Sonos ontslaat deel medewerkers en sluit helft kantoren

Door: Raymon Mens - 15 reacties
(Afbeelding: IA Interior Architects)

De economische crisis raakt ook Sonos. De speaker­fabrikant gaat over tot ingrijpende maatregelen. Het bedrijf sluit de helft van zijn kantoren en ontslaat een deel van zijn medewerkers. Dat heeft de Amerikaanse onderneming zojuist aangekondigd in een persbericht.

Ongeveer 12 procent van het personeel moet zijn biezen pakken. De maker van slimme speakers heeft wereldwijd ongeveer 1450 mensen in dienst. Naast een aantal kantoren, gaat ook de flagship store in het centrum van New York dicht.

Nog weinig details over maatregelen Sonos

De details zijn op dit moment nog erg schaars. Zo is niet bekend bij welke afdelingen de ontslagen vallen of welke kantoren dichtgaat. Het bedrijf heeft nu twaalf kantoren, waaronder in Hilversum. Hier is onder andere de helpdesk voor Nederland en België gevestigd. Wat voor gevolgen de ontslagen voor de ondersteuning hebben, is nog niet bekend. Het is niet de eerste ontslagronde, want in 2018 ontsloeg het bedrijf ook al 96 werknemers.

Ook directeur Patrick Spence doet een stapje terug. De topman die in 2017 het stokje overnam van oprichter John MacFarlane levert maar liefst 20 procent van zijn salaris in. Volgens het bedrijf is de economische tegenspoed als gevolg van de pandemie directe aanleiding voor de ontslagen. Sonos belooft bij de presentatie van zijn volgende kwartaalcijfers meer details te geven.

patrick spence john macfarlane sonos
Patrick Spence (links) nam in 2017 het roer over van Sonos-oprichter John MacFarlane (rechts) – Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Sonos)

2020 is geen gemakkelijk jaar

Het jaar 2020 is geen gemakkelijk jaar voor Sonos. Hoewel het een aantal mooie productlanceringen heeft gedaan, zit het op andere gebieden tegen. Zo was er behoorlijk wat kritiek op een niet-zo-groene recyclemodus voor oudere speakers en waren gebruikers teleurgesteld over het stoppen van software-updates voor verouderde producten.

Daarnaast is de speakerfabrikant in een juridische strijd met Google verwikkeld. Begin 2020 klaagde Sonos de zoekgigant aan omdat deze een aantal van zijn patenten zou hebben geschonden. Onder andere bij de ontwikkeling van de Google Home. Google heeft inmiddels ook een patentaanklacht tegen Sonos aangespannen. Om hoopvol te eindigen: Google is niet het eerste bedrijf dat door Sonos voor de rechter wordt gedaagd. De speakerfabrikant boekte enkele jaren terug juridisch succes tegen Denon, dat patenten heeft geschonden bij de ontwikkeling van zijn eigen multiroom-audiosysteem. Nadat een jury Sonos op een aantal gebieden in het gelijk stelde, werd de zaak geschikt.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  gipsman

  Klinkt niet goed. Je mag hopen dat het weer goed komt zodra corona verdwenen is, maar wanneer is dat?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Lijkt mij dat de problemen bij Sonos niet echt Corona-gerelateerd zijn.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Ik zie ook niet echt de Corona relatie. Zou eerder denken dat mensen die soort producten juist meer aanschaffen in Lock-Down tijd.

  Denk dat het vooral het update beleid een steentje bijdraagt aan het koopgedrag. Het weg-vallen van functionaliteiten vind ik een slechte zaak. Je koopt relatief vrij dure speakers… dan ga je er vanuit dat dit het altijd wel zal blijven doen. Dat 3rd parties stoppen met de ondersteuning van bepaalde dingen snap ik maar het bedrijf zelf niet.

 • Profielfoto
  xaddict

  Dit kon je wel aan zien komen. Als je zomaar een hele lading aan je eigen producten gaat negeren om daarmee klanten te dwingen nieuwe producten te kopen dan kan dat alleen winstbejag zijn.

 • Profielfoto
  Melle

  Jups. Je voelt aan alles dat Corona the ‘perfect excuse’ is

 • Profielfoto
  Melle

  En vb. Ook de nieuwe app, die je iets oudere play:1’s niet meer wil meenemen, en je moet overstappen naar die S1 controller app… dat icoon lijkt zo bewust lelijk gemaakt, om je er iedere keer aan te herinneren dat je niet meer de echte Sonos app hebt waar ze wel nog aan
  Werken…

 • Profielfoto
  NapO

  als ze de spullen een beetje normaal betaalbaar maken zal de afname een stuk beter worden. ik bedoel die ikea spullen zijn sonos maar zijn wel een stuk goedkoper en doen t net zo goed.

 • Profielfoto
  polansky

  Dit krijg je als je premium prijzen vraagt voor niet premium producten.

 • Profielfoto
  Loyd

  Zulke dingen moet je ook tijdens acties kopen. Ik kocht laatst twee one’s in de aanbieding voor €149 per stuk. Ze werken hier als surroundset. Vorig jaar de Beam gekocht voor €349 en bevalt prima.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja, en mede daarom staat het bedrijf er nu zo florisant voor. .;)

 • Profielfoto
  Matrix-Z

  Melle op 25 juni 2020 09:48
  En vb. Ook de nieuwe app, die je iets oudere play:1’s niet meer wil meenemen, en je moet overstappen naar die S1 controller app… dat icoon lijkt zo bewust lelijk gemaakt, om je er iedere keer aan te herinneren dat je niet meer de echte Sonos app hebt waar ze wel nog aan
  Werken…

  De Pay:1 is zeker wel compatibel met de S2 app (https://support.sonos.com/s/article/4786?language=nl_NL)

   

 • Profielfoto
  Matrix-Z

  Matrix-Z op 25 juni 2020 16:18

  Melle op 25 juni 2020 09:48
  En vb. Ook de nieuwe app, die je iets oudere play:1’s niet meer wil meenemen, en je moet overstappen naar die S1 controller app… dat icoon lijkt zo bewust lelijk gemaakt, om je er iedere keer aan te herinneren dat je niet meer de echte Sonos app hebt waar ze wel nog aan
  Werken…

  De Pay:1 is zeker wel compatibel met de S2 app (https://support.sonos.com/s/article/4786?language=nl_NL)

   

  pLay:1 bedoel ik uiteraard 😃

   

 • Profielfoto
  T-sec

  Misschien wordt Sonos hierdoor een potentiële overname kandidaat.

  Er gonsde ooit zelfs geruchten (hoop) dat Apple en Sonos in 1 zin werden genoemd. Door de overname van beats minder waarschijnlijk maar door het uitblijven van fundamentele stappen rondom de HomePod misschien overdenkingswaardig.

 • Profielfoto
  pruus

  Blijft een mooi product. Alleen een product lanceren en telkens innoveren is bijzonder moeilijk. Ook Apple heeft daar moeite mee. De vraag is altijd, hoe schakel je om. Hoe hou je de oude groep erbij. Een ding is zichtbaar alles willen is altijd verliezen….

 • Profielfoto
  mrbaantjer

  Ik heb die Sonos hype nooit goed begrepen, vind het een hoop geld voor een draadloos speakertje. Voor beetje stereo moet je €400! Investeren?!? Ik heb laatst wel een Ikea/Sonos ding gekocht van €100 (mijn max) voor in de keuken. Beetje handig als ik in keuken tv kijk op iPad tijdens koken en dat ik het kan horen.