Philips Hue te duur? Deze 5 alternatieven zijn het proberen waard

Door: David van Benthem - 17 reacties
Philips Hue Play Sync Box 16x9
(Afbeelding: Signify)

Alles begint met licht. We zien het als vanzelfsprekend, maar je kan er ontzettend veel mee doen. De Philips Hue serie is daar een levend voorbeeld van.

Deze lampen werken namelijk met wifi en een app, waarin je zelf de sterkte en de kleur van de app mee kan bedienen. Als je een spraakassistent hebt hoef je daardoor alleen maar te roepen om een compleet andere sfeer te creëren.

Maar zulke snufjes mogen bij Philips ook wat kosten. Zo betaal je voor een starterspakket al meer dan 100 piek. Daarom zijn we op zoek gegaan naar 5 betaalbare alternatieven voor deze Philips Hue lampen.

ikea tradfri philips hue
De lampen van IKEA TRADFRI (Afbeelding: IKEA)

Het goedkoopste alternatief voor Philips Hue

Wil je echt goedkoop uit zijn? Dan ben je bij TRÅDFRI van IKEA bij het juiste adres. Een lamp van het Zweedse bedrijf is al vanaf 7 euro te krijgen en kan oplopen in prijs tot 25 euro. Al deze lampen zijn te bedienen met een afstandsbediening, app of bewegingssensor. Wel moet je bij het gebruiken van de app ook de TRÅDFRI hub aanschaffen. Deze hub is IKEA’s variant van de Bridge die je voor Philips Hue lampen gebruikt. Daarvoor betaal je 33 euro.

Alle slimme lampen zijn te bedienen met een afstandsbediening, een bewegingssensor of een app. Als je de app wilt gebruiken is de Trådfri hub wel een vereiste aanschaffing. Ook kunnen deze lampen worden gebruikt met Amazon Alexa, de Apple Homekit en Google Assistent.

LIFX smart lampen philips hue
De mini pack van LIFX (Afbeelding: LIFX)

LIFX Smart lampen als alternatief voor Philips Hue?

LIFX is als KickStart-project ontstaan in 2012. Het bedrijf was de eerste die Multicolor LED WiFi licht op de markt bracht. Voor een LIFX Mini Day (E27) lamp betaal je 21 euro en haal je een lamp in huis die werkt met alle bekende spraakassistenten.

Opvallend is dat je bij de LIFX Smart lampen geen product als de Hue Bridge nodig hebt. De technologie zit namelijk al in de lampen zelf. Daardoor heb je dus ook geen starterspakket nodig, die bij Philips Hue een vereiste is. Voor de lampen van LIFX heb je wel goede wifi nodig en maak je ook gebruik van een app. Tot slot werken deze slimme lampen met Apple’s Homekit, Alexa en Google Assistent.

Xiaomi Yeelight

Betaalbaar en toch duurzaam: dat krijg je bij Xiaomi. Met een levensduur van 25000 uur mag je verwachten dat de lampen meer dan 10 jaar lang meegaan. Een lamp van het Chinese bedrijf haal je voor rond de 25 euro in huis bij verschillende webwinkels.

Daarnaast kan je ook hier rekenen op ondersteuning van Apple’s Homekit, Alexa en Google Assistent. Ook hier bedien je de lampen met een app, maar maak je geen gebruik van een product als de Hue Bridge. Je bent met Yeelight dus echt goedkoper uit dan met de Philips Hue lampen.

innr philips hue
De verlichting van Innr (Afbeelding: Innr)

Familie van de Philips Hue

Het merk Innr heeft een opmerkelijk verleden. Twee ex-managers van Philips hebben namelijk samen dit bedrijf opgericht. Dat is te zien, aangezien je voor deze slimme lampen net zoals bij Philips Hue een bridge nodig hebt. Die bridge kost helaas bij verschillende webwinkels meer dan 50 euro. Echt betaalbaar wordt Innr dus pas als je van plan bent veel lampen aan te schaffen.

Ook is het jammer dat de producten van Innr niet werken met de Apple Homekit. Deze slimme lampen zijn dus niet voor iedereen weggelegd.

Slimme verlichting van Osram

Als afsluiter hebben we voor de lampen uit de Osram Smart+ serie gekozen. Handig is dat je hier geen bridge of verbindingshub nodig hebt. Ze zijn wel wat duurder. De Osram Smart+ lamp kost net iets meer als 40 euro.

De lampen zijn volledig compatibel zijn met de Homekit van Apple, in tegenstelling tot Philips Hue lampen. Naast de gewone lamp, heeft het bedrijf ook een vintage filament lamp en een lichtstrip. Deze zijn dan wel niet helemaal ‘Hue, maar wat is er makkelijker dan te zeggen, “Hé Siri hoe het licht aan!” ?

Osram HomeKit-compatible Smart+ lamp
Osram HomeKit-compatible Smart+ lamp (Afbeelding: Osram)

We hopen je geholpen te hebben met het beslissen welke lampen bij jou passen. Ben je benieuwd naar de nieuwste Philips Hue lampen? Klik dan hier.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  pruus

  Waarom niet de lampen van de Action genoemd? Overal verkrijgbaar. Beter dan een paar noemen die moeilijker verkrijgbaar zijn.

  {reactie aangepast door moderator]

 • Profielfoto
  boompje

  Ach, wat is te duur. Het hoeft niet allemaal in één keer. Ooit ben ik begonnen met een starterspakket en heb nu (net geteld) 40 Hue lampen en accessoires. Het werkt altijd en perfect. Zelfs de spots achter in de tuin in aluminium behuizing. Het werken met Hue blijft een feestje.

 • Profielfoto
  Night

  LSC (het merk van de Action) werkt via het Tuya (protocol in opkomt, heeft een eigen iPhone app), Google en Alexa. Het merk is ook bij bouwmarkten verkrijgbaar onder de naam Calex. Hoewel op site een iPhone wordt afgebeeld, is het merk niet compatible met HomeKit, tenzij je aan de slag wil met een Raspberry Pi.

 • Profielfoto
  Eprom

  Night op 14 juni 2020 14:12
  LSC (het merk van de Action) werkt via het Tuya (protocol in opkomt, heeft een eigen iPhone app), Google en Alexa. Het merk is ook bij bouwmarkten verkrijgbaar onder de naam Calex. Hoewel op site een iPhone wordt afgebeeld, is het merk niet compatible met HomeKit, tenzij je aan de slag wil met een Raspberry Pi.

  Ik stuur de Action lampen aan door Google Assistant te koppelen aan Siri.

 • Profielfoto
  hans dorsman

  Je hebt ook nog Klik aan klik uit. Die lampen werken ook met een hue bridge, die van Osram, Ikea en Innr ook als ik het goed heb.

 • Profielfoto
  zulu

  Eprom op 14 juni 2020 14:15

  Night op 14 juni 2020 14:12
  LSC (het merk van de Action) werkt via het Tuya (protocol in opkomt, heeft een eigen iPhone app), Google en Alexa. Het merk is ook bij bouwmarkten verkrijgbaar onder de naam Calex. Hoewel op site een iPhone wordt afgebeeld, is het merk niet compatible met HomeKit, tenzij je aan de slag wil met een Raspberry Pi.

  Ik stuur de Action lampen aan door Google Assistant te koppelen aan Siri.

  ik heb die van de Action ook geprobeerd. Klopt het dat je altijd wifi met internet nodig moet hebben? En 5Ghz werkt niet. Ik zou het eigenlijk zonder internet wel over wifi met een airport. maar dit is me nog niet gelukt..

 • Profielfoto
  NASI-GORENG

  action?

 • Profielfoto
  pruus

  Eprom op 14 juni 2020 14:15

  Night op 14 juni 2020 14:12
  LSC (het merk van de Action) werkt via het Tuya (protocol in opkomt, heeft een eigen iPhone app), Google en Alexa. Het merk is ook bij bouwmarkten verkrijgbaar onder de naam Calex. Hoewel op site een iPhone wordt afgebeeld, is het merk niet compatible met HomeKit, tenzij je aan de slag wil met een Raspberry Pi.

  Ik stuur de Action lampen aan door Google Assistant te koppelen aan Siri.

  Eprom op 14 juni 2020 14:15

  Night op 14 juni 2020 14:12
  LSC (het merk van de Action) werkt via het Tuya (protocol in opkomt, heeft een eigen iPhone app), Google en Alexa. Het merk is ook bij bouwmarkten verkrijgbaar onder de naam Calex. Hoewel op site een iPhone wordt afgebeeld, is het merk niet compatible met HomeKit, tenzij je aan de slag wil met een Raspberry Pi.

  Ik stuur de Action lampen aan door Google Assistant te koppelen aan Siri.

  Ik heb in huis een aantal Google Mini’s staan. Met IFTTT en stem kan ik alles aansturen. Sonoff is ook zo’n merk dat ik erbij heb. Ik kan uitlezen wat er verbruikt wordt op bepaalde punten, of de lucht schoon is.  Home is ons startpunt omdat we gemengde devices in huis hebben: Apple en Android. Google laat het verschil wegvallen, ook al word ik afgeluisterd….

 • Profielfoto
  plonserd

  Ik dacht te besparen door een Innr lightstrip te kopen ipv een Hue lightstrip om in de keuken te hangen, hij kan ook samenwerken met de Hue hub. Na een half jaar is hij kapotgegaan en doet ie niets meer. Toch maar weer Philips gekocht…

 • Profielfoto
  polansky

  Ieder moet maar kopen wat hem goed dunkt.

  Wij zijn heel blij met onze Hue’s.
  En duur is relatief – Als iemand iets duur vindt is dat meestal omdat hij/zij het niet kan betalen.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Goedkoop is duurkoop, heel oud gezegde, maar nog steeds waar.

   

 • Profielfoto
  RW076

  Ik snap dan weer niet dat Ikea geen gekleurde lampen aanbied.
  Ze moeten toch ook weten (of op hun klompen kunnen aanvoelen) dat dit gewenst is en heel veel meer winst voor ze op kan leveren?
  Ik ken zo veel mensen die dat als enige nadeel aandragen bij het Ikea systeem.

  Zou het een afspraak met Philips zijn?

 • Profielfoto
  novae

  @RW076 Ikea biedt zeker wel gekleurde lampen aan.

 • Profielfoto
  mrbaantjer

  @polansky wat een snobistische uitspraak doe je daar zeg! Ik zou er tegenover willen zetten: wie te dure spullen koopt is dom en egoïstisch.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  RW076 op 14 juni 2020 19:32
  Ik snap dan weer niet dat Ikea geen gekleurde lampen aanbied….

  ???

 • Profielfoto
  websania

  Inderdaad mis ik hier KlikAanKlikUit, waarbij je als je de ICS2000 hub erbij koopt alles aan elkaar kan programmeren en niet alleen lampen, maar ook sensoren, rookmelders, schakelaars, dimmers, deurbellen, camera’s, you name it. Weliswaar niet compatibel met Apple Homekit, maar wel met Siri via spraak aan te sturen. Maar vooral: niet duur.

 • Profielfoto
  Kippewit

  Zelf ben ik jaren geleden ook begonnen met Hue. Een jaar of twee geleden toen IKEA met Tradfri kwam, een heleboel Tradfri lampen gekocht (vooral witte GU10 omdat Hue toen alleen nog maar GU10 had die het hele witte spectrum konden, dat hoefde ik niet en was in verhouding dus te duur). Heel stabiel is het toch allemaal niet hoor die Tradfri. Heb nu regelmatig dat de lampen plots naar een ander % gaan. Dat ze helemaal niet reageren (niet gevonden volgens de app), en de eerste keer instellen is ook geen pretje omdat je een dimmer op een paar cm van de lamp moet houden. Dus enkele weken geleden al die Tradfri weer vervangen door (deze keer wel verkrijgbare) witte GU10 Hue lampen. Lamp aandoen, de app vindt meteen de nieuwe lampen, en alles werkt zonder problemen. Dat is in mijn geval dat extra geld wel waard dan.