Het scherm van je iPhone of iPad opnemen: zo maak je een schermopname

Hoewel een foto meer zegt dan duizend woorden, is een video in sommige gevallen effectiever dan stilstaand beeld. Op je iPhone is dat niet anders. Soms is een screenshot niet voldoende en wil je een langere opname maken van wat er op je scherm gebeurt. Gelukkig is deze mogelijkheid standaard aanwezig op je iPhone, iPad en iPod. In dit artikel leggen we je uit hoe je dit instelt en een schermopname maakt.

Het maken van een schermopname is iets minder eenvoudig dan het maken van een screenshot. Het opnemen van je scherm vereist namelijk wat voorbereiding en een paar handelingen. Zo moet je om te beginnen de optie om een schermopname te maken, toevoegen aan het bedieningspaneel van je iPhone, iPad of iPod.

Zo maak je een schermopname op je iPhone, iPad of iPod

Hiervoor ga je naar ‘Instellingen’ -> ‘Bedieningspaneel’ -> ‘Pas regelaars aan.’ Hier zie je verschillende functies die je kunt toevoegen aan het bedieningspaneel waaronder ook ‘Schermopname.’ Tik op het groene plusje voor deze optie. Wanneer je dit gedaan hebt, kun je gaan beginnen met het opnemen van je scherm.

Opname maken van je iPhone
Schakel schermopname in via de instellingen. Klik/tap voor groter.

Bovenstaande hoef je maar één keer te doen. Zodra je dit hebt ingesteld zal de optie om een schermopname te maken namelijk vast in je bedieningspaneel blijven staan. De volgende stap is het daadwerkelijk maken van een opname. Hiervoor veeg je omlaag vanaf de rechterbovenhoek van het scherm. Heb je een iPhone 8 of ouder of een iPad met iOS 11 of ouder, veeg dan omhoog vanaf de onderkant van een willekeurig scherm.

Een opname maken van je scherm

In het bedieningspaneel zie je nu de ‘Schermopname’ knop (een cirkel met daarin een wit bolletje) staan. Wanneer je deze aanraakt gaat er een timer lopen van drie naar nul. Wanneer deze is afgelopen begint je iPhone, iPad of iPad met opnemen van wat er op het scherm gebeurt. Wanneer je de ‘Schermopname’ knop ingedrukt houdt, krijg je eerst de optie om je microfoon aan te zetten.

Schermopname maken iPhone iPad scherm opnemen
Links de schermopname knop en rechts de aflopende timer. Klik/tap voor groter.

Een iPad, iPod of iPhone schermopname stopzetten

Je zult zien dat de klok linksboven in je scherm een rode achtergrond heeft gekregen. Dit is om aan te geven dat er op dat moment een schermopname gemaakt wordt. Wanneer je op de klok tikt krijg je de vraag of je wil stoppen met opnemen. De opname kan ook stopgezet worden door opnieuw naar het bedieningspaneel te gaan en daar op de ‘Schermopname’ knop te drukken. Deze is wanneer de opname loopt niet grijs, maar rood.

Schermopname maken iPhone iPad scherm opnemen
Zo wordt weergeven dat er een schermopname gemaakt wordt. Klik/tap voor groter.

Je schermopname terugvinden

Wanneer je de schermopname stopt, wordt de gemaakte video automatisch opgeslagen in de Foto’s app. Hier kun je de opname vervolgens bewerken of doorsturen. Let wel op: bij sommige apps is het niet toegestaan om audio op te nemen. Ook is het niet mogelijk om tegelijkertijd een schermopname te maken en ‘Synchrone weergave’ te gebruiken.

Ook handig om te weten: Zo maak je het batterijpercentage zichtbaar op je iPhone 11 en oudere toestellen

Reageer op artikel:
Het scherm van je iPhone of iPad opnemen: zo maak je een schermopname
Sluiten