iPhone snel leeg? Met deze tips gaat je batterij langer mee!

Door: David van Benthem - 14 reacties
batterij iPhone
(Afbeelding: One More Thing)

Als er iets is waar jij als gebruiker over de lange termijn het verschil kan maken, is het je batterij. Met de telefoons van vandaag de dag kan dat geen kwaad. Waar een Nokia 6010 ontzettend lang meeging, verbruikt menig smartphone van vandaag zijn batterijlading binnen 36 uur.

In dit artikel laten we daarom allerlei manieren zien om het einde van de dag moeiteloos te halen. Prettig is dat de meeste tips makkelijk en snel toe te passen zijn.

Updaten: zo simpel kan het zijn voor je batterij

Hoewel veel mensen meteen door kunnen naar de volgende tip, is het belangrijk om je toestel up-to-date te hebben. In dit geval betekent dat, dat je iOS 13 moet hebben of installeren. Met deze softwareversie beschikt je namelijk over de beste optimalisaties voor je batterij.

iOS 13 spam voicemail
Update je iPhone naar iOS 13! (Afbeelding: Apple)

Dark mode

Zeker als jouw iPhone een oled-scherm heeft, is de donkere modus erg handig. Als je een iPhone van de laatste paar jaar hebt, is die kans gelukkig erg groot. Een oled-scherm zorgt ervoor dat pixels die de ‘kleur’ zwart weergeven uitstaan. Een donkere wallpaper, en apps met een donkere modus kunnen zo tot wel 30 procent aan stroom besparen. Heb je een ouder toestel met een lcd-scherm zoals bijvoorbeeld een iPhone 6s, dan bespaar je nog steeds op deze manier stroom. Het verschil voor je batterij zal alleen minder groot zijn dan met een oled-scherm.

Om de dark mode in te schakelen ga je naar je instellingen toe. Vervolgens kies je voor ‘Scherm en helderheid’ en schakel je de dark mode handmatig in. Hierbij kan je ook zelf bepalen op welk moment van de dag de dark mode wordt in- en uitgeschakeld.

De voor de hand liggende oplossing voor je batterij

Ja ja: weer een inkoppertje, maar toch kan het hier niet ontbreken. Zoals veel telefoons beschikken iPhone-modellen ook over een besparingsmodus sinds iOS 9. Die modus gaat uit zichzelf aan als je nog maar 20% batterijcapaciteit over hebt. Gelukkig kan het ook zelf handmatig inschakelen. Daarvoor ga je naar in instellingen, dan naar ‘Batterij’ en schakel je de modus in. In het kader van de besparingsmodus is het ook handig om te vermelden dat je zonder deze modus, maar wel met een lagere schermhelderheid ook verder kan komen.

Schakel 4G (of 3G) uit

Nu we zoveel thuis zijn, is de kans klein dat je continu op pad bent. Als dat het geval is, maak je ook minder gebruik van je data. Het is een wat verdergaande maatregel, maar het kan zo 10 procentpunten over een hele dag uitmaken. Mocht je batterij al wat versleten zijn, dan kan dit dus een goede tip zijn.

Kijk video’s elders

Met diensten als YouTube, Instagram, Twitch en Netflix kunnen we dagen van ons leven wegkijken. Toch vraagt het streamen van video-content veel van je batterij. Als je daarom een uur minder per dag aan video’s op je iPhone kijkt, zal je direct merken dat dat je batterij ten goede komt.

Rigoureuze oplossingen voor je batterij

Doe je mee aan een dropping of ga je naar een festival? Dan kan het geen kwaad om serieuze maatregelen te nemen als je jouw powerbank vergeten bent. Alles uitschakelen, op de telefoon na, helpt dan. Niet alleen je data dus, maar ook je locatiegegevens, je Wi-Fi en je telefoonsignaal. Zo kan je met de vliegtuigmodus meerdere uren batterijduur erbij krijgen. Natuurlijk verliest je telefoon op deze manier wel een groot deel van zijn functionaliteit, dus is deze methode alleen in uitzonderlijke situaties aan te raden.

Het kan ook helpen om je iPhone te resetten. Zo schoon je namelijk je telefoon helemaal op en gaat overtollig geheugen de prullenbak in. Zorg voordat je dit doet je er wel zeker van bent dat je een back-up hebt van je gegevens. Gelukkig wordt veel automatisch in de cloud opgeslagen, dus dat scheelt een hoop.

Ben je benieuwd hoe je je batterijpercentage zichtbaar maakt? Klik dan hier.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Frans

  Even een paar aanvullingen/verbeteringen op dit artikel.

  Je 4G/3G uitschakelen terwijl je op een WiFi netwerk bent aangesloten is niet nodig, dat gebeurt vanzelf. Andersom, als je niet aangesloten bent met een WiFi netwerk, dan kan je beter WiFi uitschakelen omdat je smartphone anders constant blijft zoeken naar een WiFi netwerk. Ben je buiten bereik van WiFi en 4G/3G dan kan je heb beste Airplane Mode inschakelen omdat je smartphone anders blijft zoeken naar een netwerk. Vooral dat zoeken kost energie.

  Niet genoemde tips. Background App Refresh uitschakelen (te vinden onder General) voor wat je niet nodig vindt. Dat kan voor alle apps tegelijk, of voor apps afzonderlijk. Ook Bluetooth uitschakelen kan wat besparing opleveren. Maar ja, met alles wat je uitschakelt verlies je ook functionaliteit. Misschien toch maar een powerbank mee dan?

  Die laatste tip, je iPhone resetten, is echt complete onzin. Het opnieuw opstarten kost sowieso een sloot aan energie en als het al zou helpen energie te besparen is dat zeer tijdelijk omdat er weer van alles in het geheugen geladen wordt tijdens en na opstarten en bij gebruik van apps.

 • Profielfoto
  Jorik

  Frans op 27 juni 2020 14:36
  […]
  Die laatste tip, je iPhone resetten, is echt complete onzin. Het opnieuw opstarten kost sowieso een sloot aan energie en als het al zou helpen energie te besparen is dat zeer tijdelijk omdat er weer van alles in het geheugen geladen wordt tijdens en na opstarten en bij gebruik van apps.

  Ik denk dat je resetten en restarten door elkaar haalt. Volgens mij wordt in het artikel bedoeld om je iPhone “schoon” te herinstalleren en alleen de apps erop zetten die je echt nodig hebt. Ik denk overigens niet dat het veel zal uitmaken, maar als er iets de soep is in gelopen, dan kan het wel sommige problemen oplossen.

 • Profielfoto
  Maarten

  Het enige wat echt werkt is airplane mode zeker als je geen bereik hebt. Heb het al een paar keer mee gemaakt dat ik meerdere dagen geen bereik had en het toestel niet gebruikte dat het toestel leeg was.

 • Profielfoto
  ¿`„

  Net als wanneer je met je Macbook niet op pad gaat, laat ik mij iPhone thuis ook gewoon aan de stroom. Dan werkt het toestel op het netstroom en niet op de accu.

  Plus punt is, wanneer je vanuit gaat weet je zeker dat je met een volle accu op pad gaat.

 • Profielfoto
  Dapaool

  Wat volgens mij ook veel telefoon accu gebruikt is een aan de telefoon gekoppeld Apple Watch.

 • Profielfoto
  Jeffrey

  Jammer dat nog niet alle apps ondersteuning voor dark-mode hebben… 🤭

 • Profielfoto
  novae

  Dark-mode. Dat zouden meer apps moeten doen! (Euhm. OMT, wanneer jullie???)

 • Profielfoto
  Maurice Heida

  Ik dacht precies hetzelfde tijdens het lezen van dit artikel, misschien ook deze app aanpassen voor darkmode als je dit ook adviseert.

 • Profielfoto
  Papjes

  Wat een onzin artikel! De gemiddelde telefoon gebruiker heeft dit al allemaal gedaan wanneer het op verbruik aankomt en snel een lege accu! Mijn advies wanneer je accu duur minder wordt na een X-aantal jaren, vernieuw de accu! Klaar!

 • Profielfoto
  iDeMi

  Inderdaad een ondermaats artikel. De meeste bekende tips die wel helpen zijn:

  Scherm minder helder. Zet ook het automatisch uitschakelen van het scherm zo kort mogelijk.
  Background App Refresh instellingen.

   

 • Profielfoto
  ¿`„

  Papjes op 28 juni 2020 10:00
  Wat een onzin artikel! De gemiddelde telefoon gebruiker heeft dit al allemaal gedaan wanneer het op verbruik aankomt en snel een lege accu! Mijn advies wanneer je accu duur minder wordt na een X-aantal jaren, vernieuw de accu! Klaar!

  Als ik van mezelf uit te gaan dan ben ik het met je eens.

  Maar de stelling dat de gemiddelde gebruiker dit allemaal al weet dat betwijfel ik. Hooguit een grote groep gebruikers maar gebruiker heeft echt niet zo’n diepgaande belangstelling om dit zo dingen zelf uit te zoeken. Vergeet niet dat heel veel mensen domweg die interesse er niet in hebben. Die gebruiken dit soort functies Omdat niemand ze in de naaste omgeving er op hebben gewezen omdat de instelling automatisch toch wel werkt. omdat niemand ze in de naaste omgeving er op hebben gewezen omdat de instelling automatisch toch al werkt

  Maar dat gezegd hebbende, Een korte opsomming van wat je kunt doen om langer met de batterij te kunnen was waarschijnlijk voldoende geweest. De gemiddelde gebruiker zo moeilijk ook niet zo’n lang artikel lezen een korte opsomming van wat je kunt doen om langer met de batterij te kunnen was waarschijnlijk voldoende geweest. De gemiddelde gebruiker zo moeilijk ook niet zo’n lang artikel lezen. en verder mag je er voorzichtig vanuit gaan dat de meeste bezoekers op deze site wel een wat boven gemiddelde kennis hebben.  Maar ook dat is een aanname.

 • Profielfoto
  Eprom

  Deze belangrijke tip mis ik in het artikel:
  Ga naar Instellingen>Batterij>Batterijgebruik. Daar kun je zien welke app de meeste stroom gebruikt. Messenger en Facebook zijn beruchte stroomgebruikers. Sluit die apps of gebruik ze minder als je langer met je batterij wil doen op een dag.

  PS gebruik Facebook in je browser i.p.v. de Facebook app.

   

 • Profielfoto
  ¿`„

  Eprom op 28 juni 2020 19:34
  ……..(knip)…..

  PS gebruik Facebook in je browser i.p.v. de Facebook app.

   

  Of doe gewoon niets met Facebook. Veel beter.

 • Profielfoto
  Eprom

  ¿`„ op 28 juni 2020 21:34

  Eprom op 28 juni 2020 19:34
  ……..(knip)…..

  PS gebruik Facebook in je browser i.p.v. de Facebook app.

   

  Of doe gewoon niets met Facebook. Veel beter.

  Goes without saying.