Tijden veranderen: iOS 14 gooit selectiewielen overboord

Door: Raymon Mens - 15 reacties
iOS 14 selectiewielen 16x9
(Afbeelding: OMT)

Een tijd of datum selecteren voor je kalender, wekker of herinnering? Je doet het op iOS via de bekende selectie­wielen. Dat die nog bestaan, is een beetje vreemd. Apple rekende al in iOS 7 af met skeuomorphisme, waarbij analoge elementen digitaal werden nagebootst. In iOS 14 is dit helemaal verleden tijd.

Bij het selecteren van een tijd of datum, toont iOS 14 nu gewoon een toetsenbord. Dat is voor veel gebruikers waarschijnlijk een stuk overzichtelijker dan de selectiewielen. Die waren door het platte ontwerp niet altijd even duidelijk. Aan de andere kant waren de wielen wel erg kenmerkend voor iOS.

Niet meer scrollen, maar typen

Deze wijziging is nog niet in alle delen van het nieuwe besturingssysteem aangebracht. iOS 14 gebruikt de virtuele wielen nog steeds bij het invoeren van de tijd in de Herinneringen-app. Bij het instellen van een wekker of het zetten van een afspraak in je agenda, kun je straks echter het numerieke toetsenbord gebruiken.

Goed om te weten: je kunt bij het instellen van een wekker op de tijd tikken om alleen de minuten of de uren te selecteren. Standaard wordt de hele tijd geselecteerd en kun je vier cijfers invoeren. Bij het invoeren van een datum, verschijnt een kalender-weergave waarin je snel een dag kunt kiezen.

ios 14 selectiewielen 001
iOS 13 (links) en iOS 14 (rechts) – Klik/tap voor groter. (Screenshots: OMT/Raymon Mens)

Meer iOS 14

iOS 14 werd tijdens WWDC 2020 aangekondigd en bevat naast deze nog veel meer nieuwe functies en verbeteringen. In ons dossier “Nieuw in iOS 14” laten we je uitgebreid kennismaken met alle nieuwe functies. De definitieve versie van het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone en iPad (iPadOS 14) verschijnt in september. Later deze zomer zal een publieke bèta beschikbaar zijn.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Spongebob

  eindelijk! die tandwielen waren echt super vervelend!!

 • Profielfoto
  xaddict

  Maar hoe zit het dan met een element?

 • Profielfoto
  xaddict

  “Select”

 • Profielfoto
  gipsman

  Vernieuwen om te vernieuwen.

 • Profielfoto
  yasser


  en bij een timer kan het gewoon nog op de oude manier…

 • Profielfoto
  Apple Sap

  @yasser : beta 1 he. Ennuh, lezen…. “Deze wijziging is nog niet in alle delen van het nieuwe besturingssysteem aangebracht .”

 • Profielfoto
  ¿`„

  Ik vind die selectie eigenlijk best prettig werken.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Die selectiewielen waren erg onduidelijk en onhandig.

 • Profielfoto
  Kevin

  ik vond die selectiewielen erg fijn

 • Profielfoto
  mmww

  Best wel software armoede! Nu alleen een keyboard. 🧟‍♂️

 • Profielfoto
  mmww

  De Apple Watch heeft ook geen force touch meer! Terwijl de hardware er gewoon in zit, in alle versies! Belachelijk, omdat nu opeens te deactiveren in deze beta! Werkt heel erg slecht zonder force touch! Ik krijg er een een erg “AliExpress” gevoel bij! Goedkoop!

 • Profielfoto
  BigFreak

  Ik vond t wel wat hebben. Maar dit zal

  in de praktijk denk ik wel sneller werken.

 • Profielfoto
  Milez

  Ik vond die scrollwielen wel iets hebben. Vooral het feit dat je tot ver boven of onder de scrollwielen kon doorscrollen, vond ik heel fijn.

 • Profielfoto
  VxP

  Blij dat ze gaan verdwijnen. Ouderwets en traag in gebruik.

 • Profielfoto
  mymac

  Heb het altijd prettig gevonden. Vraag me af of deze nieuwe methode in de praktijk ook echt fijner gaat zijn, of juist vervelend. Vond die selectiewielen wel zo makkelijk…