Blu-ray­spelers van Samsung opeens volledig onbruikbaar na update

Door: Raymon Mens - 6 reacties
Samsung algemeen 16x9
(Afbeelding: Samsung)

Stel je hebt een film op blu-ray gekeken, bent naar bed gegaan en wil het schijfje de volgende ochtend netjes opbergen. De volgende dag blijkt je blu-ray­speler ineens niet meer te werken. Het apparaat blijft zich eeuwig herstarten en je krijgt het schijfje er niet meer uit. Dit overkwam naar schatting tienduizenden klanten van Samsung.

De Koreaanse fabrikant heeft een groot aantal blu-ray­spelers permanent onbruikbaar gemaakt. Een foutieve software-update is automatisch geïnstalleerd en zorgt voor een zogenaamde bootloop. Het regent inmiddels klachten. Samsung wil de apparaten vervangen, een kostbare operatie.

Samsung pusht fatale update

Een week geleden kwamen de eerste klachten over blu-ray­spelers die zichzelf permanent blijven herstarten boven water. Gebruikers ontdekten al snel dat een software-update de boosdoener was. Samsung heeft de update nadat klachten ontstonden teruggetrokken, maar dat bleek voor veel consumenten te laat. Alleen apparaten die niet op internet aangesloten zijn, werken nog.

Er blijkt ook geen makkelijke manier om de apparaten te herstellen. Normaal is een update met bug niet zo’n probleem, want de meeste moderne blu-ray­spelers hebben een USB-poort. Nieuwe firmware kan via USB-sticks geïnstalleerd worden. Samsung heeft zijn apparaten echter dermate beschadigd, dat ze zelfs niet meer in de ‘recovery modus’ geraken om een USB-stick te lezen.

Vervangen is kostbaar grapje

En nu? Samsung laat weten dat de enige oplossing het vervangen van het moederbord van de blu-ray­spelers is. Consumenten moeten zich bij de helpdesk melden. Het opzetten van een dergelijke operatie en de bijbehorende infrastructuur is een dure grap. De software-update kostte misschien een paar duizend euro om te maken, maar een wereldwijd vervangings­programma opzetten brengt veel meer kosten met zich mee.

Samsung blu-ray 001
De HT-J5520WK, een van de getroffen modellen – Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Samsung)

Over de afhandeling van het probleem is ook nog veel onduidelijkheid. Een Nederlandse gebruiker meldt dat hij 97 euro verzendkosten moet betalen om het moederbord te laten vervangen, terwijl een Britse consument zegt dat alles gratis geregeld werd. Ter referentie, dit zijn de getroffen modellen: BD-E5900, BD-J5100, BD-J5500, BD-J5700, BD-J5900, BD-JM51, BD-JM57C, HT-J4200, HT-J4500, HT-J4530, HT-J4550, HT-J5500W, HT-J5550W, HT-J5520WK, HT-J5530.

Wees zorgvuldig met internettoegang

Moraal van dit verhaal? Als een apparaat zoals een blu-ray­speler niet aan het internet hoeft om te functioneren, doe je er vaak goed aan het ook niet te verbinden. Mis je apps die je misschien op zo’n apparaat zou kunnen gebruiken, dan is een Apple TV of Chromecast een goed alternatief.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  GForce85

  Ik vind dit bericht niet thuis horen op One More Thing.

 • Profielfoto
  Dakhaas

  Ook hier hebben mensen Samsung en is het belangrijk nieuws. Alleen de laatste zin is overbodig…

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Dakhaas op 29 juni 2020 07:24
  Ook hier hebben mensen Samsung en is het belangrijk nieuws. Alleen de laatste zin is overbodig…

  Ik heb een Miele wasautomaat…

  Laten we van elke apparaat waar electronica in zit en waar belangrijk nieuws over te melden is een artikel over plaatsen bij OMT…goed plan

   

   

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Als je denkt dat het hier niet thuis hoort, dan lees je het toch niet?

  En als je niet iemand hebt waar je op schoot kan huilen, dan kan je altijd wel ergens tegen betaling terecht.

 • Profielfoto
  pako

  “dan is een Apple TV of Chromecast betrouwbaarder en vrijwel zeker ook nog eens beter voor je privacy en veiligheid.”

   

  Wat een bullshit: als Apple een keer een update zou pushen die per ongeluk hetzelfde effect zou hebben zit je in precies hetzelfde schuitje…

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Een Chromecast beter voor je privacy ? Dat spul van Google ? Jaja, dat zal wel .:D