Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 26 juni 2020
Leestijd: 2 minuten

Zo maken Apple’s nieuwe toegankelijkheidsfuncties technologie bereikbaar

Toegankelijkheidsfuncties zorgen ervoor dat iedereen kan genieten van technologie. Dat weet Apple. En iOS 14 en watchOS 7 zitten er vol mee. Op deze manieren zorgt het bedrijf uit Cupertino ervoor dat we allemaal meer uit onze Apple-producten halen.

Zo kun je bijvoorbeeld de audio-instellingen van je AirPods of Beats-koptelefoon aanpassen met de equalizer. Je hebt drie standaard opties, Balanced Tone, Vocal Range en Brightness, en kunt per mogelijkheid verder finetunen. Je kunt de instellingen ook anders instellen voor gesprekken, video en audio. In totaal kun je tot negen audioprofielen instellen. De AirPods Pro beschikken ook over Transparency, waarmee omgevingsgeluid beter gehoord worden. Mensen met gehoorproblemen kunnen zo mogelijk beter horen wat er om hen heen gebeurt.

Apple zet in op toegankelijkheid

Er wordt meer met geluidsherkenning gedaan. Zo kunnen iOS 14, iPadOS 14 en watchOS 7 je laten weten wanneer een rookmelder, brandalarm of deurbel afgaat. In de toekomst komen er meer te herkennen geluiden bij. FaceTime kan ook mensen herkennen die gebarentaal gebruiken. Normaal gesproken komen alleen de mensen in beeld die praten. Maar met een nieuwe update herkent de app ook gebarentaal, waardoor die mensen groot in beeld komen.

ios 14 muziek-app widget
Klik/tap voor groter.

Apple zet verder in op gehoorgezondheid door de Apple Watch met watchOS 7 te laten vertellen wanneer je in een omgeving bent die veel te gehorig is en dus boven een bepaald aantal decibel komt. Dit werkt nu ook met koptelefoons. Staat je muziek te hard? Dan raadt de smartwatch aan het volume naar beneden te doen. Gebruik je wel eens de optie Real-Time Text, waarmee je gesprekken live transcribeert? Straks hoef je daar tijdens een telefoongesprek niet meer de telefoonapplicatie voor open te houden. Je kunt ondertussen een andere app openen, terwijl er bovenin een notificatie verschijnt met wat er gezegd wordt.

Middels VoiceOver kan Apple interface-elementen herkennen en die voorlezen aan mensen met een slecht zicht. Dat gaat niet alleen om knoppen, maar ook om sliders, tafels en andere UIKit-elementen. Handig voor wanneer een ontwikkelaar vergeet dergelijke ondersteuning in te bouwen. Daarnaast kan men meer context geven aan beeldbeschrijvingen in apps en op het web. De Back Tap ondersteunt nu Shortcuts. Zo kun je dus met een aantal taps op de achterkant van je iPhone een bepaalde automatisering activeren.

Verder krijgt de vergrootglas extra functies voor mensen met een slecht zicht. Ook Face ID en Touch ID gaan mee: activatie zonder een druk op de knop. Daarnaast ondersteunen Apple Arcade en Apple TV de Microsoft Adaptive Controllers, waardoor je als gamer met een fysieke beperking ook kunt gamen. In de toekomst voegt Apple nog veel meer toegankelijkheidsfuncties toe.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Zo maken Apple’s nieuwe toegankelijkheidsfuncties technologie bereikbaar
Sluiten