Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Nieuws 15 juni 2020

Apple hernoemt Apple Store in Glasgow: angst voor kritiek lijkt de reden

Inwoners van Glasgow konden voor Apple producten altijd terecht bij Apple Buchanan Street, maar daar is verandering in gekomen. Het bedrijf heeft besloten deze winkel te hernoemen naar Apple Store Glasgow. Dit doen ze stilletje en er wordt ook niet gezegd waarom de naam aangepast wordt, maar de reden laat zich raden.

Het gebeurt wel vaker dat de naam van een Apple Store aangepast wordt. Meestal is dit wegens een verhuizing of wanneer naam van de locatie aangepast wordt (bijvoorbeeld de naamswijziging van een winkelcentrum). Dit is bij Apple Buchanan Street beiden niet het geval. Het bedrijf lijkt vooral te reageren op ophef rondom de huidige naam van de straat.

Naam Apple Store Glasgow aangepast

Sinds de dood van George Floyd wordt er nog harder geroepen om het slavernijverleden te verwijderen uit het straatbeeld. In verschillende landen worden beelden van historische figuren met een controversieel verleden omver getrokken en straatnamen aangepast door demonstranten. Ook in Glasgow. Zo is er een petitie gestart om Buchanan street een andere naam te geven. Andrew Buchanan, naar wie de straat vernoemd is, was namelijk eigenaar van een plantage.

Activisten passen straatnamen aan in Glasgow.

Inmiddels staan er al 26.000 handtekeningen onder de petitie. Het lijkt erop dat Apple de uitkomst en eventuele opheft rondom de naam van de Apple Store niet wil afwachten. Hoewel het bedrijf zelf nog geen officiële reden voor de naamswijziging heeft geven, lijkt het er toch sterk op dat ze proactief actie ondernemen.

Apple neemt duidelijk standpunt in

Het afstoten van de naam Apple Buchanan Street past binnen boodschap die Apple in deze periode de wereld instuurt. Het bedrijf spreekt zich openlijk uit tegen racisme en onderneemt ook actie. In een open brief heeft CEO Tim Cook bijvoorbeeld al laten weten dat Apple nog meer scholen gaat helpen met financiële middelen en apparatuur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple hernoemt Apple Store in Glasgow: angst voor kritiek lijkt de reden
Sluiten