Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 19 juni 2020

Phil Schiller over Hey Email: ‘Apple houdt standpunt aan!’

Phil Schiller heeft gereageerd op de situatie omtrent de Hey Email-app en laat weten dat Apple niet van standpunt verandert. Schiller is Apples senior vice president van worldwide marketing en geeft nu ook meer informatie over de situatie met de ontwikkelaar.

Eerder deze week kwam in het nieuws dat Apple een ontwikkelaar dwarsboomde door een patchupdate te blokkeren. De ontwikkelaar in kwestie wilde namelijk gebruikers via zijn app omleiden naar de officiële website van die app, waar ze een abonnement kunnen afsluiten. Dat stuit Apple tegen de borst, want die loopt zodoende inkomsten mis — terwijl Hey Email wel gebruikmaak van de App Store-diensten. Daar is heel veel over gezegd op bijvoorbeeld Twitter, door veel verschillende ontwikkelaars. Apple zou zich zo namelijk niet mogen opstellen; dat lijkt namelijk op machtsmisbruik.

Hey Email ook niet welkom op macOS

Phil Schiller schijnt nu zijn licht op de zaak en zegt dat de eerste goedkeuring eigenlijk al een fout was. Hij gaat nog een stap verder door te zeggen dat de macOS-app om dezelfde reden destijds tegengehouden werd. Daarom had dus ook de iOS-versie van Hey Email nooit in de App Store mogen staan.

De App Store op een iOS-device
Klik/tap voor groter.

Mensen zomaar omleiden naar een externe pagina waar vervolgens geld gevraagd wordt voor een dienst, dat wil Apple niet. In de richtlijnen voor ontwikkelaars staat dan ook beschreven dat die ontwikkelaars een digitale aankoop in de app beschikbaar moeten stellen. Als iemand dan een dienst koopt of abonnement afsluit, ontvangt Apple tot dertig procent van de omzet.

Apps in de Reader-categorie vormen een uitzonder op die regel. Maar e-maildiensten hebben daar nooit onder gevallen en worden ook geen onderdeel van die uitzondering. Het idee is dat Apple het nu vervelend vindt dat je een app in de App Store vindt die je kunt downloaden, maar die dan vervolgens niet werkt. Schiller meldt verder dat er ook geen veranderingen aan de regels doorgevoerd worden. Ook moet Hey Email zich gewoon aan de huidige regelgeving houden, want anders verliest de app zijn plek in de App Store.

Voor de volledigheid hebben we hieronder de complete afwijzingsbrief overgenomen.

Hello Jason,

We are writing to let you know the appeal results for your app, HEY Email.

The App Review Board evaluated your app and determined that the rejection was valid. Your app does not comply with the App Store Review Guidelines detailed below. As you are aware, this is the reason your Hey Email app was rejected when it was submitted to the Mac App Store on June 11, 2020.

The HEY Email app is marketed as an email app on the App Store, but when users download your app, it does not work. Users cannot use the app to access email or perform any useful function until after they go to the Basecamp website for Hey Email and purchase a license to use the HEY Email app. This violates the following App Store Review Guidelines:

Guideline 3.1.1 – Business – Payments – In-App Purchase

If you want to unlock features or functionality within your app, you must use in-app purchase. Your app requires customers to purchase content, subscriptions, or features outside of the app, but those items are not available as in-app purchases within the app as required by the App Store Review Guidelines.

Guideline 3.1.3(a) – Business – Payments – “Reader” Apps

Reader apps may allow users to access previously purchased content and content subscriptions. Your mail app is not one of the content types allowed under this guideline for “Reader” apps (specifically: magazines, newspapers, books, audio, music, video, access to professional databases, VOIP, cloud storage, or approved services such as classroom management apps). Therefore, customers must be given the option to purchase access to features or functionality in your app using in-app purchase.

Guideline 3.1.3(b) – Business – Payments – Multiplatform Services

Apps that operate services across multiple platforms may allow users to access content, subscriptions, or features they have acquired in your app on other platforms or on your website, provided those items are also available as in-app purchases within the app. Your HEY Email app does not offer access to content, subscriptions, or features as in-app purchases within the app. In fact, the app does not function as an email app or for any purpose until the user goes to the Basecamp Hey Email website to start a free trial or purchase a separate license to use the app for its intended purpose.

Next Steps

To resolve this issue, please revise your app such that it does not violate any of the App Store Review Guidelines and terms.

There are a number of ways that you could revise your app or service to adhere to the App Store Review Guidelines. Customers who have previously purchased access to content, subscriptions, or features elsewhere may continue to access these items in your app, as long as new iOS customers are given the option to purchase access using in-app purchase as required by the App Store Review Guidelines.

If you would prefer not to offer users the option of in-app purchases, you could consider having the app function as marketed — an email client that works with standard IMAP and POP email accounts, where customers can optionally configure the Hey Email service as their preferred email service provider. This would allow the app to function as an email client without requiring an additional payment to use its features and functionality. Under this approach, what you sell on your website is clearly an email service separate from the function of your app as distributed on the App Store.

We are here as a resource as you explore these or other ideas to bring the Hey Email app within compliance of the App Store Review Guidelines and terms.

Thank you for being an iOS app developer. We understand that Basecamp has developed a number of apps and many subsequent versions for the App Store for many years, and that the App Store has distributed millions of these apps to iOS users. These apps do not offer in-app purchase — and, consequently, have not contributed any revenue to the App Store over the last eight years. We are happy to continue to support you in your app business and offer you the solutions to provide your services for free — so long as you follow and respect the same App Store Review Guidelines and terms that all developers must follow.

We hope to assist you in offering the Hey Email app on the App Store.

Sincerely,

App Review Board

Reageer op artikel:
Phil Schiller over Hey Email: ‘Apple houdt standpunt aan!’
Sluiten