Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 24 juni 2020

iPhone als autosleutel: BMW heeft al in juli de primeur

Voordat iOS 14 in september uitkomt, brengt Apple eerst nog iOS 13.6 uit. De volgende update voor de iPhone bevat een functie die lang werd verwacht, namelijk Digital CarKey. Daarmee kun je een iPhone of Apple Watch als autosleutel gebruiken. BMW heeft de primeur.

Hoewel Apple zelf zwijgzaam is over deze functie, is BMW een stuk opener. Op de Duitse site van de fabrikant wordt aangekondigd dat Digital CarKey meteen bij de release van iOS 13.6 beschikbaar zal zijn. Dit is in juli. Vanaf dan kunnen eigenaren van een aantal BMW-modellen hun iPhone of Apple Watch bij hun voertuig houden om het te ontgrendelen. Het werkt zelfs nog een aantal uur wanneer de accu van een apparaat leeg is.

CarKey werkt ongeveer als Apple Pay

Wie Apple Pay al eens heeft gebruikt met zijn bankpas, zal de werking van CarKey meteen snappen. De autosleutel verschijnt in de Wallet-app van de iPhone of Apple Watch. Je kunt het toestel vervolgens bij een portier houden om de auto te ontgrendelen. Starten kan ook met de digitale sleutel: plaats de iPhone in de smartphonehouder en druk op de start/stop-knop van de BMW.

Het maken van een digitale autosleutel verloopt via de BMW Connected app. Daar moet je eerst een BMW ID aanmaken. Vervolgens moet je om veiligheidsredenen in het voertuig zitten en beide klassieke autosleutels bij je hebben om te bewijzen dat je echt de eigenaar bent. Het geheel werkt via de NFC-chip van een iPhone of Apple Watch.

CarKey BMW 001
Klik/tap voor groter.

Sleutels aanmaken en delen

Het is voor de eigenaar van het voertuig ook mogelijk om maximaal vijf virtuele sleutels aan te maken en te delen. Dat kan gewoon via de Berichten-app. Dit is handig voor bijvoorbeeld gezinnen. De eigenaar kan iedere virtuele sleutel op ieder moment weer intrekken en ook beperken. Een beperkte sleutel kan de motorprestaties aan banden leggen en ervoor zorgen dat bepaalde veiligheidsfuncties niet uitgeschakeld kunnen worden. Ideaal voor beginnende bestuurders. De beschikbare beperkingen verschillen per voertuigtype.

CarKey Autosleutel delen
Klik/tap voor groter.

CarKey bij BMW op 14 modellen

De Duitse fabrikant start ondersteuning voor de iPhone en Apple Watch als autosleutel op 14 modellen. Het heeft het de naam BMW Digital Key gegeven. Om precies te zijn gaat het om deze series: BMW 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 8. Ook de X5, X6, X7, M5, M8, X5 M en X6 M zijn compatibel met Apple CarKey. De auto moet daarnaast voorzien zijn van de opties Comfort Access en Connected Drive Services.

De volgende Apple-apparaten zijn geschikt voor de BMW Digital Key: iPhone Xr, XS (Max), 11, 11 Pro (Max), SE (2e generatie) en Apple Watch Series 5. De BMW Digital Key vereist het aankomende besturingssysteem iOS 13.6 en watchOS 6.2.8. De fabrikant zegt overigens dat niet alle modellen meteen in juli ondersteuning voor de iPhone of Apple Watch als sleutel hebben. Een aantal modellen krijgt de optie pas later dit jaar, maar welke dat precies zijn is vooralsnog onduidelijk.

BMW Digital Key lifestyle shot
Klik/tap voor groter.

Later meer fabrikanten

Sommige fabrikanten, zoals Tesla, gebruiken al een vergelijkbaar systeem. Dit werkt echter via Bluetooth en is geen universele standaard. Apple werkt wel op basis van een universele standaard, namelijk Digital Key 3.0 van The Car Connectivity Consortium. Dat is een groep bedrijven die een universele standaard voor het ontgrendelen van voertuigen met smartphones en horloges heeft gemaakt. Naast BMW zijn ook General Motors, Hyundai en Volkswagen aan boord. Aan de kant van de smartphonefabrikanten doen Apple, Samsung en LG mee. Het is dus zeker dat dit nog maar het begin van digitale autosleutels is.

Reageer op artikel:
iPhone als autosleutel: BMW heeft al in juli de primeur
Sluiten