Italië lanceert als één van de eersten zijn notificatie-applicatie voor Corona virus

Italië heeft nu als één van de eerste landen in Europa zijn notificatie-applicatie gelanceerd in de strijd tegen de verspreiding van het virus. De app is gebaseerd op het privacy georiënteerde Exposure Notifications-systeem waar Google en Apple aan hebben samengewerkt.

Met de app is het mogelijk digitaal in kaart te brengen hoe het virus zich verspreidt in het land. Als je een coronapatiënt bent, dan kun je ervoor kiezen vrijwillig te laten weten dat je het virus opgelopen hebt. Vervolgens kan die data met andere mensen gedeeld worden op het moment dat zij ook de app gedownload hebben. De verzamelde gegevens wordt via anonieme bluetoothsleutels gedeeld met smartphones van die mensen. De data is geanonimiseerd en bevat geen locatiegegevens. Bovendien gebeurt het verwerken van die data lokaal (op de smartphone dus) en niet in de cloud. Heel het systeem is opt-in: je bent niet verplicht mee te doen.

Italië lanceert eigen app tegen coronaverspreiding

De app heeft als naam Immuni en is gebaseerd op het privacyvriendelijke systeem dat ontwikkeld is door Google en Apple. Sinds de release van iOS 13.5 is het mogelijk gebruik te maken van het systeem. Android-eigenaars moeten ervoor zorgen dat ze de meest recente versie van Google Play Services op hun smartphone hebben staan. Heb je een telefoon met een geldige Android-licentie, dan gebeurt dat automatisch. Italië laat weten dat de app de privacy van gebruikers waarborgt, volledig volgens de huidige wetgeving.

De app laat prima weten op welke manier men met je data omgaat. Ook wordt duidelijk gemaakt dat de Italiaanse app geen vervanging is voor een doktersbezoek. Het is tevens géén middel om te achterhalen of je covid-19 opgelopen hebt. Het is een tool om te achterhalen of je gevaar loopt of niet, een middel om de verspreiding hopelijk tegen te gaan. Mocht je toch die gevreesde notificatie krijgen, dan is dat juist reden om de dokter te bellen.

Ondertussen werkt de Nederlandse regering nog altijd aan zijn eigen app tegen de verspreiding van het coronavirus. Eind mei verschenen de eerste beelden van die app, die tegenwoordig notificatie-app genoemd wordt, online.

Reageer op artikel:
Italië lanceert als één van de eersten zijn notificatie-applicatie voor Corona virus
Sluiten