Nieuw in iOS 14: iPhone met tikjes op de achterkant bedienen

Door: Raymon Mens - 4 reacties
iOS 14 iphone tikjes achterkant 16x9
(Afbeelding: Pexels)

Was je gewend om op de voorkant van je iPhone (op het scherm) te tikken? Je zult moeten wennen aan het idee om ook op de achterkant te tikken. iOS 14 maakt het namelijk mogelijk om je iPhone met tikjes op de achterkant van het toestel te bedienen.

Deze nogal verbazing­wekkende nieuwe functie zit verborgen in de toe­gankelijk­heids­opties van iOS 14. Je kunt acties koppelen aan twee of drie tikjes op de achterkant van een iPhone.

Zo werkt tikken om te bedienen

Je kunt via het menu InstellingenToegankelijkheidAanrakenTik op achterkant diverse acties aan twee of drie tikken op de achterkant van je iPhone koppelen. Denk bijvoorbeeld aan het bedieningspaneel tonen, geluid uitschakelen, het verhogen of verlagen van het volume, een schermafbeelding maken en meer. Het is zelfs mogelijk om een opdracht die je in de Opdrachten-app samenstelt uit te laten voeren. Twee keer op je iPhone tikken om het licht uit te doen en drie keer om het aan te doen? Je kunt het op deze manier gewoon instellen.

Uiteraard is deze functie bedacht voor mensen die moeite hebben met bepaalde bewegingen uitvoeren of knoppen indrukken, maar het kan voor iedereen nuttig zijn. Tikken om te bedienen werkte in onze test verrassend goed. Zelfs wanneer de iPhone in een dikke battery case werd gestopt, maakte deze feilloos onderscheid tussen twee en drie tikjes.

iOS 14 iPhone tikken 001
Klik/tap voor groter. (Screenshot: OMT/Raymon Mens)

Meer iOS 14

iOS 14 werd tijdens WWDC 2020 aangekondigd en bevat naast deze nog veel meer nieuwe functies en verbetering. In ons dossier “Nieuw in iOS 14” laten we je uitgebreid kennismaken met alle nieuwe functies. De definitieve versie van het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone en iPad (iPadOS 14) wordt in september verwacht. Later deze zomer zal een publieke testversie beschikbaar zijn.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Melle

  Zie ik me wel gebruiken…

 • Profielfoto
  yellow

  Me too. Dubbel tik = Schermafbeelding. Hoe het nu is is zwaar irritant. Lol

 • Profielfoto
  csteelooper

  yellow op 24 juni 2020 00:12
  Me too. Dubbel tik = Schermafbeelding. Hoe het nu is is zwaar irritant. Lol

  Denk dat ‘schermafbeelding’ inderdaad de handigste is van alles wat erbij staat. Wat ik ook wel leuk zou vinden: iPhone face-down neerleggen = stil/niet storen (wel uitschakelbaar natuurlijk zodat het uitgezet kan worden als je het juist níet handig vindt). Dat kan ook met de 6S al werken, want het kan met de nabijheidssensor. Ik denk dat ‘tikken op achterkant’ voor mij met mijn 6S in ieder geval níet beschikbaar zal zijn… Niet dat dát erg is, want er komt een nieuw toestel…

 • Profielfoto
  xaddict

  “Je zult moeten wennen “

  Dat klinkt alsof het verplicht is terwijl het dus puur optioneel is…