Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 29 juni 2020

Tijden veranderen: iOS 14 gooit selectiewielen overboord

Een tijd of datum selecteren voor je kalender, wekker of herinnering? Je doet het op iOS via de bekende selectie­wielen. Dat die nog bestaan, is een beetje vreemd. Apple rekende al in iOS 7 af met skeuomorphisme, waarbij analoge elementen digitaal werden nagebootst. In iOS 14 is dit helemaal verleden tijd.

Bij het selecteren van een tijd of datum, toont iOS 14 nu gewoon een toetsenbord. Dat is voor veel gebruikers waarschijnlijk een stuk overzichtelijker dan de selectiewielen. Die waren door het platte ontwerp niet altijd even duidelijk. Aan de andere kant waren de wielen wel erg kenmerkend voor iOS.

Niet meer scrollen, maar typen

Deze wijziging is nog niet in alle delen van het nieuwe besturingssysteem aangebracht. iOS 14 gebruikt de virtuele wielen nog steeds bij het invoeren van de tijd in de Herinneringen-app. Bij het instellen van een wekker of het zetten van een afspraak in je agenda, kun je straks echter het numerieke toetsenbord gebruiken.

Goed om te weten: je kunt bij het instellen van een wekker op de tijd tikken om alleen de minuten of de uren te selecteren. Standaard wordt de hele tijd geselecteerd en kun je vier cijfers invoeren. Bij het invoeren van een datum, verschijnt een kalender-weergave waarin je snel een dag kunt kiezen.

ios 14 selectiewielen 001
iOS 13 (links) en iOS 14 (rechts) – Klik/tap voor groter.

Meer iOS 14

iOS 14 werd tijdens WWDC 2020 aangekondigd en bevat naast deze nog veel meer nieuwe functies en verbeteringen. In ons dossier “Nieuw in iOS 14” laten we je uitgebreid kennismaken met alle nieuwe functies. De definitieve versie van het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone en iPad (iPadOS 14) verschijnt in september. Later deze zomer zal een publieke bèta beschikbaar zijn.

Reageer op artikel:
Tijden veranderen: iOS 14 gooit selectiewielen overboord
Sluiten