Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 26 juni 2020
Leestijd: 2 minuten

iOS 14-privacyfeature wijst uit: TikTok leest je klembordinhoud

Apple blijft inzetten op privacy en dat is duidelijk met iOS 14. Zo is er nu een banner die meldt wanneer een app naar je klembord kijkt. Die functie zorgt er nu al voor dat het gedrag van bepaalde apps blootgelegd wordt. Want wat blijkt: TikTok maakt zich vaak schuldig aan het controleren van die inhoud.

Dat blijkt uit meerdere ervaringen die onlangs zijn gedeeld op sociale media. De gebruikers hebben de iOS 14-bèta geïnstalleerd. Wanneer de app draait, dan krijgen gebruikers constant de melding te zien dat TikTok dus het klembord leest. Dit is niet alleen ontzettend irritant, het wekt ook zorgen op. Want wat nou als de app die data kopieert zonder toestemming?

iOS 14 legt gedrag apps bloot

Tegenover Telegraph laat het bedrijf achter de populaire video-applicatie weten dat er geen gegevens gekopieerd worden. Wat gebruikers nu in actie zien is een custom systeem dat bedoeld is voor spam. TikTok is nu van mening dat die functie ervoor zorgt dat de iOS 14-privacyfeature constant geactiveerd wordt. Daarom krijgt de app binnenkort een update die ervoor zorgt dat de app niet meer kijkt naar je klembordinhoud.

For TikTok, this was triggered by a feature designed to identify repetitive, spammy behavior. We have already submitted an updated version of the app to the App Store removing the anti-spam feature to eliminate any potential confusion. TikTok is committed to protecting users’ privacy and being transparent about how our app works.

In het bericht van Telegraph staat dat er nog meer apps zijn die het klembord lezen. Denk dan aan AccuWeather, Overstock, AliExpress, Call of Duty Mobile, Patreon, en Google News. Het is onduidelijk waarom al die apps toegang moeten hebben tot je klembord. Maar één ding is duidelijk: het is goed dat Apple dergelijke privacyfuncties implementeert.

De onderstaande tweet is slechts een voorbeeld van iemand die klaagt over het feit dat TikTok naar je klembord kijkt. Er zijn hier nog veel meer tweets, forumposts en berichten over geschreven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
iOS 14-privacyfeature wijst uit: TikTok leest je klembordinhoud
Sluiten