Facebook blokkeert bijna 200 accounts wegens haatzaaien

Door: Jeroen Kraak - 7 reacties
Mark Zuckerberg van Facebook Project Libra
(Afbeelding: Amy Osborn / AFP)

Facebook vecht al een tijdje tegen haatdragende taal op zijn platform en die strijd wordt nu onverminderd doorgezet. Dit keer met extra urgentie. Daarom heeft het bedrijf onlangs 200 accounts offline gehaald van gebruikers die gekoppeld konden worden aan groeperingen die haat uitdragen.

Dat heeft het sociale netwerk bevestigd tegenover Associated Press. Het gaat dan om groeperingen zoals de Proud Boys en de American Guard, die voorheen al een keer geblokkeerd waren door Facebook. Het bedrijf was achter de schermen al bezig met het verwijderen van de haatdragende accounts, maar werd door de ontwikkelingen van de laatste dagen gedwongen daar meer vaart achter te zetten. Dat heeft alles te maken met de demonstraties tegen racisme en politiegeweld over de wereld. Maar in de VS woedt de strijd nu het hevigst. In steden over het hele land blijven de demonstraties doorgaan.

Instagram Facebook inplannen
Facebook-inlogscherm.

Facebook strijdt tegen haatdragende taal

De reden dat Facebook nu vaart moet maken, komt aan het licht doordat de groeperingen onrust willen stoken tijdens de anti-racismedemonstraties. Ze zijn niet alleen van plan om groepsleden aan te moedigen op te komen dagen om rellen te schoppen, maar vragen ook of die mensen wapens willen meenemen. Dat gebeurt niet altijd, maar in sommige gevallen wel. Reden genoeg om daar als platformhouder dus een stokje voor te steken, want dat is nu iets waar helemaal niemand op zit te wachten.

Eerder legde Facebook al zogenaamde boogaloo-groepen plat op zijn website. Deze groepen bestonden voornamelijk uit racisten, evenals witte supremacisten die zich voordeden als leden van Antifa. Dat zijn niet de enige maatregelen die het medium getroffen heeft tegen haat. In de afgelopen maanden zijn er heel wat groepen verbannen. Facebook maakt gebruik van kunstmatige intelligentie voor het opsporen van haatdragende taal. Toch lukt het niet om alles te filteren.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  icegodd

  Facebook maakt gebruik van kunstmatige intelligentie voor het opsporen van haatdragende taal.

  Laten wij hopen dat ze ook PVV gaan blokkeren, kansloze derderangs partij.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  200 accounts… Lachwekkend! 200 miljoen accounts offline halen, dat lijkt me -met al die haatbagger op Facebook- pas een zinnige actie.

 • Profielfoto
  Saaihead

  Tja, Trump mag het wel en die 200 accounts niet. Ik denk dat die Zuckerberg doodsbang is voor zijn president.

 • Profielfoto
  MIVE

  Laten we hopend dat ze GroenLinks en D66 gaan blokkeren, want gevaar voor Nederland…

  Kortom: wie bepaalt wat haatdragend is? Welke meningen tolereren we en welke niet? Eng om dat in handen te geven van een prive-onderneming. Willekeur ligt op de loer, zeker in politiek-correct Amerika.

  Duidelijk oproepen tot geweld.. hoewel dat vaak weer in codetaal gebeurt. Binnen antifa is er een hele codeboek in gebruik hoe er gecommuniceerd moet worden als er geweld ingezet gaat worden.

 • Profielfoto
  Frans

  Alle meningen zijn vrij, maar sommige meningen zijn vrijer dan anderen. 🤔

 • Profielfoto
  Koezel

  @ Mive. Ik ben het met je eens. Het zou zomaar uit kunnen monden op censuur.  En de reactie van Icegodd is veelzeggend.

  Waar legt men de grens?

 • Profielfoto
  Pjotr

  “in de VS woedt de strijd nu het hevigst”

  Corona eist nu fors zijn tol onder de werkende bevolking. Baan kwijt en dus ook de zorgverzekering uit. Waar sterfte onder de werkende bevolking hoger is dan onder de rijken die straks gewoon op de vaccinatie kunnen wachten. Dood door een virus is als erg genoeg. Nu ook nog door de politie. Die ongelijkheid gaat een keer leiden tot rellen en oproer…..In de USA. En dat komt niet door Zuckerberg.