Spotify last stiltemoment van bijna 9 minuten in voor George Floyd

Door: Wesley Akkerman - 9 reacties
Spotify Joe Rogan
(Afbeelding: Apple/Spotify, montage: OMT)

Muziekstreamingdienst Spotify voegt een stiltemoment van 8 minuten en 46 seconden toe aan enkele afspeellijsten en podcasts voor George Floyd. Dat is de tijd die ontslagen politieagent Derek Chauvin gebruikt heeft om Floyd op de grond te houden, met zijn knie in de nek van de man.

Die onvoorstelbare actie heeft ervoor gezorgd dat Floyd om het leven kwam. De man snakte naar adem, gaf dat ook aan, maar Chauvin gaf niet toe. Dit heeft ervoor gezorgd dat mensen wereldwijd opstaan tegen racisme en politiegeweld. Vooral in verschillende Amerikaanse steden, maar ook hier in Nederland. Zo was er een protest op de Dam afgelopen maandag. De actie van Spotify is onderdeel van een grotere beweging in de muziekindustrie, die nu Blackout Tuesday genoemd wordt. Ook die beweging staat in het teken van vechten tegen institutioneel racisme en politiegeweld. Op sociale media volg je de gebeurtenissen op #blacklivesmatter.

Spotify Premium voor Studenten MBO
Spotify (Afbeelding: Spotify)

Spotify doet mee met vreedzaam protest

Een aantal platenmaatschappijen doet ook mee met het vreedzame protest van de (Amerikaanse) muziekindustrie. Zo heeft onder meer de marketingbaas van Atlanta Records de hashtag #TheShowMustBePaused in het leven geroepen. ViacomCBS doet eveneens mee met Blackout Tuesday door op verschillende kanalen binnen het netwerk een stilte in te lassen van 8 minuten en 46 seconden.

Het is de bedoeling dat mensen op die momenten los komen van het dagelijkse leven en stilstaan bij wat er nu in de wereld gebeurt. Ook is het belangrijk dat de zwarte gemeenschap nu meer dan ooit ondersteund wordt. Dat is de boodschap van Spotify, een boodschap die inmiddels toch wel moet zijn binnengedrongen bij iedereen. De muziekstreamingdienst wil in elk geval zijn eigen platform gebruiken voor het versterken van zwarte stemmen en het versterken van betekenisvolle conversaties over het onderwerp.

Veel meer bedrijven ondernemen actie om te laten zien dat ze achter de zwarte gemeenschap staan. Sommige bedrijven doen dat door geld te doneren aan belangrijke doelen, terwijl andere bedrijven bijvoorbeeld de zaken voorlopig staken.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Melle

  Fijn om dit hier te lezen. Hopelijk blijven de comments dat ook.
  Ik zou die man nu niet willen zijn, normaal is die nu kapot van de spijt.
  Dat zou je toch hopen alvast.

  Maar hoe je in die state of mind geraakt om dat soort handelingen uit te voeren.

  Diep geworteld racisme.

  Ik vrees dat een hele hoop helemaal niet begrijpt wat dat eigenlijk betekent

 • Profielfoto
  Koezel

  Ik word een beetje moe van al die acties ineens. Ik keur niet goed wat er gebeurt is, maar dat geldt ook voor hetgeen erop volgde. De plunderingen, onschuldige mensen (winkeliers) die in elkaar geslagen worden. Ineens hoor en zie je vele BN’ers die meedoen.  Als hier in Nederland BOA’s in elkaar geslagen worden hoor je niemand. Behalve een hoop negatieve reacties tegen de BOA’s.  En over een week is iedereen het weer vergeten.

 • Profielfoto
  icegodd

  Positief signaal,  gezamenlijk optreed tegen racisme en MAGA aanhangers:

  twimg.com/ New York Post: Derek Chauvin, cop who pinned down George Floyd

 • Profielfoto
  Kevin

  Ondertussen is 93% van het aantal moorden op zwarten in de VS, gepleegd door andere zwarten. Begrijp me niet verkeerd, die agent verdient alles wat hem toekomt. Ik hoop dat die andere agenten ook vervolgd worden. Maar de selectieve verontwaardiging rondom zwarte doden in de VS, vind ik op zijn zachtst gezegd bijzonder.

   

  Alles wat nu in de VS gebeurt; plunderingen, lynchpartijen, brandstichtingen, heeft helemaal niets met George Floyd te maken, maar alles met het uiten van beestachtig gedrag. Opmerkelijk genoeg, voor een groot deel onder aanvoering van witten.

 • Profielfoto
  Harley

  Wat een onzin, houdt je bij muziek ipv politiek Spotify.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Wanneer was de laatste keer dat er dergelijke oproer was toen er een ‘witte’ Amerikaan door toedoen van een politie-agent de dood vond?

 • Profielfoto
  Tekenen

  Ik zie een link tussen 5G, Hamilton, Covid. Hopelijk is 2020 snel weer voorbij.
  Sparen voor de macpro full opties, zijn leuke vooruitzichten

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  icegodd op 2 juni 2020 21:01
  Positief signaal,  gezamenlijk optreed tegen racisme en MAGA aanhangers:

  twimg.com/ New York Post: Derek Chauvin, cop who pinned down George Floyd

  De persoon links en rechts zijn niet dezelfde persoon.
  Check je bronnen.
  Klik.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Nog maar eens dan: klik.