iOS/iPadOS 13.5: Apple erkent twee nieuwe problemen

Door: Night - 14 reacties
iPadOS 13.5 update
Afbeelding: AppleInformed.com

De iOS/iPadOS 13.5 update is één van de flinkere updates van de afgelopen jaren. Het is dan ook voor iedereen met een compatible iPhone of iPad aan te raden de update te installeren. Toch is er een keerzijde. De nieuwste iOS update blijkt namelijk wederom niet niet zonder problemen te zijn.

Naast de vele verbeteringen en bugfixes in iOS/iPadOS 13.5 stromen er steeds meer berichten binnen over een hoger batterijverbruik. Daarnaast heeft Customer Support van Apple bevestigd dat de iPad 13.5 update zogenaamde ‘boot loops’ kan veroorzaken, het constant herstarten van de iPad. Daarnaast blijken diverse gebruikers ook problemen te hebben met het afspelen van video’s in het populaire MP4 / MPEG-4 formaat. Zowel iPad- als iPhone-gebruikers lijken hierdoor getroffen te zijn.

iPad kan blijven herstarten na iOS/iPadOS 13.5 update

De 10,5-inch iPad Pro lijkt het vaakst getroffen door de ‘boot-loop’. Volgens AppleInsider doet dit probleem zich “tussen 30 seconden en 45 seconden na het inloggen” voor. Volledige fabrieksresets en zelfs het in de DFU-modus zetten, hebben het probleem voor velen niet opgelost.

Daarnaast lijkt het probleem zich in bepaalde gevallen ook voor te doen op iPhones. Getroffen gebruikers melden dat zowel iOS/iPadOS 13.4.1 als 13.5 de bug lijken te bevatten.

13.5 update zorgt voor problemen met MP4 video

In zowel 13.4.1 als na de iOS/iPadOS 13.5 melden getroffen gebruikers problemen met het afspelen van MP4 video’s. Op diverse fora is sprake van het verliezen van de toegang tot de videobibliotheek (1,2,3,4,5 enz.). Dat geldt voor zowel Apple’s eigen apps als videospelers van derden zoals NPlayer en InFuse.

Hoewel Apple in iOS 11 al naar HVEC overschakelde als standaard video-opname codec, biedt niet elke app hier ondersteuning voor. Overschakelen naar MP4 (nog steeds het populairste video-container format ter wereld) is dus een populaire optie.

iOS 10.15 update probleem met MP4
iOS 10.15 update zorgt voor een probleem met het afspelen van MP4 video’s (klik/tap voor groter). Afbeelding: Gordon Kelly

Een getroffen gebruiker meldde gisteren nog:

Ik heb dit aan Apple gemeld en de enige suggestie die ze me gaven die ik nog niet had geprobeerd, was het verwijderen en opnieuw installeren van de tv-app. Maar dat hielp niet. Veel succes voor ons allemaal!

 

Nog geen oplossing voor de bugs

Apple heeft voor beide bugs nog geen oplossing geboden. Het bedrijf lijkt vooralsnog prioriteit te geven aan een iPadOS / iOS 13.5.1 update die een zero-day exploit op moet lossen. Die exploit maakt het voor gebruikers mogelijk om hun iPhones te jailbreaken. Deze kwetsbaarheid zit overigens al in elke versie van iOS sinds iOS 11, maar werd onlangs pas echt gebruikt.

Updaten of niet?

Ondanks de bugs is het updaten naar iOS/iPadOS 13.5 toch aan te raden. De besproken bugs kunnen naar het blijkt ook in eerdere iOS-versies voorkomen. De nieuwe iOS/iPadOS release zorgt verder ook voor het oplossen van een serieuze Apple Mail-bug. Deze bug komt voor op elke iPad en iPhone die ooit is gemaakt. Bovendien kunnen de Coronavirus-specifieke upgrades mogelijk jouw of iemand anders’ leven redden.

Lees meer over de iOS/iPadOS 13.5 update

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  PowerMac

  De iOS/iPadOS 13.5 update is één van de meest ingrijpende updates van de afgelopen jaren

  Is dat niet een beetje overdreven? Waarom is dit zo ingrijpend?

 • Profielfoto
  Webarcher

  Met name nieuws apps draaien non stop op de achtergrond en trekken de accu gelijk leeg. Ook bijv de iculture app doet dat. 19 uur gebruik in de achtergrond gedurende 24 uur.

 • Profielfoto
  Caszz

  Ik krijg mijn MacBook Air 💻 ook niet ge-update. Ook zo’n loop.

 • Profielfoto
  editsuite

  Wat ik vooral bemerk, is dat het batterij gebruik, zoals het in de instellingen wordt bijgehouden werkelijk van geen kant klopt. Eergisteren had ik bijna 8 uur naar Google play muziek geluisterd, in de instellingen stond toen 47 minuten vermeld.
  Vandaag nog geen seconde geluisterd, in de instelling staat bij Google play muziek 2 uur 51 minuten. Ook andere programma’s die nieteens geopend heb verschijnen als minutenlang gebruikt. Het scherm zou 28 minuten aan gestaan hebben in werkelijkheid nog geen 28 seconden. Ik vraag mij af wat je aan die gegevens hebt als ze blijkbaar door Apple volkomen uit de duim gezogen worden?

 • Profielfoto
  bjel

  Altijd minstens wachten op de .1. Altijd.

 • Profielfoto
  hansz

  Inmiddels is versie 13.5.1 beschikbaar voor IOS en iPad en voor de watch 6.2.6

 • Profielfoto
  Night

  Helaas is die, zoals Raymon al terecht meldt (en ik hierboven ook), alleen van toepassing op de Unc0ver jailbreak. De .1 update lost niets op van de bovengenoemde bugs.

 • Profielfoto
  Frans

  😢

  Jammer dat Apple de software problemen nog steeds niet op orde heeft. Ik sta op het punt een nieuwe iPhone te bestellen, maar wacht nu even af tot deze bug gefixt is. Hopelijk legt Apple vanaf nu de focus op bug fixen, ik heb liever een stabiel iOS voordat er weer nieuwe features bij komen (met weer nieuwe bugs).

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Frans op 1 juni 2020 22:21
  😢

  Jammer dat Apple de software problemen nog steeds niet op orde heeft. Ik sta op het punt een nieuwe iPhone te bestellen, maar wacht nu even af tot deze bug gefixt is. Hopelijk legt Apple vanaf nu de focus op bug fixen, ik heb liever een stabiel iOS voordat er weer nieuwe features bij komen (met weer nieuwe bugs).

  Welterusten…geen enkele software is bug-vrij en zal problemen blijven behouden. Succes met wachten.

 • Profielfoto
  pruus

  En binnenkort wordt versie IOS14 gelanceerd. Weer een jaar bugs en updaten tot je een ons weegt. Steeds meer functies, die je niet ziet of gebruikt, werken half of nog niet. En niet elke update lost zaken op. Er komen nieuwe bugs bij. Hup Apple, een jaartje geen nieuwe IOS maar maak de huidige IOS eerst goed. Het lijken wel autoverkoper of makelaars daar.

 • Profielfoto
  steve1

  Updaten of niet?
  Ondanks de bugs is het updaten naar iOS/iPadOS 13.5 toch aan te raden. De besproken bugs kunnen naar het blijkt ook in eerdere iOS-versies voorkomen.

  Heb je 13.5 nog niet en momenteel geen problemen, NIET UPDATEN en wachten.

 • Profielfoto
  iDEOwen

   

  Je kan nog steeds HEVC in een MP4 container zetten… Er bestaan zowel de MP4 codec, als de MP4 container. Dus ff naar ‘MP4 omzetten’ wil dus niet altijd werken. Als het goed is, is juist H264 de meest gebruikte codec (al dan niet in een MP4 container).

  Overschakelen naar MP4 (nog steeds het populairste video-container format ter wereld) is dus een populaire optie.

 • Profielfoto
  Dydefox

  Updaten of niet? En dan heb je zo’n fijn bedrijfscertificaat erop zitten dat klakkeloos iedere update erop knalt zonder toestemming te vragen…dus: ipad op slot, helpdesken afbellen , langskomen voor consult…..wie wordt daar beter van? Oh, wacht even…