden nogal onder druk van activisten stond. Ooit was er een manager die het mooi uitlegde, en de strekking is, if you can’t beat them join them. Allemaal leuk en aardig, maar persoonlijk ben ik er niet zo van. Hou politiek en werk gescheiden, maar ik merk wel dat ik steeds meer in de minderheid ben. Ik ga niet zoals die held van Google mijn bedrijf bekritiseren (wat hij op een volstrekt juiste manier deed) maar merk wel dat het steekt. terug naar de software uit bovenstaande post, wij krijgen dus ook zo’m cijfer aan het einde van de dag. We hebben intern een soort van Facebook (ook heel modern) en daar pronken mensen echt met deze statistieken, hierop word dan weer door jan en alleman (al werken er bijna geen mannen meer, want ja progressief enzo) op geliked etc etc etc. Lang verhaal kort, welkom in de nieuwe wereld, er zijn u al een aantal mensen voor gegaan.

  Begrijp geen snars van wat je hier wilt vertellen…

 • Profielfoto
  Chuck

  En ik niet waarom je de hele lap tekst quote.

 • Profielfoto
  okeribok

  Betteridge’s law of headlines strikes again…

 • Profielfoto
  Ruwepit

  bassbug op 4 juni 2020 21:05

  RW076 op 4 juni 2020 18:50
  knip

  Begrijp geen snars van wat je hier wilt vertellen…

  Zelfs ik begreep het dus volgens mij heb je weinig moeite gedaan om het te willen snappen.

  Hij werkt voor een bedrijf wat gebruik maakt van dit soort software
  De resultaten van score wat dat systeem genereert (moeilijk woord voor oplevert) wordt door collega’s gebruikt om tegen elkaar te gebruiken hoe goed ze zijn.
  Hij begint hier steeds meer een afkeer van te krijgen.

   

  Oftewel, lijkt me dat het systeem ingezet wordt op een wijze wat niet helemaal jofel is.

 • Profielfoto
  Sunshine

  Dit lijkt me geen manier van werken. Godzijdank ben ik zelfstandig en zit ik in een heel andere branche waar dit niet speelt maar dit lijkt me ondoenlijk. Dit neemt alle initiatief en werkplezier weg en is geen verbetering voor de werk relatie.
  Aan de andere kant moeten al die gegevens natuurlijk ook geanalyseerd worden dus het levert weer arbeidsplaatsen op. Wellicht…  Dat dan weer wel ja.

 • Profielfoto
  Sunshine

  We zouden hier eigenlijk een systeem moeten krijgen om reacties te kunnen “liken” od direct op iemands reactie te kunnen reageren. Niet steeds dat stomme quoten en @iemand. Dat maakt het allemaal wat interaktiever. Of zit ik teveel op fb?