Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Diensten 17 juni 2020

Apple TV+ haalt rechten binnen van Israëlische spionagethriller over Iran

Apple TV+ komt voor het eerst met een buitenlandse serie op het eigen platform. Het gaat om de Israëlische spionagethriller Tehran.

Apple heeft een bijzondere aankoop gedaan voor haar dienst Apple TV+. Het haalt de achtdelige Israëlische serie Tehran binnen. Dit is om meerdere redenen een bijzondere aankoop te nomen, waarbij Apple buiten zijn comfortzone is.

Tehran op Apple TV+

Het is voor het eerst dat Apple een serie koopt die door een ander televisiemaatschappij wordt uitgezonden. Tehran wordt namelijk in het land uitgezonden door Kan 11. De releasedatum daar is op 22 juni. Apple TV+ heeft nu de rechten voor alle landen buiten Israël. Tot nu toe waren alle producties op de streamingdienst Amerikaans. Het is onbekend wanneer Apple TV+ de serie toevoegt aan haar bibliotheek. Producer Shula Spiegel laat weten dat het bedrijf al drie seizoenen van de serie heeft besteld.

Een andere bijzondere constatering is dat Tehran de eerste show op het platform is dat niet exclusief voor Apple TV+ gemaakt is. Greyhound was dan oorspronkelijk ook niet voor Apple TV+ gemaakt, maar Sony Pictures verkocht het exclusieve recht van de film wel aan de iPhone-maker. Deze is dus in tegenstelling tot Tehran alleen op Apple TV+ te zien.

Een nieuwe koers?

Met de nieuwe aankoop lijkt Apple eerder nieuws te bevestigen dat het zijn aanbod van films en series flink wil uitbreiden. Bloomberg meldde vorige maand dat Apple de rechten van oude series en film wil binnenhengelen. Hierdoor moet het aanbod flink uitgebreid worden waardoor het kan concurreren met Amazon en Netflix. Ook lijkt het zich te gaan richten op het uitzenden van live sport. Daarvoor haalde het bedrijf eerder James DeLorenzo van Amazon Video. Hij was daar verantwoordelijk voor het sportaanbod van de streamingdienst.

Tehran gaat over de Israëlische hacker die een missie moet uitvoeren in de hoofdstad van Iran. Ze moet in Tehran een nucleaire reactor zien uit te schakelen. Als de missie mislukt moet ze onderduiken in Tehran. Daar wordt ze verliefd op een prodemocratische activist. De serie is gemaakt door Moshe Zonder, die eerder al de Netflix-serie Fauda maakte.

Politiek geladen

“Tehran wil een nieuw licht schijnen op het conflict tussen Iran en Israël. Ook behandelt het thema’s als immigratie, identiteit en patriotisme,” lieten de makers eerder aan Deadline weten. De thriller lijkt dus behoorlijk politiek geladen, want de twee landen zijn al jaren met elkaar in conflict. Het is dus bijzonder te noemen dat Apple zijn handen daaraan durft te branden.

Reageer op artikel:
Apple TV+ haalt rechten binnen van Israëlische spionagethriller over Iran
Sluiten