Voormalig Intel-ingenieur: dit is de reden achter de Apple Silicon-transitie

Door: Wesley Akkerman - 11 reacties
ARM Mac Apple
(Afbeelding: screenshot Apple)

Eerder deze week kondigde Apple officieel de transitie van Intel-chips naar ARM-processors aan, die het bedrijf Apple Silicon Mac noemt. Een grote verrassing was het niet: de geruchten omtrent deze stap waren hardnekkig. Echter, de reden dat Apple dit deed heeft mogelijk te maken met meer recente problemen.

Dat laat François Piednoël, oud Intel-ingenieur, weten in een interview met PCGamer. Apple zou sinds de introductie van de Skylake-processor in 2015 ontevreden zijn over de processors van de fabrikant. Destijds had de Skylake-architectuur last van verschillende problemen. En Apple zou één van de grootste klanten zijn geweest die tevens de meeste klachten bij de fabrikant neerlegde. En dat liep dus slecht af.

The quality assurance of Skylake was more than a problem, it was abnormally bad. We were getting way too much citing for little things inside Skylake. Basically our buddies at Apple became the number one filer of problems in the architecture. And that went really, really bad.

Van Intel naar ARM

De eerste keer dat Apple de Intel Skylake-processor gebruikte, was in de iMac van 2015. Daarna verscheen de processor, met dezelfde architectuur ook in de MacBook- en MacBook Pro-modellen van 2016. De kwaliteit moet zo slecht zijn geweest dat Apple zich genoodzaakt voelde weg te stappen van de processorpartner. Het is geen geheim dat Apple meerdere malen de plannen voor nieuwe Mac-apparaten heeft moeten aanpassen door verschillende problemen.

Desondanks denkt de redactie van 9to5Mac niet dat dit de enige reden is dat Apple de overstap van Intel naar ARM maakte. Het bedrijf hecht namelijk veel waarde aan het integreren van hardware en software. En dat is alleen mogelijk wanneer je alles van een apparaat in beheer hebt: dus ook de processor. Daarom maakt Apple al sinds 2010 zijn eigen chips, beginnende met de Apple A4. Het was dus slechts een kwestie van tijd voordat Apple dezelfde stap zou maken bij zijn Mac-lijn.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Wauters

  Gaat de wereld op ARM draaien? Mijn verwarming, lichten, drones, iphone,… zitten er al op. Binnenkort ook servers? Aandeel Intel is al dalend.

 • Profielfoto
  Vroegah

  Die beste man is een ex of former ingenieur. Te vertalen met oud of voormalig, of hij daarbij ook een oude man is? Zou kunnen 😄

 • Profielfoto
  Getver

  Mijn MacBook en imac hebben dus een hele slechte processor? Nou lekker dan!

 • Profielfoto
  Vroegah

  Getver: er zijn genoeg andere chips op de markt die wel lekker zijn hoor 😆

 • Profielfoto
  RW076

  Denk niet dat AMD of bv HP betere processoren maken.
  Ik baal van de stap in die zin dat ik weer moet gaan investeren in software.
  En verwacht dat het zeker in het begin even aanpoten zal zijn vwb software beschikbaarheid.
  Maar ik zie vooral kansen voor de toekomst.

 • Profielfoto
  mrbaantjer

  HP maakt toch geen x86 chips? Apple had mijn inziens wel kunnen overstappen op AMD, Ryzen chips zijn erg goed.

 • Profielfoto
  KR1275

  Mijn slechte MBP werkt nog prima…

 • Profielfoto
  Bryan Ly

  mrbaantjer op 25 juni 2020 19:36
  HP maakt toch geen x86 chips? Apple had mijn inziens wel kunnen overstappen op AMD, Ryzen chips zijn erg goed.

  Alleen los je hier het probleem niet mee op dat je vastzit aan een cyclus van een compleet ander bedrijf.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Ik weet nog steeds niet wat ik hiervan moet denken. Apples chips zijn duidelijk snel en energie-efficiënt, maar het laten draaien van Macs op de A-serie betekent ook dat je ze weer verder vandaan trekt bij de mainstream-computermarkt en op de kortere termijn dat Boot Camp waarschijnlijk exit is (of geëmuleerd moet worden, met alle gevolgen van dien). Wait and see, natuurlijk, maar enige bezorgdheid koester ik wel.

 • Profielfoto
  Ree

  RW076 op 25 juni 2020 19:02
  Denk niet dat AMD of bv HP betere processoren maken.

  Maakt HP processoren dan?? Nooit geweten.

  RW076 op 25 juni 2020 19:02
  Ik baal van de stap in die zin dat ik weer moet gaan investeren in software.

  Dat zal wel meevallen, gezien de historie kun je verwachten dat je jaren lang kunt genieten van Rosetta2 en bij de tijd dat je dat niet meer kunt was de software zelf toch al oud genoeg om vervangen te worden.

 • Profielfoto
  Ree

  Hydrarchos op 26 juni 2020 11:34
  … dat Boot Camp waarschijnlijk exit is (of geëmuleerd moet worden, met alle gevolgen van dien).

  Inderdaad denk ik dat BootCamp gaat sneuvelen, maar wellicht krijgen we een nieuw platform dat Windows on ARM ondersteund, als Microsoft het eindelijk eens voor elkaar krijgt om iets knaps neer te zetten.

  Linux draait zonder problemen op ARM (Maar verre van probleemloos op Mac hardware, zo is mijn ervaring) dus geheel nutteloos is BootCamp ook in het ARM tijdperk niet.

  Tijdens de presentatie zag ik wel een “Virtualization” applicatie voorbij komen, waarin een CISC versie van Linux draaide. Helaas geen gegevens over de prestaties daarvan, noch over wie dat platform gemaakt heeft; is het een nieuwe speler in VM land? of is het re-branded VirtualBox, Parallels of VMWare Fusion?

  Anyways, spannende toekomst; ik zie er wel heil in.