Corona-app volgens Minister De Jonge het liefst voor de zomervakantie af

Hugo de Jonge, de Nederlandse minister voor Volksgezondheid, wil de app voor bron- en contactonderzoek voor de zomervakantie af hebben. Of dit gaat lukken lijkt op dit moment nog niet zeker, maar het voornemen is nu in elk geval uitgesproken door de minister.

Mocht de app daadwerkelijk binnen nu en enkele weken af zijn, dan kunnen Nederlandse vakantiegangers die in eigen land gebruiken. In de persconferentie zei De Jonge daar het volgende over. “Naja, je weet, nog veel moeilijker als je op vakantie bent in een vakantiesituatie weet je natuurlijk nog veel moeilijker met wie je allemaal contact hebt gehad, bij wie je allemaal in de buurt bent geweest, hoe lang dat heeft geduurd etc. Dus er zal bron- en contactonderzoek worden gedaan, maar dat zal natuurlijk wel zijn beperkingen kennen. Een van de redenen overigens om die app nog steeds heel graag te willen, daar werken we ook hard aan, ik hoop zelfs dat hij op de drempel van de vakantie af is al, maar dat zal heel hard doorwerken worden.”

App voor contactonderzoek (Afbeelding: Apple / Google)

Die corona-app komt eraan

Binnen nu en twee weken moet de eerste test van de corona-app plaatsvinden. En in de laatste twee weken van de maand volgt nog een proef. In Nederland begint de zomervakantie op 6 juli aanstaande. Dan zijn de kinderen in het noorden van het land als eerste vrij voor zes weken.

Vorige week werden de eerste beelden van het concept van de corona-app gepresenteerd door ontwikkelaars. Het is de bedoeling dat de app straks op de achtergrond actief is en anonieme sleutels uitwisselt met smartphones die de app ook hebben draaien. Dat gebeurt wanneer de toestellen meer dan tien minuten of een kwartier bij elkaar in de buurt geweest zijn. Het detecteren gebeurt via bluetooth, dus dan is het wel de bedoeling dat je die verbinding ingeschakeld hebt.

Het systeem werkt met de inmiddels bekende Exposure Notification-api waar zowel Apple als Google aan gewerkt hebben.

Reageer op artikel:
Corona-app volgens Minister De Jonge het liefst voor de zomervakantie af
Sluiten