Thomas Aalderink
Thomas Aalderink App Store 11 juni 2020

Apple trekt de stekker uit iTunes U en stopt met het updaten van iBooks Author

Gebruikers van iTunes U en iBooks Author moeten binnenkort naar een andere applicatie verhuizen. Apple trekt de stekker uit het educatieplatform en stopt met het updaten van de app om e-books te maken. iTunes U gebruikers kunnen voortaan terecht op Classroom en Schoolwork of op Apple Podcasts en Books. Boekenmaker kunnen overstappen naar Pages.

Iedereen die gebruik maakt van iBook Author zal per 1 juli de overstap moeten gaan maken. Op die dag verdwijnt de app uit de App Store. Deze tool om zelf boeken te maken verscheen in 2012, maar wordt nu vervangen door Pages. Het maken van boeken werd twee jaar geleden toegevoegd aan deze applicatie.

iBooks Author verdwijnt uit de App Store

Volgens Apple is Pages in staat om het stokje over te nemen van iBooks Author. Om de overstap zo prettig mogelijk te maken krijgt Pages een aantal extra functies, waaronder de mogelijkheid om boeken in .iba-formaat te importeren. Hoewel iBook Author uit de App Store verdwijnt, is de applicatie nog wel te gebruiken. Er komen alleen geen updates meer.

iBook Author
iBook Author op iMac en iPad.

Gebruikers van iTunes U hebben wat meer tijd om over te stappen. Apple trekt namelijk pas eind 2021 definitief de stekker uit het educatieplatform. Het is al meer dan tien jaar geleden dat Apple de dienst lanceerde. Inmiddels is er een hoop veranderd. Zo werd op WWDC19 aangekondigd dat iTunes werd opgesplitst in drie apart applicaties: Apple Music, Podcasts en de Apple TV-app.

Verschillende alternatieven voor iTunes U

Sindsdien voelt de naam iTunes wat gedateerd aan en daarom komt het niet als een verrassing dat nu ook iTunes U gaat verdwijnen. Afhankelijk van hoe je gebruik maakt van iTunes U kun je verhuizen naar een andere applicatie. Scholen en leerlingen kunnen straks terecht bij apps als Classroom en Schoolwork. Alle publieke lessen gaan verhuizen naar Apple Podcasts en Books.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple trekt de stekker uit iTunes U en stopt met het updaten van iBooks Author
Sluiten