Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 30 juni 2020

Facebook onthult de toekomst van VR en het is eerder CSI Miami dan Tron

Facebook heeft een nieuwe virtual reality-bril onthuld met een dikte van nog geen negen millimeter. Dat is net zo dun als een smartphone. We moeten er wel bij vertellen dat het vooralsnog om een prototype gaat. Maar nu krijgen we dus al wel een glimp van de toekomst van VR.

Het prototype dat Facebook Reality Labs-onderzoekers ontwikkeld hebben, beschikt over holografische glazen en polarization-based optical folding in plaats van refractieve lenzen. Daardoor is de bril veel compacter en lichter. Bovendien ziet die eruit als een retrozonnebril. Meestal moeten virtual reality-brillen ruimte bieden aan gebogen lenzen, daardoor zijn ze zo groot en onhandig. Met zo’n gebogen lens duurt het langer voordat het beeld bij je ogen aankomt, waardoor digitale objecten dus verder weg lijken te zijn dan daadwerkelijk het geval is.

Prototype VR-bril van Facebook. (Afbeelding: Facebook)

Facebook toont prototype VR-bril

De nieuwe lenzen buigen op eenzelfde manier het licht zoals oude VR-brillen doen. Het holografische materiaal lijkt op een sticker, die vergelijkbaar is met een holografisch beeld op je creditcard. Maar in plaats van een afbeelding wordt hier echter een lens gepresenteerd. Daardoor kan de bril dus zo dun en licht zijn. Echter, er is nu te weinig ruimte tussen het display en de lens om het beeld goed scherp te krijgen. Om dat gat te dichten, wordt er gebruikgemaakt van polarization-based optical folding, ook wel pancake folding genoemd.

Pancake folding zorgt ervoor dat licht een paar keer heen en weer stuitert binnen een lens voordat het bij je oog aankomt. Daardoor is het licht alsnog lang onderweg, terwijl de fysieke afstand helemaal niet groot is. De lenzen en deze techniek werken dus nauw samen voor het creëren van het driedimensionale beeld voor je ogen.

Helaas is het zo dat het Facebook-onderzoeksteam bij Facebook momenteel ook echt pas in de onderzoekfase zit. Er zijn namelijk nog veel problemen te tackelen voordat dit daadwerkelijk een goed werkend product wordt. Dat kan nog jaren duren. Zo gebruikt de bril nog externe componenten, zoals lichtbronnen en displaydrivers — die zouden allemaal in dat kleine frame geïntegreerd moeten worden. Ook worden er vooralsnog alleen groene Matrix-achtige kleuren gebruikt. Het team hoopt in de toekomst laserlichtbronnen te kunnen gebruiken, zodat er meer kleur gepresenteerd kan worden dan op rood-groen-blauw-schermen.

Reageer op artikel:
Facebook onthult de toekomst van VR en het is eerder CSI Miami dan Tron
Sluiten