Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 24 juni 2020

Sonos ontslaat deel medewerkers en sluit helft kantoren

De economische crisis raakt ook Sonos. De speaker­fabrikant gaat over tot ingrijpende maatregelen. Het bedrijf sluit de helft van zijn kantoren en ontslaat een deel van zijn medewerkers. Dat heeft de Amerikaanse onderneming zojuist aangekondigd in een persbericht.

Ongeveer 12 procent van het personeel moet zijn biezen pakken. De maker van slimme speakers heeft wereldwijd ongeveer 1450 mensen in dienst. Naast een aantal kantoren, gaat ook de flagship store in het centrum van New York dicht.

Nog weinig details over maatregelen Sonos

De details zijn op dit moment nog erg schaars. Zo is niet bekend bij welke afdelingen de ontslagen vallen of welke kantoren dichtgaat. Het bedrijf heeft nu twaalf kantoren, waaronder in Hilversum. Hier is onder andere de helpdesk voor Nederland en België gevestigd. Wat voor gevolgen de ontslagen voor de ondersteuning hebben, is nog niet bekend. Het is niet de eerste ontslagronde, want in 2018 ontsloeg het bedrijf ook al 96 werknemers.

Ook directeur Patrick Spence doet een stapje terug. De topman die in 2017 het stokje overnam van oprichter John MacFarlane levert maar liefst 20 procent van zijn salaris in. Volgens het bedrijf is de economische tegenspoed als gevolg van de pandemie directe aanleiding voor de ontslagen. Sonos belooft bij de presentatie van zijn volgende kwartaalcijfers meer details te geven.

patrick spence john macfarlane sonos
Patrick Spence (links) nam in 2017 het roer over van Sonos-oprichter John MacFarlane (rechts) – Klik/tap voor groter.

2020 is geen gemakkelijk jaar

Het jaar 2020 is geen gemakkelijk jaar voor Sonos. Hoewel het een aantal mooie productlanceringen heeft gedaan, zit het op andere gebieden tegen. Zo was er behoorlijk wat kritiek op een niet-zo-groene recyclemodus voor oudere speakers en waren gebruikers teleurgesteld over het stoppen van software-updates voor verouderde producten.

Daarnaast is de speakerfabrikant in een juridische strijd met Google verwikkeld. Begin 2020 klaagde Sonos de zoekgigant aan omdat deze een aantal van zijn patenten zou hebben geschonden. Onder andere bij de ontwikkeling van de Google Home. Google heeft inmiddels ook een patentaanklacht tegen Sonos aangespannen. Om hoopvol te eindigen: Google is niet het eerste bedrijf dat door Sonos voor de rechter wordt gedaagd. De speakerfabrikant boekte enkele jaren terug juridisch succes tegen Denon, dat patenten heeft geschonden bij de ontwikkeling van zijn eigen multiroom-audiosysteem. Nadat een jury Sonos op een aantal gebieden in het gelijk stelde, werd de zaak geschikt.

Reageer op artikel:
Sonos ontslaat deel medewerkers en sluit helft kantoren
Sluiten