iOS 13.5.1 uit, maakt nieuwe jailbreak onmogelijk

Door: Raymon Mens - 7 reacties
iOS 13.4.1 en iPadOS 13.4.1 macOS Catalina 10.15.4
(Afbeelding: Apple, bewerking: OMT / Marijn van der Werf)

Apple heeft iOS 13.5.1 uitgebracht. Het is een kleine update die zich vooral richt op het fixen van bugs en dichten van problemen met de beveiliging. In deze update dicht Apple slechts één beveiligings­probleem.

Dit is -niet geheel toevallig- de bug die het mogelijk maakte om de nieuwe jailbreak genaamd unc0ver uit te voeren. Tot ieders verrassing kwam de jailbreak eind mei uit. Apple is er als de kippen bij met het dichten van het lek dat de jailbreak gebruikte.

iOS 13.5.1 bevat slechts één fix

Naast een oplossing voor het beveiligings­probleem dat de jailbreak van unc0ver liet werken, zitten er geen verbeteringen in iOS 13.5.1. Om precies te zijn gaat het om een kwetsbaarheid die kenmerk CVE-2020-9859 heeft gekregen. In de release notes van de update bedankt Apple het unc0ver-team voor het vinden van de bug.

Met andere woorden, als je je iPhone hebt gejailbreakt en er verder van wilt blijven genieten, installeer dan iOS 13.5.1 niet en schakel de automatische updatefunctie van het systeem uit. Deze update verandert overigens niets aan die andere jailbreak genaamd checkm8. Die misbruikt een andere fout waartegen Apple niets kan doen.

iOS 13.5.1 iPadOS 13.5.1 001
Naast iOS 13.5.1 is ook iPadOS 13.5.1 met dezelfde fix uit – Klik/tap voor groter. (Screenshot: OMT/Raymon Mens)

Ook iOS 13.5.5 op komst

Naast iOS 13.5.1 is maandagavond ook de eerste bètaversie van iOS 13.5.5 uitgebracht. Die update moet later in juni naar iedere iPhone of iPad komen, maar is nu alleen voor ontwikkelaars beschikbaar. De precieze vernieuwingen zijn nog niet bekend, al hebben we al wel ontdekt dat het mogelijk is om vanuit de Muziek-app nummers, albums en afspeellijsten op Facebook en Instagram Stories te delen.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  TheDoctor40

  Geen idee waar jullie het vandaan halen, maar ik zie Apple het woord unc0ver nergens noemen…

 • Profielfoto
  TheDoctor40

  TheDoctor40 op 1 juni 2020 22:00
  Geen idee waar jullie het vandaan halen, maar ik zie Apple het woord unc0ver nergens noemen…

  Never mind, found it. Als je zoekt op de CVE code vind je ‘m wel.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Je kunt ‘m ook vinden op als je op de link ‘één beveiligings­probleem’ in de eerste alinea klikt. Ik link daar naar (een deel van) de release notes.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dus, even resumerend;

  iOS 13.5.1 maakt jailbreak NIET onmogelijk
  iOS 13.5.1 maakt alleen de unc0ver Jailbreak onmogelijk

  ?

 • Profielfoto
  pruus

  En de Safari bug die bijvoorbeeld op dit forum geen reacties laat zien of sommige HTML formulieren, textarea, ook niet zichtbaar zijn….. kom op Apple, doe je werk beter. Ik zit nu in Chrome te werken.

 • Profielfoto
  Koezel

  @ Pruus.

  Daar heb ik geen last van.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  pruus op 2 juni 2020 10:14
  En de Safari bug die bijvoorbeeld op dit forum geen reacties laat zien of sommige HTML formulieren, textarea, ook niet zichtbaar zijn….. kom op Apple, doe je werk beter. Ik zit nu in Chrome te werken.

  Jouw reacties zijn altijd prima te lezen voor mij….met safari