Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 25 juni 2020

Voormalig Intel-ingenieur: dit is de reden achter de Apple Silicon-transitie

Eerder deze week kondigde Apple officieel de transitie van Intel-chips naar ARM-processors aan, die het bedrijf Apple Silicon Mac noemt. Een grote verrassing was het niet: de geruchten omtrent deze stap waren hardnekkig. Echter, de reden dat Apple dit deed heeft mogelijk te maken met meer recente problemen.

Dat laat François Piednoël, oud Intel-ingenieur, weten in een interview met PCGamer. Apple zou sinds de introductie van de Skylake-processor in 2015 ontevreden zijn over de processors van de fabrikant. Destijds had de Skylake-architectuur last van verschillende problemen. En Apple zou één van de grootste klanten zijn geweest die tevens de meeste klachten bij de fabrikant neerlegde. En dat liep dus slecht af.

The quality assurance of Skylake was more than a problem, it was abnormally bad. We were getting way too much citing for little things inside Skylake. Basically our buddies at Apple became the number one filer of problems in the architecture. And that went really, really bad.

Van Intel naar ARM

De eerste keer dat Apple de Intel Skylake-processor gebruikte, was in de iMac van 2015. Daarna verscheen de processor, met dezelfde architectuur ook in de MacBook- en MacBook Pro-modellen van 2016. De kwaliteit moet zo slecht zijn geweest dat Apple zich genoodzaakt voelde weg te stappen van de processorpartner. Het is geen geheim dat Apple meerdere malen de plannen voor nieuwe Mac-apparaten heeft moeten aanpassen door verschillende problemen.

Desondanks denkt de redactie van 9to5Mac niet dat dit de enige reden is dat Apple de overstap van Intel naar ARM maakte. Het bedrijf hecht namelijk veel waarde aan het integreren van hardware en software. En dat is alleen mogelijk wanneer je alles van een apparaat in beheer hebt: dus ook de processor. Daarom maakt Apple al sinds 2010 zijn eigen chips, beginnende met de Apple A4. Het was dus slechts een kwestie van tijd voordat Apple dezelfde stap zou maken bij zijn Mac-lijn.

Reageer op artikel:
Voormalig Intel-ingenieur: dit is de reden achter de Apple Silicon-transitie
Sluiten