Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 26 juni 2020

Nieuw in iOS 14: foto’s beter beschermd met selectieve toegang

Zou je het prettig vinden als iemand altijd en onbeperkt door de foto­bibliotheek op je iPhone kon kijken? Vast niet. Toch is dat wat veel apps mogen als ze toegang vragen tot je foto­bibliotheek. Daar gaat iOS 14 op twee manieren verandering in brengen.

In iOS 13 en eerder heb je grofweg twee keuzes. Je geeft een app toegang tot al je foto’s, of tot helemaal niets. In iOS 14 komt daar een stap bij: toegang tot een deel van je foto’s.

Selectieve toegang foto’s in iOS 14

Wanneer een app toegang tot je foto’s vraagt, kun je in iOS 14 een selectie maken van foto’s en video’s die als enige zichtbaar zijn voor de app. Hierdoor geef je nooit toegang tot je volledige foto­bibliotheek. Waarom zou je bijvoorbeeld een dating-app toegang tot al je foto’s geven, als je alleen een paar selfies wil uploaden.

Na het selecteren van beperkte toegang, denkt de app dat je fotorol uit alleen de selectie foto’s bestaat. De selectie is specifiek voor elke app. Dat wil zeggen dat WhatsApp zijn selectie heeft, Instagram een ​​andere, Lightroom een ​​heel andere, enz. Het kan ook handig zijn voor apps die je zakelijk gebruikt.

iOS 14 foto's privacy 001
Klik/tap voor groter.

Goed voor je privacy? Absoluut. Praktisch? Nee. Je moet namelijk steeds opnieuw foto’s toevoegen aan de selectie als je nieuwe foto’s binnen een app wil gebruiken. iOS vraagt dit keurig bij het opnieuw openen van een app die toegang wil tot je foto’s, maar het blijft een extra stap. Soms blijft het verleidelijk om dan maar volledige toegang te geven.

Nieuwe fotopicker voorkomt gedoe

iOS 14 komt naast de selectieve toegang ook met een nieuwe fotopicker. Deze zorgt ervoor dat apps al je foto’s kunnen gebruiken, maar nooit permanent toegang tot je hele foto­bibliotheek krijgen. Zodra een app een foto wil gebruiken, komt het selectiescherm met al je foto’s meteen in beeld. Dit gebeurt echter buiten de app om, waardoor je door al je foto’s kunt bladeren. Vervolgens selecteer je gewoon de foto’s die je op dat moment wil gebruiken, en worden ze aan de app doorgegeven.

Apps moeten deze nieuwe fotopicker, genaamd PHPicker, echter wel ondersteunen, dus dat gaat nog even duren. Tot die tijd biedt de selectieve toegang een goed alternatief dat je privacy verhoogt.

Meer iOS 14

iOS 14 werd tijdens WWDC 2020 aangekondigd en bevat naast deze nog veel meer nieuwe functies en verbeteringen. In ons dossier “Nieuw in iOS 14” laten we je uitgebreid kennismaken met alle nieuwe functies. De definitieve versie van het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone en iPad (iPadOS 14) verschijnt in september. Later deze zomer zal een publieke bèta beschikbaar zijn.

Reageer op artikel:
Nieuw in iOS 14: foto’s beter beschermd met selectieve toegang
Sluiten