Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 24 juni 2020

Nieuw in iOS 14: vijf welkome verbeteringen in de Muziek-app

Hoewel iOS 14 een aantal grote, nieuwe functies bevat, zitten er ook in apps die iedereen misschien niet altijd gebruikt nieuwe handigheden verborgen. Een van de apps die een aantal prima verbeteringen krijgt is de Muziek-app.

De Muziek-app van iOS is vooral gemaakt voor gebruikers van Apple’s eigen streamingdienst Apple Music. Je kunt nog steeds je eigen bibliotheek beheren, maar de meeste nieuwe functies richten zich op streaming. Een overzicht.

Nieuw tabblad: luister nu

In iOS 14 verschijnt een nieuwe tabblad in de Muziek-app, dat heet “Luister nu” en vervangt het tabblad “Voor jou”. De inhoud is enigszins aangepast. In de bovenste carrousel zie je niet alleen maar de vier algoritmisch samengestelde persoonlijke playlists meer, maar ook andere aanraders. Deze passen zich aan je luistergedrag en het moment van de dag aan. Alle andere elementen van “Voor jou” zijn nog steeds in dit tabblad te vinden.

muziek-app ios 13 vs ios 14
iOS 13 (links) en iOS 14 (rechts) – Klik/tap voor groter.

Doorlopend afspelen

Naast repeat en shuffle is een nieuw icoon in het afspeel-venster verschenen. Dit is een eindeloze cirkel en die staat voor doorlopend afspelen. Als een playlist afgelopen is, stopt Apple Music in iOS 13 met afspelen. Met deze optie van iOS 14 kun je ervoor zorgen dat de muziek altijd doorgaat. Apple Music zal zelf doorgaan met muziek selecteren die aansluit bij wat je eerder hebt geluisterd. Spotify had deze functie al langer en Apple maakt hiermee een broodnodige inhaalslag.

iOS 14 muziek-app doorlopend afspelen
Klik/tap voor groter.

Verbeterde zoekfunctie

Het tabblad “Zoek” is ook aangepakt. Voordat je begint met zoeken, zie je al een snelle lijst met alle categorieën die op Apple Music beschikbaar zijn. Bij een zoekopdracht kun je in iOS 14 sneller filteren op topresultaten, artiesten, albums, nummers of afspeellijsten. In iOS 13 moet je hier nog een eind voor scrollen.

iOS 14 muziek-app zoeken
Klik/tap voor groter.

Widget voor snelle toegang

Speel je regelmatig muziek af en wil je direct toegang tot je recent afgespeelde nummers of playlists? iOS 14 stelt je in staat om een kleine versie van de Muziek-app in de vorm van een widget permanent op je home-scherm te plaatsen. Je kunt kiezen uit een kleine, medium of grote widget. In de kleine versie is ruimte voor één recent afgespeeld item, in de medium-widget passen er vijf en in de grote widget maar liefst negen.

ios 14 muziek-app widget
De ‘medium’ widget van de Muziek-app – Klik/tap voor groter.

iPadOS 14: nieuw ontwerp met zijbalk

In iPadOS 14, dat afgeleid is van iOS 14, heeft Apple het ontwerp van de Muziek-app geoptimaliseerd. Er is nu een zijbalk aanwezig die je snel toegang tot de functies van Apple Music, je bibliotheek en afspeellijsten geeft. De ruimte op het grote scherm wordt hiermee een stuk beter benut. Iedereen die iTunes op de Mac heeft gebruikt, zal erkennen dat een zijbalk bijzonder praktisch is.

muziek-app iPadOS 14
Klik/tap voor groter.

Meer iOS 14

iOS 14 werd tijdens WWDC 2020 aangekondigd en bevat naast deze nog veel meer nieuwe functies en verbeteringen. In ons dossier “Nieuw in iOS 14” laten we je uitgebreid kennismaken met alle nieuwe functies. De definitieve versie van het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone en iPad (iPadOS 14) verschijnt in september. Later deze zomer zal een publieke bèta beschikbaar zijn.

Reageer op artikel:
Nieuw in iOS 14: vijf welkome verbeteringen in de Muziek-app
Sluiten