Spelen je oude video’s niet af in macOS Catalina? Dit is waarom!

Door: David van Benthem - 7 reacties
macOS Catalina feat 16x9
(Afbeelding: Apple)

Hoe goed innovatie ook is: elke verandering heeft zijn prijs. Zo ook de update van macOS 10.15 Catalina. Apparaten met deze nieuwe softwareversie zullen sommige oude video’s niet meer kunnen afspelen.

Dat komt omdat 32-bit softwareprogramma’s met deze update niet meer ondersteund worden. Apple heeft daar in de afgelopen paar jaar al voor gewaarschuwd. Daardoor kan niet alleen iPhoto, maar ook video’s die niet 64-bit compatibel zijn, niet meer gebruikt worden bij deze nieuwe update.

Om welke programma’s gaat het?

Ook programma’s als RealVideo, DivX, Sorenson 3 en FlashPix zullen met deze nieuwe softwareversie van Catalina niet meer werken. De genoemde programma’s zorgen ervoor dat je video’s efficient worden opgeslagen, zodat video’s soepel afspelen terwijl zoveel mogelijk kwaliteit gewaarborgd blijft.

Zowel iMovie als Final Cut Pro kregen vorig jaar maart al een update. Zo kon je met macOS 10.14 Mojave, en een paar eerdere versies, oude videoformaten over laten zetten. Hierbij ging het om clips die niet werkten in Catalina.

Ook met de QuickTime Player in Mojave is het mogelijk om een kopie op te slaan. Op deze manier slaat het bestand automatisch op naar een nieuw format dat werkt met Catalina. Zo zijn je oude video’s met een vingerknip weer toekomstbestendig.

VLC catalina
VLC is je redder in nood met Catalina (Afbeelding: VLC)

Wat kan je met Catalina?

In Catalina zelf is het daarentegen helaas niet mogelijk om met iMovie, Final Cut Pro en QuickTime Play de oude formaten over te zetten naar een nieuwer format.

Als je inmiddels al naar Catalina bent geüpgraded, kan je gelukkig met IINA en VLC haast elk oud format afspelen. Met VLC is het daarnaast ook mogelijk om oude formats over te zetten naar een nieuwer format. Zo zijn je video’s er dus van verzekerd dat je ze altijd kan afspelen, hoe oud ze ook mogen zijn.

Ben je benieuwd naar alles over WWDC20? Check dan hier onze overzichtspagina!

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  GoeieDag

  Dat iPhoto het niet meer doet in Catalina, heeft niks met 32- of 64 bits problematiek te maken, want iPhoto is een 64-bits app.

 • Profielfoto
  macqintosh

  GoeieDag op 17 juni 2020 10:59
  Dat iPhoto het niet meer doet in Catalina, heeft niks met 32- of 64 bits problematiek te maken, want iPhoto is een 64-bits app.

  Wrong! iPhoto is nooit 64bit geweest. Photos (Foto’s) wel.

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik ben benieuwd wie er op Catalina zit én productief is.

  Dus meer dan internet…

  Op mijn MBP draait Catalina, maar op mijn andere Mojave en dat blijft zo.

 • Profielfoto
  MacFan55

  Ligt het nu aan mij of komen er steeds meer spelfouten in de artikelen?

  Erg slordig…

 • Profielfoto
  Matrix-Z

  MacFan55 op 17 juni 2020 12:05
  Ligt het nu aan mij of komen er steeds meer spelfouten in de artikelen?

  Erg slordig…

  Klopt .. in IEDER artikel vind je wel een AANTAL fouten …

   

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  @kr1275: bij deze. Ik draai sinds dag 1 Catalina en voel me prima productief. Ik denk dat je een bepaald soort productiviteit in gedachten hebt: ik ben geen creatief professional.

 • Profielfoto
  Henk

  Daarom wil ik ook het liefst alles op dvd of bleu ray hebben.

  Dit blijft veranderen, dat is nu eenmaal zo.

  maar als dat zo doorgaat kun je straks al je oude films niet meer kijken.

  Dat vind ik wel jammer.