Apple kondigt tijdens WWDC20 overstap naar eigen Mac-chip aan

Door: Mark Hofman - 12 reacties
Apple wwdc 2020
Afbeelding: Apple Inc.

Tijdens WWDC20 kondigt Apple een grote overstap aan. Althans, dat is wat via onofficiële weg naar buiten wordt gebracht. Het zou te maken hebben met de plannen die Apple heeft voor de Mac en de eigen geproduceerde chips.

Het nieuws is niet officieel bevestigd, maar komt uit het kamp van Bloomberg. Daar wordt duidelijk gemaakt dat de overstap bekend gemaakt zal worden, maar dat de daadwerkelijk producten pas volgend jaar het daglicht zien.

‘Apple kondigt ARM Macs aan tijdens WWDC20’

Apple is druk bezig met plannen om Mac computers te laten draaien op een eigen gemaakte processor. Hierdoor levert het bedrijf uit Cupertino een stukje afhankelijkheid in, gezien het feit dat de computers op dit moment draaien op de chips van Intel. Een grote stap die volgens Bloomberg al tijdens WWDC20 aangekondigd wordt.

In de week van 22 juni vindt WWDC20 plaats. Dit keer niet in San Jose, maar via de digitale weg. Naast het feit dat Apple de komst van iOS 14 bekendmaakt, zal het bedrijf uit Cupertino zich volgens Bloomberg ook uitlaten over Kalamata. Dat is de codenaam voor het project. Het zou ontwikkelaars buiten Apple de tijd geven om zich aan te passen voordat de Macs in 2021 uitgerold worden. Zo meldt een bron van de website.

WWDC20 Apple
Vanaf 22 juni gaat Cupertino los (Afbeelding: Apple)

Het klinkt als een logisch verhaal, maar heel zeker lijkt Bloomberg nog niet te zijn. Zo wordt er vermeld dat de timing van de aankondiging nog kan veranderen. Dit vanwege het feit dat de hardware nog maanden op zich laat wachten.

Eigen chips

Er wordt al tijden gesproken over het feit dat Apple bezig is met ARM-gebaseerde chips voor zijn Mac line-up. Chips die overigens door het bedrijf uit Cupertino zelf gemaakt zijn. Zoals gezegd is het bedrijf op dit moment afhankelijk van Intel. Deze moeten op dezelfde manier ontworpen zijn als de A-serie chips in de iPhone- en iPad-modellen.

Mocht Apple tijdens WWDC20 de wijziging daadwerkelijk aankondigen, dan is dat wel een uniek moment. Het zou namelijk voor de eerste keer in de 36 jaar oude geschiedenis van de Mac zijn dat Apple een eigen gemaakt chip aanbiedt.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  naar eigen = haar eigen (?)

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Ik hoop nog niet dit jaar. Ik wil nog een nieuwe iMac met nieuw design zonder arm.

 • Profielfoto
  Night

  Waarschijnlijk word slechts de stap aangekondigd. Dan duurt het nog een x-aantal jaar (?) voordat het daadwerkelijk zo ver is. En als het dan zover is, zullen eerst de allerlichtste machines, zoals de kleine MacBooks aan de beurt zijn. Ik denk dat je voorlópig nog niets te vrezen hebt 😉

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Elk voordeel heeft zo zijn nadeel. Ik geloof zeer zeker in ARM processor architecturen. Maar ik heb toch wel degelijk wat mensen om mij heen die afhankelijk zijn van twee werelden: macOS en Windows … Nu, bestaat Windows al een tijdje voor zowel ARM als Intel/AMD processors. Maar …

  In hoeverre blijft Apple’s ARM processor compatible met de ARM basis (Apple heeft vele zaken toegevoegd, maar de kern van de ARM architectuur is in Licentie afgenomen, tenzij ik me hierin vergis: ARMv8-A voor de huidige generatie processors)

  En … zal naast macOS uberhaupt iets van bootcamp blijven bestaan, of gaan we terug naar een wereld waar door middel van treurige, trage emulatie de OS’en geemuleerd kunnen worden.

  Behalve zaken als STEAM zijn er nog genoeg programma’s waar gewoon nooit een Mac versie van is uitgekomen (of ooit uit gaat komen) en dan hebben we het vooral over klein- of midzakelijke software overal ter wereld plus … overheidstoepassingen, zoals bijvoorbeeld programma’s van belastingdiensten wereldwijd …

  En dan hebben we het over mechanismen waarbij diverse gecompileerde versies worden meegeleverd. Zoals bijvoorbeeld vroeger bij Apple PowerPC en Intel code in een programma zat en je middels tooltjes de PPC of de Intel code kon verwijderen (‘schonen’), maar feit bleef: relatief grote programma’s, overhead en andere pijnen … Dus hoe gaat deze transitie uitzien.

  Ben overigens enthousiast over de aankondiging, maar niet helemaal gerust op een positieve uitwerking. Vrees, na een tijd van consolidatie en homogene architecturen, weer voor een behoorlijke versplintering. Vanuit processor en pure techniek gezien: leuke en spannende tijden.

  Vanuit een gebruikersperspectief heb ik op een aantal punten mijn bedenkingen.

  Maar goed, we hebben nog een lange weg te gaan, tijd zal het ons leren.

 • Profielfoto
  RW076

  Toch leuk dat we weer 15 jaar van een 486 architectuur hebben mogen genieten. Op naar de volgende.

 • Profielfoto
  qazwsx

  ik ben heel benieuwd hoe ‘krachtig’ die arm machines zullen zijn vergeleken met de intel machines. Die hele transitie destijds van ppc naar intel duurde toch ook 3 jaar voordat ‘alles’ vlekkeloos werkte…

 • Profielfoto
  qazwsx

  oh ja en ik hoop ook niet dat laptops een soort ipads worden, ik vind dat echt een stuk minder prettig werken voor serieuze dingen.

 • Profielfoto
  Frans

  Night op 9 juni 2020 17:29
  Waarschijnlijk word slechts de stap aangekondigd. Dan duurt het nog een x-aantal jaar (?) voordat het daadwerkelijk zo ver is. En als het dan zover is, zullen eerst de allerlichtste machines, zoals de kleine MacBooks aan de beurt zijn. Ik denk dat je voorlópig nog niets te vrezen hebt 😉

  Nou, het zou zomaar heel snel kunnen gaan. De overgang van PowerPC naar Intel ging ook heel snel. Ik herinner me nog dat ik een nieuwe iMac G5 had gekocht waarvan binnen een half jaar een Intel versie werd uitgebracht. Een jaar of zo later waren alle Macs Intel.

  Apple zal voor de gebruikelijke levensduur van een Mac vast wel voor een software oplossing zorgen waarmee ‘oude meuk’ kan blijven draaien (iets als Rosetta), maar daarna heb je wel een probleem als je software gebruikt die niet regelmatig een update krijgt.

 • Profielfoto
  mvdenberg

  Ik denk dat de overstap naar een ARM Mac omgeving sneller gerealiseerd is dan de overstap destijds van PPC naar Intel: vandaag de dag is heel veel webbased. Bovendien zijn er vele goede apps te vinden die ook op ARM (iOS / iPadOS) draaien. Deze bieden op de iPad minder mogelijkheden dan onder macos, maar tegenwoordig kunnen dit soort apps heel veel. Dit soort apps zullen ook goed uit te breiden zijn met nieuwe en nog krachtigere functies. Voor de pro’s zal de overgang langer duren (software).

 • Profielfoto
  mr.ray

  doctor_apple op 9 juni 2020 17:34
  Elk voordeel heeft zo zijn nadeel. Ik geloof zeer zeker in ARM processor architecturen. Maar ik heb toch wel degelijk wat mensen om mij heen die afhankelijk zijn van twee werelden: macOS en Windows … Nu, bestaat Windows al een tijdje voor zowel ARM als Intel/AMD processors. Maar …

  In hoeverre blijft Apple’s ARM processor compatible met de ARM basis (Apple heeft vele zaken toegevoegd, maar de kern van de ARM architectuur is in Licentie afgenomen, tenzij ik me hierin vergis: ARMv8-A voor de huidige generatie processors)

  En … zal naast macOS uberhaupt iets van bootcamp blijven bestaan, of gaan we terug naar een wereld waar door middel van treurige, trage emulatie de OS’en geemuleerd kunnen worden.

  Behalve zaken als STEAM zijn er nog genoeg programma’s waar gewoon nooit een Mac versie van is uitgekomen (of ooit uit gaat komen) en dan hebben we het vooral over klein- of midzakelijke software overal ter wereld plus … overheidstoepassingen, zoals bijvoorbeeld programma’s van belastingdiensten wereldwijd …

  En dan hebben we het over mechanismen waarbij diverse gecompileerde versies worden meegeleverd. Zoals bijvoorbeeld vroeger bij Apple PowerPC en Intel code in een programma zat en je middels tooltjes de PPC of de Intel code kon verwijderen (‘schonen’), maar feit bleef: relatief grote programma’s, overhead en andere pijnen … Dus hoe gaat deze transitie uitzien.

  Ben overigens enthousiast over de aankondiging, maar niet helemaal gerust op een positieve uitwerking. Vrees, na een tijd van consolidatie en homogene architecturen, weer voor een behoorlijke versplintering. Vanuit processor en pure techniek gezien: leuke en spannende tijden.

  Vanuit een gebruikersperspectief heb ik op een aantal punten mijn bedenkingen.

  Maar goed, we hebben nog een lange weg te gaan, tijd zal het ons leren.

  Vergeet niet dat Apple 15 jaar geleden geen marktleider was zoals nu het geval is  de adoptie naar ARM is er al deels dankzij de iPhone en iPad dus de overstap is toch wel kleiner. De enige bezorgdheid is imo de compatibiliteit met Windows in het bedrijfsleven.

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  doctor_apple op 9 juni 2020 17:34
  de kern van de ARM architectuur is in Licentie afgenomen, tenzij ik me hierin vergis

  Nee, dat klopt: ARM-processors worden ontwikkeld door Arm Holdings, en daar kun je als bedrijf een licentie op nemen om ze te maken, met of zonder eigen toevoegingen.

  En … zal naast macOS uberhaupt iets van bootcamp blijven bestaan, of gaan we terug naar een wereld waar door middel van treurige, trage emulatie de OS’en geemuleerd kunnen worden.

  Er zijn een Windows- en Linux-versies voor ARM-processors, dus dat zou moeten kunnen. Interessanter blijf ik vinden dat dit het wellicht (hopelijk?) mogelijk maakt om RISC OS op een Mac te installeren.

  En dan hebben we het over mechanismen waarbij diverse gecompileerde versies worden meegeleverd. Zoals bijvoorbeeld vroeger bij Apple PowerPC en Intel code in een programma zat en je middels tooltjes de PPC of de Intel code kon verwijderen (‘schonen’), maar feit bleef: relatief grote programma’s, overhead en andere pijnen …

  Heb je zo weinig schijfruimte dat dat een probleem is, dan? Mac OS X is er altijd al vanuitgegaan dat schijfruimte tegenwoordig goedkoop is, en dus dat het mogelijk is om allerlei dingen in programma’s mee te leveren die eigenlijk niet gebruikt gaan worden, zoals code voor twee (of meer) modellen processor, maar ook allerlei taalpakketten. Daar heb je normaal gesproken allemaal geen last van, behalve als je erg weinig ruimte meer op je schijf overhebt.

 • Profielfoto
  McQueen

  Grootste nadeel lijkt me financieel, Intel Macs zullen als dit doorgaat veel sneller afschrijven. Afgezien van de overgangsperiode waarin je met emulatoren moet rommelen om Apps draaiende te houden.