Artikel delen van 3 maanden of ouder? Facebook gaat je waarschuwen!

Door: Wesley Akkerman - 5 reacties
Logo: FaceBook

We hebben het allemaal wel eens gezien. Iemand deelt op Facebook een link naar een artikel, waar alleen maar gedateerde informatie in staat. Als het goed is moet dat in de toekomst minder vaak gebeuren. Het sociale media treft nu maatregelen tegen de verspreiding van achterhaald nieuws.

Facebook is namelijk begonnen met het uitrollen van een speciale functie. Die functie moet ervoor zorgen dat gebruikers een notificatie krijgen met daarin de boodschap dat een bericht meer dan drie maanden oud is. Dat gebeurt vlak voor het moment dat je zo’n bericht wil delen op je profiel. De notificatie komt naar voren wanneer je de deelknop gebruikt. Op moment van schrijven is het niet duidelijk of de functie ook werkt wanneer je de link kopieert en plakt. Het kan natuurlijk zijn dat oud nieuws nog steeds relevant is. Je bent dus nog steeds in staat oudere artikelen te delen met je familie en vrienden.

Facebook oud nieuws
Facebook waarschuwt voor oud nieuws. (Afbeelding: Facebook)

Facebook waarschuwt voor oud nieuws

Facebook laat weten dat de tijdigheid van het artikel een belangrijke element is voor lezers. Zo kunnen ze zelf bepalen wat ze lezen, vertrouwen en delen. Misschien herken je het zelf wel. Je leest een artikel met gedateerde informatie. Je denkt dat je op de hoogte bent, maar eigenlijk loop je dus nog steeds achter de feiten aan. Dat is vervelend in discussies, helemaal wanneer iemands wereldbeeld bevestigd wordt door middel van oude berichtgeving. Door nadruk te leggen op het moment van publiceren, kun je mensen er eerder op wijzen dat ze op het punt staan mogelijk gedateerde informatie te delen.

Daarnaast is Facebook voornemens ook andere labels te presenteren. Denk dan aan het leveren van extra context met betrekking tot covid-19, zoals achtergrondinformatie en de bron van het nieuws. Twitter heeft onlangs nog een functie uitgerold die gebruikers erop wijst dat ze niet zomaar elk artikel moeten delen — helemaal wanneer blijkt dat ze dat stuk niet gelezen hebben. Het is goed om te zien dat sociale media hun rol als nieuwsverspreiders serieus nemen en dat ze stappen ondernemen tegen de verspreiding van achterhaald, gedateerd of simpelweg nepnieuws.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  hagar2008

  Vreemde aanpak. De datum is vaak totaal niet relevant als het gaat om de correctheid van een artikel.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Vreemde aanpak?

  Paar jaar geleden was er een vrouw met een ernstig ziek kind en helaas was er geen hoop meer voor het kind. Kind is ook overleden. Toen het kind nog leefde en was opgegeven heeft de moeder uit radeloosheid een nood/hulp kreet gedaan op FB. Uiteraard kwam er geen oplossing uit voort, kind komt te overlijden, groot drama natuurlijk, maar uiteindelijk moet het leven door. De vrouw krabbelt met professioneel hulp weer op, alles weer een beetje op rit gaat een knakworst 4 jaar later dit bericht weer delen met het gevolg dat de vrouw weer terug bij af was.

 • Profielfoto
  csteelooper

  hagar2008 op 26 juni 2020 13:51
  Vreemde aanpak. De datum is vaak totaal niet relevant als het gaat om de correctheid van een artikel.

  Zo vreemd is het niet hoor… Zie de reactie hierboven. Bovendien zijn verreweg de meeste artikelen die worden gedeeld wel degelijk ‘te oud’ na verloop van tijd. Dat het niet op álle artikelen van toepassing is lijkt me wel duidelijk. Maar daarom is het ook een waarschuwing en geen blokkade voor delen.

 • Profielfoto
  monty python

  Zou graag een waarschuwing krijgen telkens ze mijn data misbruiken.

 • Profielfoto
  RW076

  1984.