Night
Night App Store 1 juni 2020

iOS/iPadOS 13.5: Apple erkent twee nieuwe problemen

De iOS/iPadOS 13.5 update is één van de flinkere updates van de afgelopen jaren. Het is dan ook voor iedereen met een compatible iPhone of iPad aan te raden de update te installeren. Toch is er een keerzijde. De nieuwste iOS update blijkt namelijk wederom niet niet zonder problemen te zijn.

Naast de vele verbeteringen en bugfixes in iOS/iPadOS 13.5 stromen er steeds meer berichten binnen over een hoger batterijverbruik. Daarnaast heeft Customer Support van Apple bevestigd dat de iPad 13.5 update zogenaamde ‘boot loops’ kan veroorzaken, het constant herstarten van de iPad. Daarnaast blijken diverse gebruikers ook problemen te hebben met het afspelen van video’s in het populaire MP4 / MPEG-4 formaat. Zowel iPad- als iPhone-gebruikers lijken hierdoor getroffen te zijn.

iPad kan blijven herstarten na iOS/iPadOS 13.5 update

De 10,5-inch iPad Pro lijkt het vaakst getroffen door de ‘boot-loop’. Volgens AppleInsider doet dit probleem zich “tussen 30 seconden en 45 seconden na het inloggen” voor. Volledige fabrieksresets en zelfs het in de DFU-modus zetten, hebben het probleem voor velen niet opgelost.

Daarnaast lijkt het probleem zich in bepaalde gevallen ook voor te doen op iPhones. Getroffen gebruikers melden dat zowel iOS/iPadOS 13.4.1 als 13.5 de bug lijken te bevatten.

13.5 update zorgt voor problemen met MP4 video

In zowel 13.4.1 als na de iOS/iPadOS 13.5 melden getroffen gebruikers problemen met het afspelen van MP4 video’s. Op diverse fora is sprake van het verliezen van de toegang tot de videobibliotheek (1,2,3,4,5 enz.). Dat geldt voor zowel Apple’s eigen apps als videospelers van derden zoals NPlayer en InFuse.

Hoewel Apple in iOS 11 al naar HVEC overschakelde als standaard video-opname codec, biedt niet elke app hier ondersteuning voor. Overschakelen naar MP4 (nog steeds het populairste video-container format ter wereld) is dus een populaire optie.

iOS 10.15 update probleem met MP4
iOS 10.15 update zorgt voor een probleem met het afspelen van MP4 video’s (klik/tap voor groter).

Een getroffen gebruiker meldde gisteren nog:

Ik heb dit aan Apple gemeld en de enige suggestie die ze me gaven die ik nog niet had geprobeerd, was het verwijderen en opnieuw installeren van de tv-app. Maar dat hielp niet. Veel succes voor ons allemaal!

 

Nog geen oplossing voor de bugs

Apple heeft voor beide bugs nog geen oplossing geboden. Het bedrijf lijkt vooralsnog prioriteit te geven aan een iPadOS / iOS 13.5.1 update die een zero-day exploit op moet lossen. Die exploit maakt het voor gebruikers mogelijk om hun iPhones te jailbreaken. Deze kwetsbaarheid zit overigens al in elke versie van iOS sinds iOS 11, maar werd onlangs pas echt gebruikt.

Updaten of niet?

Ondanks de bugs is het updaten naar iOS/iPadOS 13.5 toch aan te raden. De besproken bugs kunnen naar het blijkt ook in eerdere iOS-versies voorkomen. De nieuwe iOS/iPadOS release zorgt verder ook voor het oplossen van een serieuze Apple Mail-bug. Deze bug komt voor op elke iPad en iPhone die ooit is gemaakt. Bovendien kunnen de Coronavirus-specifieke upgrades mogelijk jouw of iemand anders’ leven redden.

Lees meer over de iOS/iPadOS 13.5 update

Reageer op artikel:
iOS/iPadOS 13.5: Apple erkent twee nieuwe problemen
Sluiten