iPhone 13-prototype toont scherm zonder notch maar met USB-C

Door: Wesley Akkerman - 10 reacties
iPhone 13 prototype
(Afbeelding: Macotakara)

Nog voordat de iPhone 12 officieel onthuld is, duikt er nu al een prototype op van diens opvolger: de iPhone 13. Zónder notch en mét USB-C-poort. De Japanse site Macotakara heeft een mockup uitgeprint via een 3D-printer, waardoor we nu alvast een glimp kunnen krijgen van de 2021 iPhone.

De iPhone is gemaakt op basis van “bronnen vanuit Alibaba”; eerder kregen we al ander nieuws uit dezelfde hoek. Het apparaat heeft een scherm van 5,5 inch en moet eind 2021 op de markt verschijnen. Hoewel dit model gebouwd kan zijn op basis van geruchten en gelekte informatie, is het verder moeilijk te achterhalen waar de info precies vandaan gekomen is. Het lijkt er in elk geval op dat deze iPhone 13 de opvolger wordt van de iPhone met een 5,4 inch scherm, dat later dit jaar op de markt moet verschijnen. Mogelijk hebben we dus te maken met het low-end model van de 2021 line-up.

3D-mockup van iPhone 13-model

De iPhone 13 heeft geen notch aan de bovenkant van zijn display voor de TrueDepth-camera. De FaceTime-camera zou in het midden, achter het scherm moeten zitten. Waarschijnlijk maakt Apple hiervoor gebruik van Samsungs ‘Under Panel Sensor’-technologie, waardoor camera’s dus achter een display geplaatst kunnen worden. Ook spreekt men over een camera die aan de onderkant van het scherm zit. Dat laatste gerucht zijn we nog nergens eerder tegengekomen, dus we moeten nog maar zien wat daarvan precies waar is.

Verder valt op dat de iPhone 13-mockup ontzettend dunne randen heeft. Achterop zit een cameramodule met ruimte voor vijf camera’s. Het lijkt niet aannemelijk dat het goedkopere model zo veel camera’s krijgt. Waarschijnlijk gebruikt Apple één module voor het testen op meerdere smartphones en zal het aantal camera’s niet hoger uitvallen dan twee. Over de duurdere iPhones wordt in elk geval gezegd dat de vier camera’s en een LIDAR-sensor krijgen; mogelijk zien we daar hier een eerste hint naar. Ook is natuurlijk de USB-C-poort opvallend onderop. Apple heeft niet gereageerd op de geruchten.

Macotakara

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  TheBigZ

   

   

  De iPhone 14 mockup uit de 4D-printer van de “bronnen vanuit alibaba” was nog fraaier!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Lol. Ik ga er nog serieus naar kijken ook.

  Elke gek (ik bijvoorbeeld) met een 3D printer kwakt in een uurtje een nieuw ‘prototype’ in elkaar dat er mooier uit ziet dan het broddelwerkje wat deze Chinees de wereld in dacht te moeten sturen.

  Wat een onzin.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Oh, wacht… Japanner (Sorry Chinezen!).

 • Profielfoto
  donut

  Die nok is iets dat helemaal niet bij Apple past, gewoon lelijke vormgeving…

  dus nog 1,5  jaar wachten voordat weg is begrijp ik.

  De mockup is weinig fantasievol, maar dat past helaas ook bij apple tegenwoordig.

  Ik klaag veel maar de Apple-phones zijn gewoon goed- alles is goed, batterij, software etc… itt de concurrentie waar er altijd wel iets mankeert.

 • Profielfoto
  tomc

  Die nok is iets dat helemaal niet bij Apple past, gewoon lelijke vormgeving…

  Ik vind hem, voor zover het kan, best mooi ontworpen eerlijk gezegd en helemaal wel iets wat Apple zou doen. Er zijn Android toestellen met veel ergere varianten.

  Bovendien snap ik al het notch gezijk niet. Het is zodanig opgenomen in de UI dat je vergeet dat hij er zit. We hebben hier bij me thuis met 3 een XR en op mij na weet zelf niemand wat notch betekent en vragen ze zich zelf niet eens af waarom het er zit.

   

 • Profielfoto
  Pharris

  Dit ziet eruit als een wit Aliexpress-hoesje voor een SE met een printje erop geplakt. Niet echt bijzonder naar mijn idee.

 • Profielfoto
  Night

  Weet je nog…? Die tijd toen nagenoeg elke Android fabrikant de notch van Apple probeerde te imiteren? Nu lijkt het weer een 13 in een dozijn telefoontje (oh wacht, het is ook de iPhone 13 😛 ). De notch was juist zo duidelijk ‘Apple’ dat je meteen wist of iemand een iPhone had…

 • Profielfoto
  KarelWillem

  In tegenstelling tot Apple is echter zo ongeveer elke Android fabrikant er snel achter gekomen dat zo’n zwarte balk bovenaan helemaal niet nodig is, en bovendien ook nog eens spuuglelijk is.

  Nu moeten ze er alleen nog even achterkomen dat de software ondersteuning van Apple zijn gelijke in de wereld niet kent. Maar dat zal niet snel (nooit?) gebeuren…;)

 • Profielfoto
  pruus

  Clickbait? Alle toestellen lijken nog meer op elkaar…maar die notch? Mooi als die eindelijk weg gaat.

 • Profielfoto
  Tomac5

  Ik had van de week mijn eerste iphone vast, de iphone 4. Die waar Steve zich nog mee heeft bemoeit. Nog steeds erg mooi ding, en vooral géén uitstekende camera (net als de 5 serie). Het ding kan gewoon plat op tafel liggen zonder te wiebelen. Het is strak, hoekig (dus valt niet zo snel uit je hand itt de 6, 7 of 8.

  ik zie uit naar een groot model 4. Notchless, camerabult-less, randloos. 🥳

  dus.