Thomas Aalderink
Thomas Aalderink OMT Specials 21 juni 2020

De betekenis en herkomst van het Apple Command-toets symbool (⌘)

Iedereen die regelmatig op een iMac of MacBook werkt, is bekend met de command-toets. Of je nu snel een stukje tekst wil kopiëren, een woord zoekt in een document of een nieuwe map wil aanmaken, je begint in alle gevallen bij ‘cmd’. vele sneltoetscombinaties maken gebruik van de toets met daarop de herkenbare ⌘. Maar wat betekent dit symbool eigenlijk?

Voor de herkomst moeten we terug naar een periode in de Apple-geschiedenis waar de command-toets nog niet bestond. Op de het toetsenbord van bijvoorbeeld de Apple II was er geen ⌘ te bekennen. Op die plek vond je toen nog gewoon een Apple logo. Deze toets werd dan ook de Apple-toets genoemd.

Te veel Apple

Daar kwam verandering in toen Apple in 1984 de Macintosh introduceerde. Opeens was het Apple logo verdwenen en stond de inmiddels welbekende mattenklopper/pretzel/klaverblad op diens plek. Deze verandering is te danken aan Steve Jobs. De oprichter vond dat het Apple-logo te vaak gebruikt werd. Overal waar je keek stond een appeltje en dat mocht wel wat minder.

Steve Jobs initieerde de ommezwaai, maar is er niet verantwoordelijk voor dat er nu een ⌘ op je toetsenbord staat. Het command-symbool hebben we namelijk te danken aan Susan kare. Zij was één van de eersten binnen Apple die zich bezighield met het ontwerpen van icoontjes. Zo ontwierp ze de pixelige prullenbak, het floppy icoontje, de lachende Mac en meer.

De oorsprong van de command-toets

Al deze icoontjes van Susan Kare zijn inmiddels vervangen door moderne versies, behalve het command-teken. De beslissing om de ⌘ op het toetsenbord te zetten heeft stand weten te houden. Toch is dit niet één van Susan’s vele ontwerpen. Het symbool bestond namelijk al en is voornamelijk in Scandinavische landen te vinden.

Susan Kare kwam het ⌘ symbool tegen in een database en besloot deze te introduceren als hét teken van de command-toets. Haar idee werd goedgekeurd en daarom staat de ⌘ nog steeds op je toetsenbord. Opmerkelijk, want tot dat moment had het symbool een hele andere betekenis.

De betekenis van het ⌘ symbool

Dit teken was namelijk vooral langs de weg te vinden in Scandinavische landen. Finland begon daarmee in 1950 en vervolgens namen buurlanden zoals Zweden deze over. Wanneer je dit bord tegenkwam, wist je dat er een bezienswaardigheid of kampeerterrein in de buurt was.

De meest gehoorde theorie is dat het teken een kasteel of fort moet voorstellen. Al zeggen sommigen dat het een klavertje vier of een klaverblad (snelweg kruising) is. De oorsprong kunnen we dus niet met zekerheid zeggen. Wat we wel weten is dat Susan Kare het symbool niet ontdekt heeft tijdens een vakantie. Dit wordt soms beweerd, maar zoals we eerder al zeiden, kwam Susan de ⌘ gewoon tegen in een database met symbolen.

Sneltoetscombinaties met de command-toets

Dit is hoe het ⌘ symbool op de command-toets beland is. Leuk om te weten, maar wat je er mee kan is veel interessanter. Je zult de command-toets ongetwijfeld regelmatig gebruiken, maar ken je alle sneltoetscombinaties? Dit zijn in ieder geval de combinaties die wij het vaakst gebruiken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De betekenis en herkomst van het Apple Command-toets symbool (⌘)
Sluiten